Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Duke_BG - специалист
Имам един думнал compaq presario за части , но батерията му е читава 14.4 волта - поне 6 месеца не е зареждана и ми дава 60 %.
та искам да я вградя във винтоверт Bosh и да мога да си я зареждам
Моля дайте някакви предложения как може да стане това и ако трябва какви карантии да изкарам от дъното за да мога да си я зареждам с адаптер за лаптоп 19 волта

поздрави
Gnus - специалист
Отвори батерията и ще видиш, че тя се състоти от 8 елемента 18650. Оттам нататък си търси зарядно за тях.
ig_ivanov - специалист
Duke_BG написа:
Имам един думнал compaq presario за части , но батерията му е читава 14.4 волта - поне 6 месеца не е зареждана и ми дава 60 %.
та искам да я вградя във винтоверт Bosh и да мога да си я зареждам
Моля дайте някакви предложения как може да стане това и ако трябва какви карантии да изкарам от дъното за да мога да си я зареждам с адаптер за лаптоп 19 волта
Нищо не може да се изкара от дъното за да се зарежда батерията извън лаптопа. Най-лесно става със зарядно за този вид акумулатори и то след като след като е махната електрониката й.
Да изпреваря и въпроса "Защо?". На дъното на лаптопа има т.нар. контролер на захранването (чип), който управлява зареждането на акумулаторната батерия. Не си написал точно модела на лаптопа, но същият е SMD монтаж в QFN корпус с 28 или 32 извода и още 40-50 елемента около него. Освен това електрониката на батерията (микроконтролер) "казва" на лаптопа какъв модел е и с какъв заряден ток трябва да се зарежда, колко цикъла е работила и т.н. Съответно лаптопа (обикновено е контролера на клавиатурата) казва на чипа за зареждането какъв заряден ток да пусне на акумулатора.
Duke_BG - специалист
hidrazine при тая цена на зарядното по-добре да си купя нови ni-cd елементи :)
hidrazin - майстор
Това си е твое решение. Има и евтини зарядни но са за по един или два елемента и ги зареждат за едно денонощие и отгоре. Купих си две единични и така и си стоят някъде из кашоните.
Зарядно устройство YCD1688 18650
Зарядно устройство HG1206W 18650
Общо взето с тях нищо не става освен ако не става дума за някое фенерче или нещо подобно. С това дето не ти харесва може да зареждаш всичко - литиеви, метaл-хидридни, оловни ... включително и акумулатора на колата. Взех си такова и съм много доволен. Из китайските сайтове може да се намери такова и по-евтино. Има и разни други, но не мога да препоръчам след като не съм ги ползвал.
http://www.dx.com/s/Lipo%2bBattery%2bBa ... iceSort=up
:partyman:
Duke_BG - специалист
разбрах ти идеята само имам няколко въпросчета :

- Досега не съм ползвал такова зарядно а и елементите предполагам са свързани 4 последователно на две групи в паралел - това означава ли че трябва да вадя изводи от всяка батерия ?

- Някой разглобявал ли е литиево йонна батерия на преносим инструмент - там как е решен въпроса със заряда ?

- Идеята ми да изкарам елементите от платката идва от това че батерията си зарежда и бе за е включен лаптопа - т.е. Bios -а не играе така че не ми трябва интерфейса към софтуера, но щом казвате че няма как да стане ще ви послушам (а може би не :) и без това платката е за кофата )

Поздрави
Gnus - специалист
В самата батерия също си има контролер за заряда. Би трябвало да може директно да се зарежда, като се подаде напрежение около номиналното х 1.2?
hidrazin - майстор
Duke_BG написа:
разбрах ти идеята само имам няколко въпросчета :
1. Да.
2. Като в 1.
3. Bios не играе но контролера за заряд в дъното си бачка при заряд. Докато не каже на тоя в батерията да зарежда, оня няма да пусне заряда.
:partyman:
Кики - специалист
Duke_BG, показаното от hidrazin зарядно Imax-B6 е супер и ще ти свърши работа, трябва обаче да се обърне внимание и на разряда, при литиево-йонните не трябва да пада под 3V на елемент теоретично, а на практика не под 3,2V. Разгледай темата: viewtopic.php?f=41&t=37298 . Ако много искаш може да ти покажа на живо какво представлява зарядното Imax , драсни на лични да се разберем.

Тема "Батерия от лаптоп - как мога да я зареждам без лаптопа ??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: