• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
petromaniq - специалист
Имам един поостарял нотбук, който няма по рождениe флопи и CD. Целта ми е по някакъв начин да инсталирам XP без да ползвам USB устройства. Имам възможност да записвам харда на друг компютър. Освен това, възможно ли е да се запише Windows Live CD или подобните му в/у партишън и от там да се бутва.
negramoten - специалист
Трябва май инсталацията ти да мине през дос. Качваш дос, качваш на харда инсталационния уин и под дос му казваш да се инсталира. Поне аз така бих направил, въпреки, че съм ги позабравил дос историите.
petromaniq - специалист
За това и аз питам.С ДОС или без някакси да стартира системата, а ако ще и Линукс да е :lol: - но без външни устройства.А и друго ? Как се прекъсваше инсталацията на XP още при старта и се влизаше в ДОС? Имаше ли такава опция или съм сънувал :lol:
sstefanov - майстор
Понеже каза и за Линукс - ето как:
Закачаш лаптопския диск на компютър с линукс.
Работиш като root.
Пишеш
fdisk -l
и ще видиш къде се е закачил диска (/dev/***).
После
fdisk /dev/***
И с a му правиш активен партишъна, който искаш.
Накрая - w, за да запази промените.

(Не казвам, обаче, че така ще инсталираш целия Линукс).

Ако ще инсталираш Windows е най-добре да го правиш на въпросния лаптоп. Иначе е възможно да го инсталираш на друг компютър, но няма гаранция, че ще тръгне, когато върнеш диска обратно на лаптопа.
mitko414 - специалист
1. Закачаш диска на другия комп.
2. Правиш два дяла, форматирани на FAT32.
3. На първия дял качваш DOS.
4. На втория дял копираш инсталационния диск на XP.
5. Връщаш диска на лаптопа, зареждаш ДОС, отиваш на втория дял в папката на XP, cd i386;
6. winnt.exe --започва инсталацията.
petromaniq - специалист
mitko414 А как се инсталира ДОС? Нали това е целта на занятието да бутнем някакси ДОС от хард диск.
tysonlkr - специалист
Неможе ли да сложиш харда на другото РС, да инсталираш ОС и след това да си го върнеш отново :?
Това според мен е най лесния вариант.
petromaniq - специалист
Може, но вади син екран на букчето.Правил съм го този номер,но с някои дъна става с други не.
sstefanov - майстор
С Линукс обикновено няма проблем.
Osiris - специалист
да линукса е готин но много хора не се оправят с него :wink:
  • 1
  • 2

Тема "Как да направя бутващ партишън на хард диск" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: