• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
mimeto_87_b - специалист
Здравейте. Имам голям проблем а не зная как до оправя затова се обръщам към вас с молба за помощ. Та значи проблема ми се състои в това, че когато включа кабела за интернета директно в компютъра, има нет, няма проблем. Когато обаче вържа кабела за рутера нито на настолното ПС имам нет, нито на лаптопа безжичен. Не винаги е така, и преди се е случвало 1-2 пъти и аз незная как съм го оправяла- изключвам, включвам рутера, докато дойде нета. :-D Сега също ми се случи и пробвах варианта с включване/ изключване ама тц не става. Ясно е, че проблема ми е в рутера, ама как да го оправя... Рутера е Linksys WRTU54G-TM. Ако някой може да помогне ще съм страшно благодарна.
П.С. Зная, че има и други теми за рутери, четох ама нищо не разбрах и се извинявам за причиненото неудобство с моето невежество... :sad:
dundurma - специалист
имах същия проблем(с буфало) при мен се оказа от доставчика-вечер нета ми изчезваше...................съвета ми е да го ресетнеш и настроиш наново,но преди това за всеки случай го пробвай на друг доставчик(в някой комшия или авер).преди имах същият,като твоя рутер и честно казано не съм доволен.
mimeto_87_b - специалист
Да го ресетна, в смисъл да деинсталирам и инсталирам наново рутера ли? На мене ми се случва рядко, преди този случай днес, още 1-2 пъти се е случвало и то все когато тока е мигал, а снощи заспах и забравих лаптопа включен на батерия и тя му паднала- едва ли има връзка ама аз не разбирам :) А именно този рутер взех тъй като ми го препоръчаха, нямала съм предишни впечатления.
velsi - Почетен майстор
Не си писала от къде идва нет-а, но вероятно е квартална лан мрежа. Проблема може би идва от това, че при доставчика е записан мак адреса на компютъра ти, а на рутера той е друг и затова Интернета не тръгва. Добрата новина е, че повечето рутери имат възможност за клониране на мак адреса. Направено е точно с тази цел. Разрови из настройките на рутера и ще го намериш.
mimeto_87_b - специалист
Velsi, не мога да вляза в настройките на рутера. За да конфигурирам рутера трябва да въведа http://192.168.0.1, а когато го направя с включен директно в компютъра кабел ми отваря нещо друго, а щом го въведа когато кабела минава през рутера не ми отваря страницата, изписва ми все едно нямам нет. Мисля си, че там са настройките на рутера, а не в някоя папка на компютъра- и аз незнам.
velsi - Почетен майстор
Това в документацията на рутера ли го пише. Обикновено ти трябва само рутера да е свързан с компютъра с кабел. Външния нет - после. Ако не се получава може адреса да е друг, затова питам от къде го вземаш. А иначе факта, че нета ти спира след токов удар затвърждава тезата ми, че рутера си ресетва фабричните настройки и затова ти спира нета.
ArturDent - Почти Безобиден
Слушай velsi - 99% такъв ти е проблема. Губи си настройките.
Вържи компютъра и рутера с кабел.
За да намериш настройките (страницата) на рутера - най-лесно е да го оставиш той да ти даде IP адрес. Търси на LAN настройките нещо като:
"Obtain an IP Address Automatically".
След като се включиш към рутера ще имаш някъкъв адрес от типа 192.168.1.5 - подмени последната цифра (в случая 5) с 1. Ето това е адреса на рутера. След това, най важното е да копираш MAC - адреса от твоя компютър на този на рутера. Почти всички рутери могат да го правят автоматично. Е трябва за знаеш и как се вързваш с PPoE... име и парола, евентулано....
От там нататък правиш всички настройки - за LAN, Wireless и т.н.
Ако не разбираш плати на някой да ти ги направи.

Важно: Когато веднъж тръгне всичко както искаш, запиши настройките на локалния си диск. Повечето рутери имат тази възможност. Следващия път, когато се скапят нещата (забрави си настройките), просто се връзваш към рутера и му качваш вече записаните настройки.
С 2 леви - специалист
http://forum.spectrumnet.bg/showthread.php?t=380 :idea:

PS
Рутер..............Адрес ..........................Потребителско име..........Парола

Linksys............http://192.168.1.1 .........admin.............................admin
mimeto_87_b - специалист
velsi, да адреса го взимам от инструкцията за инсталация.

Ейй много ама много ви благодаря- най- после го подкарах. Копирах МАС адреса, давах различни настройки и нааай- после тръгна, поне за момента.

ArturDent, само не успях да намеря от къде да си копирам настройките в диска.

Още веднъж ви благодаря за разясненията. :-D
ArturDent - Почти Безобиден
Е сега прочетох че е Linksys - със сигурност има да се записват настройките, но от къде не знам. Преди време работех с такива, но нямам много спомени.
Потърси из разните Tools, Advanced и т.н.

П.П. Сега работя само с D-Link, не че са най качествените, но.... има особенни обстоятелства които ме задължават ;) ... и имам един по-особен достъп до софтуера им ;)
  • 1
  • 2

Тема "През рутера нямам нет" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: