• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Time2Burn - специалист
Значи, имам десктоп компютър и лаптоп, свързани за интернет посредством рутер WRT54GL на LinkSis.
Въпроса ми е, може ли някой стъпка по стъпка да ми обясни как става да се свържат двата компа, тоест да рова от единия в харда на другия. Лаптопа е свързан чрез уайърлес, а десктопа чрез кабел директно в рутера. Сега дори двата компа не се виждат в мрежата, явно някъде нещо трябва да се пипа. Май трябва да си направя Small home network ама сега идва ред на специалистите...
DStefanov - специалист
Като начало, направи Workgroup еднаква и на двата компютъра. Например: WORKGROUP или MSHOME. Това е пример, важното е и на двата компа да е еднаква.
След като десктоп машината е вързана с рутера, той дава автоматично IP адрес на компютъра и той трянва да е нещо от рода : 192.168.1.141 или подобно. Така ли е ? (Погледни го!)
Виж също така дали Default Gateway e : 192.168.1.1.
Въобще преди да вържеш двата компа виж дали правиш връзка с рутера. Това е прави като в адрес бара на Интернет Експлорера напишеш: http://192.168.1.1/
и след това за парола и юзер нейм въведеш: admin
Виж дали става това, което съм написал!!!
Time2Burn - специалист
Лаптопа е с Виста Ultimate x64
Настолния е с уиндолс XP
Нямат айпита, нито единия, нито другия, дал съм му Obtain Ip and DNS adress automaticaly.
Това MSHOME като го направя и ме кара да го запиша на дискета или на USB, записвам го и после нищо не става...
wire - напреднал
Нямат айпита, нито единия, нито другия :lol:
Не може да нямат, това че не си им задал не означава, че нямат :callsign:
отиваш на START->RUN
там пишеш CMD
отваря се един прозорец и пишеш ipconfig и enter-а после
ако ти пише IPv4 - това е, или само IP ще е.
Като си направиш и на двата компа workgroup-ата да е еднаква пишеш в IE или Мозилата \\IP адреса - примерно \\192.168.1.100 но това трябва да е адреса на др комп ест :wink:
Виж на Вистата дали са включени File Sharing и Network Discovery
И накрая - да не забравиш да шернеш нещо, че иначе няма как да видиш дали са в мрежа :2thumbs:
montoya - майстор
Щом си задал автоматични ИП ги имаш, но в настройките не се виждат. Колегата горе ти е казал как да ги видиш.Ето при мен при вистата как изглеждат нещата. Десктопа е DECA с виста ултимейт СП1, лаптопа е без сервизен пакет. Всичките интернет настройки са на автоматични адреси.
За да се виждат двата компютъра в мрежата, поне при мен е така, че в центъра трябва да натиснеш персонализиране дето пише със синичко и да я направиш частна, тя по подразбиране е публична. Ако е публична компютрите не се виждат.
Изображение
Като отвориш мрежата се вижда това. Нямам шернати папки и файлове и затова е и предупредителния надпис в горния край на прозореца.
Изображение
Отдолу се вижда какво е шернато от двата компютъра.
Изображение

Изображение
Дано стане, на ХР не си спомням точните настройки, но и там трябва да е същото мисля.
Ей, големо копи и пейст за този пост ударих :-D :?
montoya - майстор
Незнам дали си се справил с мрежата, но снощи правих връзка между два лаптопа с безжичните карти, като единия беше с ниста, а другия с ХР. Тегава работа е ХР-то иска статични ИП-та и двата компютъра трябва да са в една работна група MSHOME или WORKGROUP, но да е еднаква и на двата.
Time2Burn - специалист
Е еднаква е, сега се виждат един друг, но като кликна 2 пъти и даваше неква грешка
montoya - майстор
В уиндоус експлорер пишеш \\user и биеш един ентър, като uzer е точното име на компютъра с Виста.И при мене така не искаше да влезе с клик върху компютъра, но с ръчно влизане става.Сигурно има и някъде да го добавиш като любимо място в мрежата, но незнам как и къде.
DStefanov - специалист
Е еднаква е, сега се виждат един друг, но като кликна 2 пъти и даваше неква грешка
Успя ли да оправиш проблема? Ако не си дай да видим тази грешка и да помагаме с каквото можем :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Мрежа между два компа чез рутер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: