• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Здравейте, колеги! :) Пускам тази тема във връзка с въпрос, който ме тормози от известно време. :? Батерията на лаптопа ми издържа около 30 секунди, след което той се изключва. При тази ситуация реших да импровизирам като отворя батерията и сменя клетките, които са с изчерпан ресурс. След като я отворих проверих напрежението - 12.25V, което ме учуди. При тази ситуация си направих импровизирана пробна лампа с крушка от автомобил(12V 15W), за да проверя дали има някакъв ток и светна ярко. Това отговаря на около 1/3 от консумираната мощност, но нямах повече крушки за новия ми уред :-D. Според вас възможно ли е начинанието ми с подмяната на клетките и ако да, от къде мога да намеря нови, или пък проблемът е някъде другаде? Весело посрещане на Новата година, бъдете здрави! :partyman:

Прикачен файл

bateriya1.jpg
bateriya1.jpg (111.81 KиБ) Видяна 3050 пъти
DundyTheCroc - майстор
Проблема вероятно не е в клетките, които като гледам са Сони 2550 милиампера, а в едно чипче памет на платката, което е записало Н на брой цикли и рапортува, че батерията е за смяна. Принципно въпросния чип е EEPROM памет и може да се презаписва, стига да имаш програматор и кода, който е записан в нова батерия. Евентуално могат да ти помогнат където рециклират батерии за лаптопи, там заедно с елементите сменят(презаписват) и паметта.
hidrazin - майстор
+1
Програмно са заложени определен брой цикли на заряд-разряд и електрониката в чипа с течение на времето и броя на циклите
умишлено намалява капацитета на батерията и накрая я обявява за негодна. Всичко това е с цел безопасност.
Е, също така и да се купуват нови батерии де. Както касетите за принтерите с техните чипове.
В някои по-стари молели батерии нямаше такова броене на цикли и магията ставаше само като смениш елементите.
Сега доколкото знам има и батерии дето е много трудно да ги излъжеш или направо невъзможно. :?
Отдавна не съм се занимавал с това. Сега само си вадя здрави елементи от такива батерии.
:partyman:
DundyTheCroc - майстор
Заради един принтер на работа запоявах програматор, записвах памети с някакви кодове от Нета, в крайна сметка не стана да печата нормално. Батериите, които сменяме и аз ги разкоствам и в повечето случай всичките елементи са здрави, но чипове не съм пробвал да презаписвам. Като цяло са го направили така, че да си вземеш нова батерия, това чудо записва както цикли на дозаряд, така и колко време е бачкала машината. Домашния ми да е работил 10 пъти на батерия, ама за 2 години батерията сдаде багажа.
lov - майстор
В по новите батерии дори има защита от интервенция. Не на всики модели но е направена така че дори само да разкачиш един елемент от групата веднага се регистрира и се трие чипа. Така че дори само да е дефектен някой елемент без да е наработила определение брой часове смяната е свързана с много гимнастика. По руските форуми има доста писано как може да се претакова дявола.
MamaMy - майстор
Пробвай какво ще види тази програма
http://batteryeater.com/
Първо да благодаря на всички, че се отзовахте! lov, прав си за защитата от интервенция, и в един местен сервиз ми казаха, че не могат да свалят и презапишат тази памет именно заради защитата, ще попитам и в един друг по-голям, но силно се съмнявам да получа различен отговор. MamaMy, качвам показанията на програмата.

Прикачен файл

battery eater.jpg
battery eater.jpg (107.96 KиБ) Видяна 2890 пъти
Не успях да прикача всички снимки в едно мнение :? 0 cycles :?

Прикачен файл

bateriya 3.jpg

Прикачен файл

battery eater 2.jpg
battery eater 2.jpg (114.6 KиБ) Видяна 2890 пъти
ESPACE - майстор
Не са добри показанията от първата снимка. Електрическите показатели за капацитет са около 8 пъти под нормалните. Купи си нова батерия!
kolev_k - специалист
А как брои циклите.От мин.до мах.ли на напрежението на батерията?Ако днес го включа 10 пъти в контакта,ще ми отброи ли 10 цикъла ако не е преминало долна и горна граница?А дозареждене брои ли го?Ако го пусна на батерия и малко след това включа адаптера,брои ли? :?
  • 1
  • 2

Тема "Батерия на лаптоп" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: