• 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Chefo77 - майстор
Тани, защо не ми погледнеш първото мнение и не видиш дали някъде коментирам телевизор или пък си говоря за нета?
toolegittoquit - майстор
Тани написа:
===
Тани, навярно си чувал за кабелни первази? Вътре влиза спокойно кабел за тонколона, коаксиалка и FTP. Няма никакъв проблем при проектирането на инсталацията да се извадят съответните излази с гофри и розетки, разбира се.
Другото е, че UHD не знам колко е модерен, след като практически още няма масово разпространено съдържание в България, да не говорим за предавания от телевизии в UHD. Не очаквам и скоро да е проблем. И все пак, една медна кабелна мрежа решава проблема.
Последно бих добавил, че темата с оптиката е ирелевантна. За домашна мрежа нищо пов ече от мед не е технически оправдано в момента. Устройствата са скъпи, всичко е скъпо. И без това капацитетът от 1Gbps е достатъчен да задоволи и най-претенциозните в момента. И не всеки има сплайсер - това е машината за връзки по оптични кабели. Това е една много скъпа машина. Услугата някой да дойде и да ти начатка няколко връзки също е много скъпо удоволствие. Явно вече сте ме писали "тинки", но не виждам никъде оправдания. Има нещо, което му викат икономическа обосновка.
miroki - майстор
Первази, первази, но като има врата...
Вече освен, че съм пуснал 4-5 снопа кабели под вратата и вече няма място в зарязания паркет, се предадох и сложих кабелен тунел около касата на вратата.
Не е много красиво, но е като рамка. И не е чак толкова зле.
Chefo77 - майстор
Я раздуй - какво представляват тези "кабелни первази", че ми се струва да си единствения, който ги нарича така. Да ти купим пуловер, не за друго...
hidrazin - майстор
toolegittoquit написа:
...За домашна мрежа нищо пов ече от мед не е технически оправдано в момента. Устройствата са скъпи, всичко е скъпо. ...
Ти май продължаваш да си живееш в миналото? Не разбра ли че усуканите двойки си отиват в историята?
Няколко пъти се опитаха да ти обяснят че сплайсер за в къщи не ти трябва. Има си всякакви готови пачкорди.
Винаги може и да отидеш някъде за да ти направят с каквато дължина искаш. Оптичния кабел е ЕВТИН, много евтин.
Ако чак толкова искаш да си "направи си сам" , има механични сплайсери за които не ти трябва кой-знае какъв инструмент. И не са чак толкова скъпи.
http://www.videomaxavs.com/product/107/ ... tapki.html
Един медия конвертор е 30-тина лева. Един 8-портов оптичен суич не е 800 кинта а много по-малко:
http://www.aliexpress.com/item/8-2-eigh ... 34275.html
И за кво ти е 8-портов? Освен това оптичния кабел не е толкова чуплив колкото си мислиш. Между другото виждал ли си на живо оптичен кабел? :-D
Знаеш ли какво прави един идентификатор за живи влакна с оптичния кабел? Ако бяха толкова чупливи до сега едно здраво да не ми е останало. :lol:
Идентификатора ми е такъв:
http://www.bultehna.bg/oferta/za-indust ... hni-vlakna
Спусъка натиква влакното навътре в уреда. Ако беше чуплив, нямаше да излезе читав от уреда. :shock:
Така че започвай да забравяш за усуканите двойки.
:partyman:
toolegittoquit - майстор
Chefo77 написа:
Я раздуй - какво представляват тези "кабелни первази"
Добре. PVC первази с кабелен канал. :partyman:
hidrazin написа:
Ти май продължаваш да си живееш в миналото? Не разбра ли че усуканите двойки си отиват в историята?
Не ми отговори за домашна мрежа, където гарантирано НИКОЕ от устройствата подключени към Интернет нямат мрежова карта с оптичен порт за какво да пускаш оптика и да плескаш медия конвертери, понеже не можеш да бучнеш оптиката директно в SMART телевизора и лаптопа, както и в PC-то, ако не му инсталираш карта.
Не обясни на драгите читатели как така мрежа, която можеш да изградиш с кабел за 50лв и устройства за 100лв, която има капацитет 1Gbps чрез FTP cat6 е по-икономически неизгодна от мрежа, където купуваш другарче за всяко устройство с кабел - медия конвертер, купуваш скъпи рутер и суичове. А тия механичните връзки можеш да ги запазиш за себе си. После се чуди от къде ти идват загубите. :mrgreen:
Въобще не става въпрос кое е в миналото. Можеш да изградиш нещо с капацитет гигабит за 150лв, но ти настояваш за същото, понеже оптичният суич, който даде има капацитет само гигабит, да бъде изградено с оптика и оборудване на цена много по-висока, докато върши работа колкото първият вариант.
Виждал съм оптичен кабел. Виждал съм и като прегънеш по-некултурно едно пачле от тия жълтите, как бързо ти изчезва интернет. Виждал съм и как се чупят влакна, докато се поставят в касета.
Още малко ще поискаш да си сложи човека за рутер един AIR Fiber, а после до всяко устройство да плесне по още един AIR Fiber и да си го свърже към лаптопа, телевизора или компютъра. Какво ще си играем на дребно с N рутери?? :prayer: Какво като е 1700лв за едното AP - нищо, тя техниката напредва. :finga:
Най-ценният урок, който трябва да научи човек е как да си направи нещата така, че да са едновременно технически издържани, удобни и финансово обосновани. Искаш висока скорост евтино - Cat6 FTP и 1Gbps устройства. За къси разстояния оптиката не е оферта и вариант. Скъпи устройства. За PTP връзки е друго - кабелът е евтин, а оптиката може да прекарва сигнал с километри без да има никакви активни устройства по пътя. LAN с FTP е ограничен до 100-тина метра и това е максимумът, който ще му потрябва на един домашен потребител.
И още един въпрос - За какво ти е дори 1Gbps мрежа, след като повечето доставчици дори не преминават границата от 100Mbps? И как пък повечето с някакви си 16Mbps - там 2Mb/sec си работят най-спокойно? Повечето ползват в момента Интернет за фейс и клипчета, някой вестник. :partyman:
Приятелю, може хич да не ги разбирам другите работи, но в тази сфера съм ентусиаст и съм се интересувал доста. :)
sstefanov - майстор
toolegittoquit написа:
Другото е, че UHD не знам колко е модерен, след като практически още няма масово разпространено съдържание в България, да не говорим за предавания от телевизии в UHD.
toolegittoquit написа:
Приятелю, може хич да не ги разбирам другите работи, но в тази сфера съм ентусиаст и съм се интересувал доста. :)
Не знам защо си се закачил за пустите телевизии. В днешно време има много други източници на видео (включително UHD).
А, и при Тошо нямаше ама наистина никаква телевизия. Ако мечтаеш за това време, никой не може да ти помогне... Бягай на Бузлуджа и отлитай с чинията в миналото.

А работата я остави на професионалистите.
hidrazin - майстор
Явно не си се научил нито за техническото обосноваване, нито за финансовото. В даден момент ей това остава от жичната ти мрежа:

Изображение

Това му се случва на 47-инчовия ти телевизор свързан към жичната ти мрежа:
Прикачен файл:
TV strike1.jpg
После другото телевизорче и домашното ти PC.

Изображение

И накрая се оказва че финансовата ти обосновка никаква я няма. Явно само ентусиазма не стига. Иска и мислене. :lol:
Просто приеми факта че металните жици при тези мрежи отиват при касетите, ламбите с нажежаема жичка, кинескопите ....
:partyman:
P.S. Дори и в нашия град разкопаха навсякъде и насвяткаха ЧЕТИРИ оптични мрежи на различни доставчици.
Кутии за оптика май вече има във повечето входове на блоковете и на много места по улиците.
kozl - майстор
Жична или безжична, зависи от обстоятелствата скорост, разположение.
Аве защо никой не писа тия електромагнитни вълни как се отразяват на организъма ни. Според мен ако имате възможност ползвайте кабелна или оптична връзка, за да намалите електромагнитното облъчване.
В офиса ползваме и ФТП мрежа и безжичен рутер и то от евтините. Като скорост и разположение на работните места и според нуждите ни рутера се справя, но по някога забива и го рестартирам. Според мен първо трябва да се реши за какво ще се ползва мрежата и после да се прилагат финансовите критерии.
В къщи преди години от Спектрум-нет прекараха оптика само интернет с идея да добавят и ТВ. Спектрума ги лапна Мегалан. И край с оптиката до апартамента. Запазиха на ползващите абонати оптиката, на новите ФТП мрежа. Сега плащам на М-ТЕЛ за интернет, а поддържащия персонал продължава да развива кабелната мрежа, защото нямали у-ва за абонатити от типа оптика/кабел.
Що се отнася за трошливостта на оптиката ами изумен съм. Тези тръбички, които излизат от разпределителната кутия все още с името на Спеструм-нет не са чупливи. На комшия му се разлепи кабелния канал и сега канала виси на оптиката и се клати, а противно на моите очаквания комшията си ползва НЕТ-а по същата тая оптична връзка. Явно трошливите кабели не са тези, които пълзят към апартаментите.
  • 1
  • 4
  • 5
  • 6
  • 7
  • 8
  • 10

Тема "Жична или безжична мрежа в апартамент" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: