Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ArturDent - Почти Безобиден
Как да си направим мултимедиен център или какво да правя със стария комютър?

Какъв е проблема?
Повечето от вас са се сблъсквали със следния проблем.
Купувате най-новото DVD, което потдържа Div X, MP3, MPEG….субтитри на български и т.н. След време се оказва че това устройство вече не потдържа някой нов формат. Естествено някои от производителите подържат Update на устройството, но те не си „дават много зор”. Вече са ви продали устройството. А и тези които го правят, става със закъснение. След известно време на сайта на фирмата се появява надпис, че този продукт не се потдържа повече.

Какво искаме?
Обикновенно когато изтеглите нов филм и формата му не се потдържа от вашето DVD/DIVX устройство, вие гледате този филм на компютъра си. Но си признайте, е доста по-удобно да се излегнеш и да цъкаш с дистанционното. Всеки иска да си сложи и най-новите „кодеци” на домашното кино. Но не винаги е възможно това, както писах по-горе.

Каква е идеята?
Всеки който ползва компютър от малко по-дълго, му се подмяткава едно такова PC, което се чуди какво да го прави. На децата игрите вече не вървят на него. Вие сте си купили най-новия преносим компютър, и като погледнете тази „морга, щайга, паметник...” не ви се сяда на него. Точно от това PC вие можете да си направите един мултимедиен център, който да пее и свири всичко или почти всичко.

Какво ви трябва?

1. Старо PC, което има видео карта с TV-out (S-Video, HDMI). Ако нямате такава – купете си най-евтината нова тя ще ги има и ще е напълно достатъчна.
2. Дистанционно за компютър (20-30 лв.) - не е задължително, но изключително полезно ето такова например:
Изображение
3. Нова мини кутия за PC-то (40 лв). Това е само за да има вид вашия мултимедиен център. Ако ви харесва външния вид на сегашната оставете я така.
4. Кабел с който да свържете компютъра с телевизора. (5-20лв.)
5. Софтуер – XBMC, безплатен. Има и други варианти но след дълги проучвания, според мен това е най-доброто.

Как се прави?
Инсталирайте си някоя от версиите на XBMC на компютъра. Има ги за OSX (Mac), Linux, Windows, Apple TV, Xbox и лично моя фаворит XBMC Live. Ето ви линк: http://xbmc.org/download/
Последното е базирана на Linux версия на софтуера, заедно с операционната система, която се стартира от CD. Отрязани са всички други неща, от които няма да имате нужда. Инсталирате и всичко тръгва.
След като приключи инсталацията можете да си понастоите това –онова. Интерфейса е доста интуитивен.

На комютъра отивате в bios, и изключвате всички опции за грешки, които касаят наличие на клавиатура и т.н.
Вашият мултимедиен център е готов! Премествате го под телевизора и вързвате TV-Out на видео картата с някой от входовете на телевизора. Слагате „окото” на дистанционното на място където може да „хваша” и можете да се наслаждавате на домашното кино.

Какво потдържа?
Общо взето към настоящия момент се потдържат почти всички формати на видео, аудио и картинки, има и прогноза за времето... ето тук са изброени: XBMC Features and Supported Formats/Codecs

Как да си обновявам версиите?
Моите наблюдения са че има нови версии всяка седмица, като официалните такива се намират тук. http://xbmc.org/download. Смъквате новата и инсталирате и си пускате най-новия филм с най-новия кодек.

Това е накратко, при мен работи повече от година, и за сега не съм немерил видео файл, който не мога да пусна (освен ако не е повреден).

Ето ви няколко screenshot-та. Това ще виждате на вашия телевизор и за да "ходите" по тях ви е необходимо само дистанционно.

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение

Изображение
JOUO - специалист
Много полезна идея и смятам още утре да се заема със старата "щайга" :)
mitaka_vk - специалист
Екстра сега ще го пробвам тва животно :-D
Колеги, ако има въпроси (а ще има много) пишете. Ще се постарая в рамките на два три дена да ви отговоря.

За да не съм голословен ето ви и снимка (с лошо качество). Това съм го направил в кухнята. Компютърчето, дистанционното и стария телевизор.

Изображение
torbalan - Дървен философ
аз мисля да правя нещо аналогично, но за да слушам радио от интернет...

смятам да ползвам някой стар лаптоп, дето не бръмчи :)
torbalan написа:
аз мисля да правя нещо аналогично, но за да слушам радио от интернет...
Забравих да кажа - потдържат се и онлайн радио станции, и телевизии. Не всички но достатъчно. Има и plug-in за youtube.
Доста неща има, но няма как да ви ги опиша всичките тук. Давам ви само идеята.
kons - напреднал
Супер як софтуер !, хареса ми отвсякъде.
Единственото което се сещам е че ако PC-то е старо, няма да могат да се глегдат Matroska видеота ( .mkv ) с резолюция 720p, 1080i, 1080p, което ( тези HD formati ) от своя страна водят и до хубав 32+инчов телевизор.
kons, колкото и да е чудно успява да се справи, поне Live версията. Ако старото ти PC е купувано преди 3-4 години, нама да има проблем. Де факто то работи на един гол Linux, и не минава през разни кодеци.
Един DVD/BlueRay/DivX "обикновен" player има доста по слаб процесор от този на "старото" PC и успява да се справи.
Малко трябва да си поиграете с настройките за да видите кое ще ви даде най-добра производителност/качество.

П.П. Версията за Windows е около 2 пъти по-бавна (по мои наблюдения).
nivanov - специалист
И аз да се включа по темата ... в момента си играя с нещо подобно - linuxMCE - специализирана доработка на недолюбвания от мен лайнукс, идеята на която е да ти даде пълни възможности за интелигентна къща ..
Като почнем през телефонна централа, телевизия, плейване на филми от хардове, записване на телевизия, управление на HVAC и осветление (разбира се със съответните хардуерни модули, основно е насочена към ZigBee устройства), управление на алармата ...
До тук съм го подкарал във вариант черна кутия в която терминира цифровия приемник на булсат и от там всичко останало се влачи по wireless мрежа из нас. Особено доволна е жената - няма никакви кабели, на всеки от лаптопите си гледаш спокойно телевизия и етц ;-)

Сега си чакам инфрачервения предавател и почвам да мисля как да управлявам сателитния приемник на булсат без изобщо да го виждам повече ;-)

Заигравката със ZigBee съм я предвидил към началото на следващата година, за момента съм седнал на 4-те букви и се опитвам да разбера какво точно е това ;-)
kons - напреднал
ArturDent написа:
kons, колкото и да е чудно успява да се справи, поне Live версията. Ако старото ти PC е купувано преди 3-4 години, нама да има проблем. Де факто то работи на един гол Linux, и не минава през разни кодеци.
Един DVD/BlueRay/DivX "обикновен" player има доста по слаб процесор от този на "старото" PC и успява да се справи.
Така де, ако PC-то е купувано преди 3-4 години - да, та това си е поне P DualCore 820, 830, 9xx, което си е първия двуядрен процесор на Интел - 64 битов и т.н ( ако е интел платфомата де ). На мен сегашния ми компютър е такъв, а старото PC е един Dell звяр на 500Mhz с Celeron процесор, който със сигурност няма да отпори дори на 720i ;-)

Отделно голия линукс със сигурност използва ffmpeg, mplayer или xine ( в наи краен случаи VLC ) за възпроризвеждане, което си е софтуерен rendering ( т.е не се използва графичния процесор на видеото, а го сърба централия процесор ).

А пък относно тясно специализираните RISC процесори на тези BlueRay и подобни плеиари, се справя защото е произеден точно за определена цел, и тои само това може, като да не забравяме за написания на асемблер firmware ;-). Аз винаги съм се учудвал как въобще тези малки чипчета, наречени "Процесори" в mp3 плеарите въобще успяват да play-ват mp3-ките. Навремето Intel 486-DX4 на 120Mhz, не успяваше да плеинe mp3-ка без да накъсва, чак първите 5v-тови Pentium I - 60Mhz-ови процесори успяваха да се справят с тази задача. Та от тази гледна точка чуденето си е "Големо чудене".
А и още един пример, сегашните модерни, супер дупер нови Smart Phone модели, успяват със скромните си RISC 600-700Mhz-ови процесорчета да записват 720p, та и да го възпроизвеждат ;-), направо не е за вярване, ама го правят ;-)

@nivanov - искам да попитам за приемника на Bulsat. От него си взел изхода ( SCART или стандартен видео output през коаксиал ) за да broadcast-ваш сигнала ? Или ползваш някакъв hack за Булсатския приемник ?

Тема "Как да си направим мултимедиен център?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: