Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ZMeyGorianin - майстор
Здравейте! Скоро си взех домашен нет от М-тел. От тях точно защото там където го ползвам само те имат обхват. Сигналът е приличен , но само на едно място в къщата, което обаче е много неудобно за работа. Идеята ми е да поставя външна антена защото видях, че има букса за такава. Антена обаче липсва в комплекта. На запитването ми в М-тел на едно място ми казаха 12лв. с кабел, но нямали наличност. На другото ми предложиха антена, която се монтира директно на модема за 26лв., но на мен ми трябва външна. Ползвам лаптоп.
Интересува ме има ли схема за такава или подобна антена, която да си направя сам? Какъв кабел се ползва?
valat111 - специалист
Някога /1994-1995г./ първият мобилен оператор МОБИФОН ползваха кар-кит, който се монтираше на автомобилите за разширяване на обхвата на телефоните. Той включваше и външна антена за автомобил. Ако имаш познат, който е запазил такъв акцесоар, вече ненужен, опитай.
ZMeyGorianin - майстор
Аз имам на колата си втора антена за която се чудих каква работа върши, но сигурно е с тази цел поставена. Колата е 96 набор вкарана от Италия. Само трябва да видя как да я сваля от покрива. А какъв кабел да ползвам?
BAlexandrov - специалист
Аз си купих антена от тук
http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26145

и преходник за телефон http://www.dealextreme.com/details.dx/sku.26405

Кабел си взех някакъв 50 ома 6-7 метра и от първия етаж на къщата изнесох антената до тавана под керемидите. Трябва много прецизно насочване - опитно си играх около един час да уцеля точната посока и по този начин даде максимална сила на сигнала на първия етаж :idea:
tyo - специалист
ZMeyGorianin написа:
...
Какво съм направил аз :cool:

1. Стар компютър, подобен на този 46лв.

2. Олекотен Уиндоус XP SP3

3. Контролер PCI USB 2.0, подобен на този 12лв.

4. Безжичен USB адаптер, примерно като този TP-Link TL-WN321G 16лв.

Можеш да ползваш интернета както в къщата, така и на двора :-D
Brave - специалист
И какво е предимството пред WiFi рутер за по-малко пари? Бучащия вентилатор на машината, сметката за ток или липсата на 4 или повече RJ45 жични входа? Единственото смислено предимство е възможността за по-къстъм мрежова сигурност, макар че точно с олекотен WinXP SP3, т.е. пипан със софтуер дето не знаеш кой го е писал и качвал , шанса да няма троянци е минимален. Ако беше някой по-новичък "сървъра" ти, можеш да му сложиш големи дискове и да го играе файлов сървър, да можеш да си пускаш филмите и музиката от всички PC-та в къщата, ама така...

Тема "Домашен интернет от М-тел" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: