Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Lookout2 - помощник
Имам конфигурация
мб:Гигабайт
цпу:АМД Атлон 64Х2 - 4400+
рам:2гб
ндд:320гб
видео:Сапфире Ати Радеон НД3850

Та въпроса ми е - сега съм на Win.ХП 32бит ако премина на 64бит winXP колко процента сравнително ще увелича производителността на щайгата ми и дали ще имам някакви проблеми с някакъв софтуеар и антивирусната която е аваст а държа на нея . Също така и рама който имам не е ли малко за 64бит система,както и самия 64 бит win по стабилен ли е от 32 битовия
nihonjin - специалист
Ще имаш много проблеми ако минеш на 64. Някои програми просто не вървят; липсват драйвери - въобще ужас! Преди 2 години бях със 64 и проклех времето което го ползвах (служебен). Сега може да е по-добре, но все пак не си усложнявай живота.
dundurma - специалист
ако имаш драйвери за всичко-проблем йок,даже е по-добре
sanders - специалист
На теория 64 бита би трябвало да е по-ефективно :) но за съжаление много неща няма написани още за 64 бита. По-добре си сложи 32 битов виндолс :) Много трудно се пише софт за 64 битови машини това се води като изпитание за девелоперите :) без .нет де :)
Последна промяна от sanders на съб юни 06, 2009 9:27 pm, променено общо 1 път.
Теди - специалист
Не ги ли написаха вече, че то време доста мина да се научат :lol:
sanders - специалист
Скоро няма изглед да се напише всичкия софтуер :)
Но якото е че и вирусите срещат проблем с 64 битовия уин :)
То проблема не е точно уина дори а архитектурата на процесора доколкото си съм информиран.
petromaniq - специалист
Миналата година мъчих една 64 битова машина с XP64 и имах много ядове с приложенията.А с 32 процесора изпълнява инструкциите по два пъти-разбра се че няма файда от 64 битови процесори,освен ако не става въпрос за сървъри.
Lookout2 - помощник
Благодаря на всички за отговорите които дадохте и май се отказвам и аз от 64 битовия.Само 1 глас за ,мислех че ще е обратното, само ще го преинсталирам ,че този е вече на 1.5 години
bigshop - специалист
Да споделя и моя опит с win xp x64. За първи път го използвах през 2003. Тогава действително нямаше драйвери и това беше проблем.
Сега нещата са доста различни, особено ако се използва service pack 2. Единствено проблеми има с драйвери за HP (ноутбуци и периферия). Такива просто няма - фирмена политика. Подобни проблеми има с някои по-слабо разпространени периферии.
Относно програмите: досега не съм срещал такава (за win32), която да не работи под x64. При това работят със същата скорост. А програмите, написани за x64, работят по бързо.
Не е вярно, че се пишат трудно програми за x64. Всяка кадърно написана програма тръгва почти веднага под x64. Проблема е ако човек се опита да използва измислиците на Microsoft за "бързо програмиране".
С вирусите нещата действително са прости: x64 е много по-устойчив на вируси. Причината е е в ядрото - win32 е наследник на dos и при стартиране на програма отначало тя има всякакви права, които впоследствие се ограничават. Това е достатъчно за вирусите. При x64 нещата са изцяло преработени и всяка стартирана програма е с необходимо ограничените права (нещо подобно на Linux). Затова аз не използвам антивирусни програми.
Затова когато мога използвам x64, а за HP хардуер има vista 64.
Дано съм бил полезен.
Ами човек, като цяло :

Пъвро: XP-то е с ядро на NT (windows), а не с ядро на dos или 98.
Второ : XP-то е пуснато през 2000 година. Тогава многоядрени процесори и платформи са били само сървари. Обикновенният потребител не е имал достъп до такива ресурси. Затова самият windows НЕ е оптимизиран да работи с многоядрени процесири. Примерно и да го сложиш на 4 ядрен процесор, мрежовите операции на XP минават пак само през 1 - то ядро. Това е променено в Vista.
Трето : Разликата м/у 64 и 32 бит ОС. Ами има разлика наистина.
1. 64 бит заема повече памет и е може би по тромава.
обикновенно 32 бит - ~ 250 -350 МБ RAM
64 bit - ~ 500 MB RAM
2. 64 бит обаче може да адресира повече рам. 32 - бит може да ползва максимално 2.7 - 3 ГБ RAM, т.е. ако имащ 32 бит windows с 6 ГБ RAM ... ами пак ще си полза само 2.7ГБ RAM. Докато за 64 бит според зависи от windows-а може и до 32 ГБ да ти адресира.
3. Не е вярно, че още не са написано пробрами за 64 бит windows. Има такива. Но ако имаш инсталиран 64 бит windows можеш да си ползваш както 32 бит пробрами така и 64 бит програми. Докато обратното не е важи.
4. Някой програми обаче не вървят добре под 64 бит windows.

Та извода е :
ако имаш нужда от 64 бит ОС(операционна система) или мислиш, че ще имаш нужда за в бъдеще си я инсталирай.

petromaniq: човек в голяма грешка си. 64 бит процесор изпълнява 64 бит дълги операции и шината на трансфер е 64 бит а не 32.

Това означава, че 64 бит процесор може да спята с числа, който са дълги 2 на 64 в двойчна бройна система. Повярвай ми от това има много смисъл.

А специално за Lookout2 :

Аз на твое място бих сложил Windows 7 64 бит и бих си взел още 2 ГБ Рам (<= 100 лв.). Но чак когато излезе официално :). Но това е пак според зависи какви програми мислиш да използваш и за какво ще го използваш

Тема "Windows XP 32bit или 64bit ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: