• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
velsi - Почетен майстор
Имам две приблизително еднакви от към хардуер конфигурации. На едната обаче светодиода за хард диска постоянно показва активност. В момента, в който диска прави нещо (чете/записва, знам ли) екрана накъсва за момент. Независимо дали е игра, видео или просто скролираш форума. Много е дразнещо и искам да се преборя с този проблем, но нямам идея от къде да започна. Машината е с процесор 1,8 MHz Intel dual core, 1 GB ram DDR2, видеокартата не е вградена, а свободното място на системния дял на диска е 44 GB. Диска е 320 GB Seagate, SATA интерфейс.
Ако някой се сеща нещо ще се радвам да ми даде насока.
mitko414 - специалист
Като за начало виж кой е процеса, ползващ активно диска.
От task manager, таба Processes, View, Select Columns, сложи отметка на I/O Reads, I/O Writes.

Аз бих набедил антивирусната, ама не се знае.
Bobby - специалист
Аз бих препоръчал, да сравниш BIOS-настройките им, ако ти се занимава. Виж дали през BIOS-a HDD 32bit access e включен, има и други важни настройки, които могат да ти забавят компа неимоверно, най-сигурно е да дадеш SETUP DEFAULTS, и после да пощракаш по тънките настройки.
velsi - Почетен майстор
Има някакъв процес lsass.exe, който непрекъснато генерира трафик към диска. Какъв може да е? Пробваш да го спра, но получих съощение, че това е критичен системен процес. И антивирусната генерира, но доста по-нарядко.
И на другия компютър диска си позавърта, но там няма такова насичане. Мисля си за някаква настройка в биоса например, но каква?
mitko414 - специалист
lsass.exe наистина е системен процес, но много вируси го ползват.

Сканирай с Malwarebytes, "бързото сканиране" отнема около 10 минути, но въпреки това хваща почти всичко.
BAlexandrov - специалист
Най-вероятно вирус или атака по мрежата - опитай да му изключиш кабела за мрежата и виж как ще се държи.
velsi - Почетен майстор
Пуснал съм пълно сканиране с Malwarebytes (не обичам половинчатите неща) и засега намери 9 обекта, но чакам да завърши, за да видя какви са.
BAlexandrov - специалист
Погледни също да включиш кеша на диска от
Device Manager - Disk Drives - Properties - Policies
Нещо от сорта на
Write Cache enable или
Optimize for performance
velsi - Почетен майстор
Проверих, тази опция е включена.
BAlexandrov - специалист
Какъв Windows e това? Точна версия, ъпдейти инсталирани ли са?
Провери какво имаш в Control Panel - Sheduled Tasks

Също възможна причина е правене на Restore Point
Изключва се от
Control Panel - System - System Restore
  • 1
  • 2

Тема "Компютъра насича" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: