Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
bulhomes2 - майстор
Досега не бях се сблъсквал с толкова упорит проблем. При проблеми с енкодинга прехвърлях проблемния текст през word, txt, CorelDraw и все при някое прехвърляне се оправяше. Сега обаче не иска толкова лесно. Ще обясня подробно.

"Разглобявам" рекламни карета от CorelDraw и прехвърлям текстовете им в таблица в Excel с цел последващо подреждане и качване в интернет. Каретата съдържат много шрифтове, доста от които при минаването в Excel излизат на маймуница. Като сменя шрифта на клетката нещата изглеждат оправени в документа, но не и в полето, показващо съдържанието на клетката. И при качването в MySQL-а си се качва маймуницата. Пробвах какво ли не. Най-доброто е това - http://2cyr.com/decode/?lang=bg но за съжаление не е достатъчно. Оправя нещата, но за всеки отделен кодиран текст (некодирания изчезва) трябва да се въвежда ръчно, а става въпрос за над 10 000 реда с по 3-4 клетки за декодиране на ред и за да е още по-гадно - в някои клетки има кодиран и декодиран текст едновременно. Текста по-долу е от такава клетка.

Комерс МГ, Èëèÿ ÖÅÊÎÂ

Закачил съм и няколко реда от такъв екселски файл.

Ха сега да видим има ли специалисти тука!!!

Прикачен файл

Encoding.rar
(7.54 KиБ) Свален 97 пъти
Последна промяна от bulhomes2 на чет май 07, 2015 8:04 am, променено общо 1 път.
ArturDent - Почти Безобиден
Смени си настройките за "non-unicode programs" да са за български
това е в Win 8, а за Win 7 е подобно.

Прикачен файл

Clipboard01.jpg
Clipboard01.jpg (109.7 KиБ) Видяна 1832 пъти
bulhomes2 - майстор
Всичко ми е на български. Даже и офиса (2013) го направих на български, белким оправи нещата. Уина ми е 8.1, но го пробвах и на по-стар компютър с ХР и стария офис - същата работа.
Прикачен файл:
Graphic1.JPG
sstefanov написа:
iconv ?
Можеш ли да обясниш какво е това?
MamaMy - майстор
Весо, надявам се, че си пробвал всичко това!
novgradski - специалист
...при разкодиране ползвам това:http://2cyr.com/decode/...докато текста стане смислен ... не знам дали ще ти помогне...
bulhomes2 - майстор
novgradski написа:
...при разкодиране ползвам това:http://2cyr.com/decode/...докато текста стане смислен ... не знам дали ще ти помогне...
Него бях посочил още в първия пост.

Гали, ще трябва да се образовам - наложително е. Започвам да го чета...

Започвам да мисля, че проблема е в Corel-а. Ползвам 9-та версия, защото следващите имат проблем със шрифтовете във файлове, правени на девятката. И всичките ми няколко хиляди файла са на девятка... Бахти и проблема - мислех, че е елементарен, а май ще се окаже непреодолим.

Тц. Не е от девятката. И 15-ката дава същите маймунуци...
Lisko - майстор
Аз също при такива ситуации винаги първата ми мисъл е за сайта на 5ko.

Ето как се разкодира там:

Строително-ремонтна дейност (ниско и високо строителство, озеленяване).
.
ПРЕДПРИЕМАЧ.
Водопровод, канализация, отопление, вентилация, строителни ремонти, строителство, окачени тавани, гипсокартон и др..
В болницата се осъществяват следните дейности: диагностика, лечение и рехабилитация на остри заболявания, изострени хронични заболявания, травми, състояния изискващи оперативно лечение, наблюдение на бременни жени и оказване на родилна помощ, ранно откриване на заболявания, изследвания с компютърен томограф (скенер), физиотерапия. Болницата работи по клинични пътеки със здравната каса за болнична и доболнична помощ - високоспециализирани дейности.. Болницата разполага със 170 легла и следните звена: ТЕТАПЕВТИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ - &66 378, 66377/в.360 ОТД. ЗА ЛЕЧЕНИЕ НА БЕЛОДРОБНИ БОЛЕСТИ - &66377/в.416 ДЕТСКО ОТДЕЛЕНИЕ - &66377/в.463 АГ ОТДЕЛЕНИЕ - &66 381, 66377/в.261, 264, 266 УРОЛОГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ - &66 375, 66377/в.344 ОЧНО ОТДЕЛЕНИЕ - &66 374, 66377/в.418 УНГ ОТДЕЛЕНИЕ - &66377/в.316 ХИРУРГИЧНО ОТДЕЛЕНИЕ - &66 371, 66377/в.292, 293 ОАРИЛ - &66 380, 66377/в.298 ЦЕНТЪР ПО ХЕМОДИАЛИЗА - &66 382, 66377/в.452 ФИЗИОТЕРАПИЯ - &66377/в.480, 481 ФУНКЦИОНАЛНА ДИАГНОСТИКА - &66377/в.305 МЕДИКО-ДИАГНОСТИЧНИ ЛАБОРАТОРИИ -клинична лаборатория - &66377/в.392 -рентген - &66 372, 66377/в.241 -патоанатомия - &66377/в.233 -кръвна банка - &66377/в.303 Приемно-консултативни кабинети по всички специалности.

Забележи обаче, че на втория ред думата "предприемачество" която си беше добре в оригинала, е изчезнала при това декодиране. Това е неизбежно какъвто и декодер да ползваш - ще трябва на части да се декодира, защото омешан текст не може да декодираш наведнъж. Това вероятно ще е и по-тежката част от работата.
bulhomes2 - майстор
Те баш това е проблема. Мислех, че съм го разяснил в първия пост, но промених и заглавието сега.
bulhomes2 - майстор
Йесссс. Проблема е решен от ето този човек - http://www.offroad-bulgaria.com/showthread.php?t=197801

Ще копирам обясненията му за следващите търсещи, за да не изчезне нещо някога другия форум - Зареждаш макроса след това отваряш файла - отиваш на addins избираш ascii - uni - след това cyrillic - Конвертирай и потвърждаваш.

Макросите са в прикачения файл

Благодаря и на всички, взели участие в темата :prayer: :prayer: :prayer:

Прикачен файл

MS-Office-Macros.rar
(97.15 KиБ) Свален 95 пъти

Тема "Декодиране на няколко вида символно кодиране в един - как?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: