Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
NEMESIS - специалист
Решил съм да си купя външен хард диск-поне 1 терабайт/може и по голям/.
Въпроса е какво да гледам като параметри на харда защото гледам има най различни и като цени нямат голяма разлика.Компа е стар на който ще се ползва,няма USB2.0 с USB1.0 е ако има значение това.
Просто ми е необходим голям хард.Не разбирам почти нищо от компютри принципно.
Та,давайте идея какво да се гледа за да избера нещо което ще върши работа :)
sstefanov - майстор
С USB1.0 1 терабайт ще го пишеш 1 месец!
NEMESIS - специалист
Това не е проблем,знам че ще е бавно-трябва ми да си съхранявам най рзлични файлове,схеми и подобни на него.
Кажете какво да се гледа като се купува харда :?
Johny - майстор
NEMESIS написа:
Решил съм да си купя външен хард диск-поне 1 терабайт/може и по голям/.
Въпроса е какво да гледам като параметри на харда защото гледам има най различни и като цени нямат голяма разлика.Компа е стар на който ще се ползва,няма USB2.0 с USB1.0 е ако има значение това.
Просто ми е необходим голям хард.Не разбирам почти нищо от компютри принципно.
Та,давайте идея какво да се гледа за да избера нещо което ще върши работа :)
Какво имаш толкова на такъв древен компютър. Харда му сигурно е 2-3 Гб и можеш да ги събереш на една флашка. И операционната система сигурно е древна - Windows 98 /или 95 :?/.
Вземи си нова машина и каквото имаш от старата, го прехвърли на нея. Сигурно си видял колко бавно зарежда всичко. Времето е пари и нерви.
resco - специалист
Това което трябва да гледаш е:
1. Цената - дали ти е по силите;
2. Марката - аз ти препоръчвам Western Digital или Seagate;
3. Гаранцията - ако е под 2г. не го взимаш!
4. ако искаш можеш да избереш модели до 500гига които се захранват от usb, а за всички останали ще ти трябва адаптер (той си върви с харда) и съответно още 1 контакт!
това е което е важното! Ще ти тръгне и под USB 1, но не се изхвърляй с размер над 500 гига, че някои от тях са с висока скорост на писане и трансфер, та... може и да не бачкат коректно.
Успех!
ArturDent - Почти Безобиден
resco написа:
3. Гаранцията - ако е под 2г. не го взимаш!
Това си е направо незаконно в България и EU. Няма такова нещо като гаранция под две години. Всички имат минимум 2 години.
resco написа:

4. ако искаш можеш да избереш модели до 500гига които се захранват от usb, а за всички останали ще ти трябва адаптер (той си върви с харда) и съответно още 1 контакт!
И това не е вярно, с външно захранване са тези които са 3.5'', а тези които са 2.5'' се захранват през USB. Разликата е че самите дискове които са в кутията са предвидени съответно за настолен компютър и за преносим компютър.
По малките (2.5'') са по-бавни, с по-малък капацитет и по-скъпи. При по-големите(3.5'') недостатъка е външното захранване(с адаптерче), което ги прави по-неудобни за пренасяне. Но ако няма да го разхождаш тоя диск много-много те са за предпочитане. Особенно, че доста трудно ще намериш диск 2.5'' с обем 1 TB(1000 GB) и повече. Дори и да намериш - цената му ще е съезмерима с цената на нов компютър.
Аз съм с Fujitsu-Siemens 3.5'' 1 TB, и за сега съм доволен. Наблъскал съм го с филми.
Последно имай предвид, че какъвто и USB диск да купиш, той ще е по-бавен от този в компътъра ти.
Последна промяна от ArturDent на чет фев 25, 2010 7:21 am, променено общо 1 път.
sstefanov - майстор
Хард диск за дълготрайно съхранение не е добър избор.
Всички дискове се скапват, въпрос на време.
За сигурно съхранение се правят поне по 2 копия на сменяеми носители (качествени дискове или ленти).
vanko68 - специалист
Това изобщо не е вярно,как си представяш цялата инфо на фирма като Гугъл или Майкрософт да се качва периодично на дискове или ЛЕНТИ ????

Решението е елементарно - т.нар.Райд-масив.
http://www.bulforum.com/index.php?showtopic=42148
Група от два или повече диска работят заедно,така инфото е върху двата едновременно и няма как двата диска ЕДНОВРЕМЕННО да се скапят.Освен това има възможност да се увеличи производителността на системата.
sstefanov - майстор
Не ми казвай, че Гугъл или Майкрософт нямат архив на ленти или други външни носители въпреки RAID масивите и центровете за бекъп!
Дисковете са за оперативни данни. Архивите са задължително на сменяеми външни носители.
Но това е далеч от темата. Човекът пита за един външен диск. Без RAID.
vanko68 - специалист
Имат,разбира се....Вярвам ти.Хиляди или милиони ТБ на ленти.....Имаш ли представа това какво е като обем???

Тема "Въпрос за външен хард диск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: