Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
sspoko - специалист
Колеги въпроса ми е така ли трябва да изглежда челото на този ножодържач металната втулка /снимка 11/ на мивото на пластмасата ли трябва да е или както е на снимката с около 3мм на вътре?

Прикачен файл

11.JPG
11.JPG (18.12 KиБ) Видяна 3284 пъти

Прикачен файл

22.JPG
общ изглед
22.JPG (23.29 KиБ) Видяна 3284 пъти
8180 - майстор
Нямаш ли инструкция за плотера или за държача от какъв плотер е, ако е заменка.
Не виждам проблем, ако комплектът позволява ножът да излезе пред пластмасовия връх на държача.
Аз съм работил с два вида:
1. Държачът не позволява регулиране на положението на ножа в държача. Положението на комплекта нож+държач се настройва в главата. Това е по-стар вариант, при който със силата на натиска се постига оптимално потъване на ножа във фолиото.
2. В по-модерния вариант ножът се регулира в държача извън плотера, като се прави проба върху конкретното фолио за оптимална дълбочина.
Тук пластмасовият връх на държача се плъзга по фолиото и ограничава потъването. Вероятно затова втулката е по-навътре - да не драска. Натискът може да се регулира вече в широки граници, без опасност да се прореже подложката.
Твоят ми изглежда такъв. Можеш да си сложиш белези до синята врътка за различните дебелини фолио, за да не правиш проби - направо на место си го завърташ.
Това добре е описано за Mutoh. Имаше инструкция в Нета.
Ако не я откриеш, мога да пратя.
sspoko - специалист
8180 - плотера е GRAPHTEC 7000 проблема е че от няколко дни започна да не изрязва в отделни участаци до край имам чувството че не се обръща на време в правилната посока и затова започнах да търся причините проверих лагера на петата, смених тефлоновата лента взех и нов нож, и се замислих дали тази втулка не прави някъкъ номер защото така върха на ножа остава с по голяма дължина без опорна точка а не мога да се сетя дали е била така винаги.
8180 - майстор
sspoko написа:
имам чувството че не се обръща на време в правилната посока и затова започнах да търся причините проверих лагера на петата
Това може да е от държача. Какво държи ножа по вертикала (аксиално).
Има едни с три сачми и ножът завършва с конус отгоре. Може да е този "лагер", ако го има. На него ли викаш "пета"? Почистване, продухване и лека смазка. Ако има пружинка - също прегледай.
Тази втулка (при мен на единия плотер е лагер), която те съмнява - "опипай" я за луфт със стар нож наопаки.
На мен ми се струва, че да стърчи няколко мм ножа не е проблем, ама знам ли - потърси в Нета снимка на държача. Например:
http://www.oracal.md/oracal-eng/reklama ... php?p=p105
Къде не реже? Чувал съм за този случай, че режат "накъдрено" и "пунктирно".

Ако не завършва кривите - офсета на ножа.
Същото при дълги криви - водачите/ролките.
Ако по ширина е проблема - тефлоновата лента.
Сигурно ги знаеш тези неща, ама и аз толкова.

Да попитам и аз - занимавал ли си се с ролките? Чувал съм, че за някои по-широки са различни средните и крайните.

П.П. Ако случайно го нямаш, виж това:
http://www.signcutpro.com/files/man/graphtec/CE3000.PDF
На стр. 2-12 има разрез на държача и се вижда въпросната втулка.
На следващата е настройката, която се опитах да обясня вчера.
Последна промяна от 8180 на съб окт 30, 2010 10:40 pm, променено общо 1 път.
Бай Член - специалист
sspoko написа:
8180 - плотера е GRAPHTEC 7000 проблема е че от няколко дни започна да не изрязва в отделни участаци до край
Да не ти е пипал някой настройките на плотера и да е вдигнал скоростта на рязане? Тогава на ръбовете ножа няма да има време да се завърти.
sspoko - специалист
Благодаря за инфото не бях забелязъл че "втулката" всъщност е лагер тоес подвижна малко силиконова смазка свърши работа явно проблема е че когато се реже хартия от тази цветната за /етикети стикери/ там се отделяше нещо като прах и тои явно със времето се е настанил и вътре макар че го почиствах уж редовно. Колкото до ролките аз съм с 75 сантиметров и имам само две ролки така че незнам но си мисля че това е по вероятно за печатащите .
8180 - майстор
Станахме повече "разбирачи" - не знаех.
Наскоро възстановявах един стар плотер - бяха му изсъхнали гумите на ролките и се строшиха.
Смених ги с някакви. При тази "нулевата", където има съвсем малко фолио извън раб. област, някак повдига (измества) фолиото при движение по дължина - главно при връщане. В резултат, понякога не завършва контура там. Не съм експериментирал много, но вероятно при по-дълги проекти може и да го измести/изтърве.
Някой ми раздуваше, че имало "външни" ролки, които "изпъвали" фолиото. Представям си ги с леко конусна гума или др. магия, но не ги откривам.

П.П. Може и да си внушавам, но май хартията яко яде ножовете и според науките, вероятно по-често трябва да се работи с "офсета", ако се гони прецизност и лесно белене.
sspoko - специалист
8180 написа:
П.П. Може и да си внушавам, но май хартията яко яде ножовете и според науките, вероятно по-често трябва да се работи с "офсета", ако се гони прецизност и лесно белене.
Да хартията наистина скъсява значително живота на ножа някъде четох че в някои от пигментите с които се оцветява се използва и креда а това си е абразив.
колкото до проблема с евентуалното изпускане се получава най често при недостатъчно прецизно позициониране перпендикуляра между ръба на фолиото и линията на движение на ножа, на моя има правоъгълни отвори в корпуса по които се позиционира. но въпреки това особено когато режа дълги контури изваждам предварително фолиото на необходимата дължина и тогава го пускам да мери за до мога да проследя точно позицията на ролката в началото и в края.
MamaMy благодаря да вече съм сигурен как трябва да изглежда.
Та като сме отворили темата кажете от къде купувате ножове и консумативи най изгодно?

Тема "Въпрос за режещ плотер?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: