Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Chefo77 - майстор
Здравейте!
Днес ме хвърлиха в тъча с едно твърдение, което ще помоля запознатите да коментират:
Вярно ли е, че при закупуването на лаптоп с лицензиран Windows Home Edition, самата операционна система не се "води" закупена, а "взета под наем" за периода на гаранцията?
Обърнах упътвания, договори и нета - е такова животно няма.
Та - админа ли говори врели-некипели (с цел себеизтъкване или финансови облаги) или аз пак нещо съм недоразбрал?
Лаптопът е ТАКЪВ, ако има значение.
MrMurdjo - майстор
Лицензът на Уиндоус (и не само) винаги е бил такъв. Ти плащаш за правото да го ползваш на една машина и само на нея, но той не става твоя собственост и не може да разполагаш с него като с такава. Единствено не е вярно, че е само за периода на гаранцията. Но със сигурност е само за този компютър, ако спазваш лицензионните условия.

Ако някой е чел "Добри поличби" на Тери Пратчет, там пратеникът на Сатаната на земята, като прочете лицензионното споразумение, веднага го факсира до ада с коментар: "Пичове, четете и се учете как се пишат договори за продажба на души."
:-D
Chefo77 - майстор
MrMurdjo написа:
Лицензът на Уиндоус (и не само) винаги е бил такъв. Ти плащаш за правото да го ползваш на една машина и само на нея, но той не става твоя собственост и не може да разполагаш с него като с такава. Единствено не е вярно, че е само за периода на гаранцията. Но със сигурност е само за този компютър, ако спазваш лицензионните условия.
Даа, това ми е ясно - винаги е било само и единствено за този компютър, за който е купен. Не само техния е така, ако не се лъжа и на Adobe са така лицензите.
Не за това ми е питането - а дали важи само за периода на гаранцията ... за което си отговорил и ти благодаря!
Ще обясня казуса - в офиса на жената едното момиче иска да си преинсталира 7-ицата на лаптопа. Същият е гаранционен и е закупен с лицензиран Windows. Идва един образ, който се вживява като администратор и изтърсва гореописаното, докато вкарва някакъв код и и преинсталира Windows-a.
А мен пък лично ме интересува, дали на жената на лаптопа също ще стане така, да съм подготвен дето се вика :)
velsi - Почетен майстор
Да си подготвен за какво? Имам лицензирано копие на XP, инсталирал съм го на десетки компютри съвсем безгрижно.
ArturDent - Почти Безобиден
velsi написа:
Да си подготвен за какво? Имам лицензирано копие на XP, инсталирал съм го на десетки компютри съвсем безгрижно.
Това не го прави законно.
Същественото съм го оцветил. Наблегни и на единственото число.
Chefo77 - майстор
velsi написа:
Да съм подготвен в един момент като има нужда от преинсталация да ми каже сори, пич, не вървиш с тоя код и да се опуля тъй както съм си платил и имам "лицензиран" прозорец ...
MamaMy - майстор
Доста лицензирани са кракнати. Проблема е, че някой вече е изпиратствал твоя код. За да се легализираш по законния начин ставаш разноглед от глупости. А колко лесно става с един активатор :-D . Прас и готово.
fu4ko - специалист
С този код(ако ти е даден)може да си преинсталираш колкото искаш.Уиндоуси в нета колкото искаш.Имам закупено xp home edition който се води за един компютър.На доста хора съм преинсталирал с оригиналния код като съм забранил ъпдейтите и съм предупредил да не го ъпдейтват.Работят си по 2 години(толкова видях на единия,че е откакто е преинсталиран)и нямат грижи :-D До колкото знам напълно легален се води когато си го купиш.Това са излишни глупости които няма смисъл да ги правиш.От собствен опит казвам.Бил съм с уиндоуси от нета и с купения разлика няма.Единствено разликата е,че се дават излишни пари.Освен това ако е с оригинален лиценз трябва да ти дадът и диска според мен
MamaMy - майстор
Защо да се забраняват ъпдейтите на Уиндоса ако е легален. Ъпдейтите са полезни. Когато обаче този код вече е използван, генуина те лепва, че си пират. После дори ти да си легалния трябва да доказваш, че "нямаш сестра". Много по-лесно е да праснеш активатор, изтриватор или каквото там се сетиш. Когато ти идват на проверка за софтуер така или иначе искат фактурата. По-добро доказателство, че си платил няма.

ПП и софтуера както и сиренето и хляба се плащат. За теб няма смисъл, но всички фирми особено тези пряко свързани с компютри са уязвими за проверки. Друг е въпроса кое колко коректно е направено. Това с авторските права и според мен е един узаконен рекет. И аз искам да произведа един хляб и после да го продам 1 милиард пъти с обещанието винаги да продавам само най-оригиналната снимка. Даже напоследък за икономия ще продавам снимката виртуално през интернет. Няма да хабя хартия. Значи мисля и за екологията. Пък тук ще дарим едни пари на едни фондации....
ArturDent - Почти Безобиден
Номера се състои в това да го продадеш 1 милиард пъти.
Много се опитват но малцина успяват.

Номера с лицензите и юридически и икономически е в една категория франчайзингите на МакДоналтс, OMV, Кауфланд и т.н. ...

Тема "Лаптоп с Windows 7 Home Edition - легална ОС или ... ?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: