• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
BAlexandrov - специалист
Интернет доставчика ми има кабели по стълбовете докато дойде до моята сграда и се притеснявам от гръмотевици да не ми замине рутерчето /обикновено многофункционално пц/

Имате ли идея за устройство за защита от светкавици, което да е ефективно и качествено. Имах преди време едно, което в един момент установих че ми губи пакети заради него, а дали е предпазило нещо... не знам. Галванично разделени има ли?
hygro - майстор
Това е все едно да питаш как да предпазиш кристалния сервиз, ако къщата се срути отгоре му...

В продажба има простички тристепенни surge suppressor-и за етернет с искрища, варистори и ценери, но статистическото подобрението на сигурността, внасяно от тях, е доста скромно. Те служат само за спокойствието на собственика им, без всъщност да предпазват кой знае колко :)

Иначе можеш да купиш добри етернет галванични изолатори, но цената... Покупката се обезсмисля, освен ако нямаш някакви особени основания да търсиш по-висока сигурност.

Най-добре използвай безжичната мрежа за галванично разделяне, а рутера... кучета го яли... :wink:
torbalan - Дървен философ
за домашни условия - hygro e прав - само безжичен рутер спасява положението...
и то донякъде само...

защото гръмотевицата може да реши да трясне жицата, по която идва 220 волта, а не кабела на ЛАН-а ;)
nivanov - специалист
От личен опит - тресне ли някъде наблизо нищо не те спасява ...
Инсталация с газоразрядници, големи ups-и, дизел след тях ... тотално откъсната директно от енергото ...
Гръмотевица удари стълб със светофар на 3 пресечки от мястото - резултат сума ти гръмнала техника, 2 изпепелени ел табла, забила електроника на дизела и UPS в emergency mode ...
ArturDent - Почти Безобиден
Това е решението - безжичен рутер има ги и за 50 лв. Добра защита може да ти струва и доста повече.
Просто прежалваш рутерчето и толкова.
BAlexandrov - специалист
То наистина проблема е сложен. Въпросът е все пак да има някаква защита та поне малки пикове да шунтира. Все пак става въпрос за домашна техника, която не е кой-знае колко скъпа.
Другото, което се замислих е да сложа най-отпред един скапан суич и да гори той :)
Безжичен имам ама не ми се слага него най-отпред, а и основния ми компютър да е безжично не ми се ще - твърде бавно е на 54мбита, а излишно ми се струва да взимам по-бърз рутер. Сега най-отпред е pc-рутера, а безжичния е като access point само.
Взех да се замислям обаче и за телевизора, че и неговия кабел виси отвън до този за нет-а
В момента съм се загледал в такива
APC SurgeArrest комбинирани устройства... Видях и подобно с гаранция за устройствата включени в него!
http://www.apc.com/products/resource/in ... PF8VNT3-IT
ArturDent - Почти Безобиден
BAlexandrov написа:
Другото, което се замислих е да сложа най-отпред един скапан суич и да гори той :)
Това не е решение, защото не е гаранция, че ще изгори той. Трябва ти галванично разделяне.
Като частична защита аз ползвам и PCI лан карти, а не тези които са вградени на дъното. Предпазвало ме е поне 6-8 пъти. Е 2 пъти гръмна и дъно но по този начин постигнах около 70% защита.
hygro - майстор
BAlexandrov написа:
Видях и подобно с гаранция за устройствата включени в него!
:-D Това е просто маркетингов трик :) Иди докажи, че нещо е изгоряло по вина на защитата. Пък и да докажеш, с най-голямо удоволствие ще ти платя изгорялото, тъй като на общия обем продажби на защити, това е капка в морето. Нещо като нелегално застрахователно дружество :-D

Говорим за синфазни пренапрежения от няколко десетки хиляди волта, с продължителност от няколко микросекунди. Няма евтина защита срещу това. Лично съм патил жестоко, когато трябваше да неколкократно да подменям в гаранционен срок захранващите блокове на една телефонна централа в рисков район. След хиляди левове профукани за най-модерните защити, накрая един 10kVA развързващ трансформатор реши проблема.

Ако в електрическа мрежа можеш да включиш индуктивен филтър преди защитата, в етернет това не може да се направи, затова и този род защити са по-скоро украса, отколкото реално да вършат нещо.

Суичът не може да помогне срещу синфазните пренапрежения, а точно те са характерни за атмосферните пренапрежения. Ако на входа му постъпи импулс от десетина хиляди волта, практически същия потенциал ще имат и всичките му изходи. Суичът в този случай ще бъде само една допълнителна жертва към всичко останало, което ще изгори с него...

Единственото нещо, за което се сещам, че може да бъде неутрализирано ефективно с устройството от линка по-горе, са пренапреженията, породени от самоиндукция. Например при сработването на предпазител, докато компресорът на хладилника работи...
BAlexandrov - специалист
Ясно е, че "спасение" по етернет няма, но не в това е въпросът, а вместо "нищо" какво "нещо" може да се направи за увеличаване на сигурността.
Ето ArturDent казва че допълнителна етернет платка го е спасявала и в предвид, че тя взима захранването си от дъното... а един суич мисля, че ще изгори достатъчно бързо и ще защити 90% по скалата на ArturDent :-D
Какво друго евтино /до 50-60 лв/ "нещо" може да се направи?
hygro - майстор
Оптичен Интернет и си супер защитен :-({|=
  • 1
  • 2

Тема "Защита на лан от гръмотевици" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: