• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
Той един елементарен грец не може да охлади
Между "мързи ме и не ми се дават пари" И "не мога" има голяма разлика. Явно че мога. А иначе - просто кажи "аз не ги умея тези работи и не ги разбирам". Показах ти твоите въздушни балончета къде отидоха - такива няма.
hidrazin написа:
..пък тръгнал да обяснява как се слага паста на процесор.
Хем я слагам по "грешният начин", хем добре. Явно че проблемът е в твоят телевизор. Няма да ме учиш как да работя!
Няма да се опитваш да налагаш мнение с арогантен тон!
hidrazin - майстор
Съжалявам. Аз работя с факти. Ти - с нищо друго освен с голи думи.
Ама хич не ми дреме ти как работиш. Важно е другите да получат вярна информация.
Макар че всеки е свободен сам да реши как да си намаже бисквитата - правилно или грешно.
За съжаление обаче когато с това си вадиш хляба начина е един - правилния.
Каквото можах - показах и се обосновах. Какво ще кажеш другите да преценят кой е прав и кой кого да учи а не ти?
По темата няма какво повече да кажа и спирам щото тръгваме да я оспамваме. Мисля че изводите са пределно ясни.
Хайде целувай ръка и лягай да спиш. :-D
:partyman:
P.S. И не се напъвай да ми пишеш на лични. Няма какво да ми обясниш.
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
...За съжаление обаче когато с това си вадиш хляба начина е един - правилния.
...Мисля че изводите са пределно ясни.... Хайде целувай ръка и лягай да спиш.
Изводите от моят тест са, че ако не си спънат в ръцете няма никакво значение начина на нанасяне. Следователно можеше да спестиш всички тези остроумия, а да кажеш че има малко по-добър начин. И всъщност понеже много ги знаеш нещата, не знаеш предимството на твоят. Предимствата на моят при правоъгълна/квадратна основа на охладителя са ясни. Прекаляваш иначе с поведението си. Добре, че не съм с такова аз. Един е повече от достатъчен.
Аз си заставам на мнението, че работи и че не остават въздушни междини при правилно нанасяне.
DundyTheCroc - майстор
Мисля, че вече тъпчем на едно място и не сме много полезни на четящите във форума. Очевидно се ползват и двата метода и всеки си хвали предпочитания от него. Поставянето на паста в средата работи, стига да не е прекалено гъста и да има достатъчно натиск да се разнесе. Нанасянето на цялата повърхност също работи, стига да не е намазано като мармалад на филия. Важното е да се знае, че прекалено много паста само влошава нещата, независимо от метода на поставянето и, а ако долната повърхност на охладителя не е равна и добре полирана нищо не помага. Има куп други фактори за доброто охлаждане на машината, например въздушният поток вътре, който също можем да обсъдим :wink:
thinkpad - майстор
DundyTheCroc написа:
Има куп други фактори за доброто охлаждане на машината, например въздушният поток вътре, който също можем да обсъдим
За по-добър въздушен поток Intel мисля бяха обмисляли BTX стандарта. За съжаление той не успя много-много да се наложи. Въпреки всичко някои елементи от него бяха използвани от производителите на кутии. Оптимален въздушен поток се постига, когато кабелите в кутията се поприберат или скрият отзад, някои кутии имат възможност кабелите да минават зад панела, който не се отваря нормално, за да се достигне компютъра.
Другото е, че броят на вентилаторите трябва да бъде балансиран и входящият въздушен поток да е равен на изходящият. В най-масовите системи от всичко това се пести и имаме само 3 вентилатора - графика, процесор и захранване. Разчита се на захранването да движи въздуха като обира топлият въздух от кутията, който е в горната й част. Обикновено за не хардуерни ентусиасти това е напълно достатъчен метод на охлаждане и няма да има никакви проблеми при някакви игрички или цъкане във фейса.
Също така вентилатор с въздушен поток се подбира не само по него, ами по големина и обороти. Защото се оказва, че някои по-малки могат да вият като излитащ хеликоптер на пълни обороти, а лично аз не обичам и не търпя много-много такива звуци. За това работя предимно с лаптопи, защото са много по-тихи.
DundyTheCroc - майстор
За въздушния поток не съм съгласен, вентилаторите, изкарващи топлия въздух, трябва да са с по-голям дебит от вкарващите студен и в самата кутия да става зона на по-ниско налягане. По-важно е да се изкара топлият въздух, няма смисъл да се вкарва повече студен, ако няма къде да отиде. За кабелите е точно така, за съжаление по-евтините кутии не дават много възможности за скрит монтаж на кабелите. Вентилаторите на кутия и захранване задължително 120мм поне на ниски обороти, по възможност с лагери или още по-добре с хидравлично или магнитно лагеруване, ама и цените там са други. Задължителен динамичен контрол на оборотите според зададената температура. Класическата схема за въздушния поток е да се вкарва студен въздух от долната предна част и да се изкарва топлия от горната и/или горната и задната, възможно най-високо.
Друг голям проблем за охлаждането е натрупването на прах. Добре е машината да не е директно на земята, където той се утаява. Хубаво е да има филтри на всички входни точки - вентилатори и решетъчни отвори. Редовно почистване, за предпочитане със сгъстен въздух.
fox_vt - майстор
Аз да си призная съвсем любителски си разглабям компа за профилактика и всички пасти дето съм сменял все съм ги размазвал със пръст :lol: НО очевидно може да не е добре така.По метода на тинки да се намаже всичко принципно е добра идея,металната пластина над чипа поема топлина и я разсейва настрани от него и охладителя я поема.Обаче наистина мазането с пръст е неравномерно и може да се получат мехури,работя с бетон и там въздухоотделянето също е проблем при метални калъпи.Ако се изцърка със спринцовката по средата на чипа то гарантирано при последващия натиск няма да има нито един мехур.Сега като се замисля май и на процесора и на видеото пастата беше излязла от четирите края по начин показващ че е била сложена на кръг във квадратната плоскост,това оригинално разбира се :partyman:
hidrazin - майстор
fox_vt написа:
...Ако се изцърка със спринцовката по средата на чипа то гарантирано при последващия натиск няма да има нито един мехур....
Ашколсун!!! Един да успее да си представи какво се случва в двата варианта - мазане и само по средата.
То за това не се иска компютърни познания или кетап.
Иска се малко въображение и елементарна физика. :-D
thinkpad - майстор
hidrazin написа:
То за това не се иска компютърни познания или кетап.
Като не знаеш как се слага паста - казах ти, попитай. Мехурите са само при теб.
hidrazin - майстор
thinkpad написа:
Като не знаеш как се слага паста - казах ти, попитай. Мехурите са само при теб.
Споко тинки. В предния пост писах - "Иска се малко въображение и елементарна физика."
За да си представиш какво се случва между радиатора и проца са неща които НЕ МОЖЕШ ДА ВИДИШ, щото не са прозрачни.
Елементарните неща от физиката се учат в основното училище.
Виж, въображението си е дарба. Не е задължително да го имаш. Мдаааа...
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 9

Тема "Смяна на термопаста" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: