Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
ежкобежко - напреднал
Здравейте ,колеги сигурен съм че ще има хора които ще ми помогнат за да разреша следния проблем:Компютъра е Optiplex 760. На диск С имаше (или надявам се все още да има) инсталиран Windows 7,обаче аз исках да сложа на диск D и ХР. Всичко при инсталацията вървеше добре до момента на рестарт на системата след копирането на файловете от диска на твърдия диск т.е. след "Setup is coping files..... "След рестарта на компютъра, се появява следното съобщение: Eror loading oereting sistem _ !Бъркам ли нещо някъде или в биоса има нужда от някакви настройки ?Помагайте :prayer: Ето и снимка с настройките на биоса, нищо не съм променял просто само го заснех :

Прикачен файл

P_20150628_103957.jpg
marian1 - майстор
Аз съм мъчил също - има много писано в нета - накрая след като омазах всичко, си върнах 7. Значи проблема е от вина - той не дава да се качва по ниска версия. Върни си седмицата и после почети повечко.
toolegittoquit - майстор
Омазал ти се е буутлоадъра. Системата трябва да поддържа WindowsXP. Ако нямаш нещо важно, просто форматирай всичко и си раздели дяловете както са по WindowsXP. Няма такова нещо "Windows не дава да се сложи по-долна версия" Просто ползват различни буутлоудъри и механизми за зареждане на операционната система. За да се види каква каша е станала, ще е необходимо оффлайн с някакъв софтуер за управление на дискове да се погледне положението.
Gnus - специалист
1. В биоса намери SATA mode или нещо подобно и го смени от AHCI на IDE. Така ще ти тръгне ХР-то.
2. За да подкараш дуал буута, трябва да добавиш запис за 7-цата в C:\boot.ini . Ето примерно ръководство:
http://archive.oreilly.com/pub/h/591
3. Ако 7-цата се опъва да се стартира в IDE режим, се правят промени в регистрито. Ето ръководство: http://www.overclock.net/t/1227636/how- ... stallation

4. Според мен обаче най-добре е да се махнат кирливите уиндоуси и да се инсталира работеща операционна система.
toolegittoquit - майстор
Gnus написа:
1. В биоса намери SATA mode или нещо подобно и го смени от AHCI на IDE. Така ще ти тръгне ХР-то.
2. За да подкараш дуал буута, трябва да добавиш запис за 7-цата в C:\boot.ini . Ето примерно ръководство:
http://archive.oreilly.com/pub/h/591
3. Ако 7-цата се опъва да се стартира в IDE режим, се правят промени в регистрито. Ето ръководство: http://www.overclock.net/t/1227636/how- ... stallation
За да може да започне инсталацията на WindowsXP и да не даде грешна 0х00007b или подобна, което общо взето означава, че дялът за начално зареждане не е достъпен/дискът не е достъпен, би трябвало режимът на контролера в BIOS да е на Съвместимост или IDE, PATA или както се води. Ако условието не беше изпълнено, никога нямаше да стигне инсталацията на WindowsXP до копиране на файлове. Също така, за да не стартира Windows7, това не е отново от режима на контролера. Защото би трябвало да даде грешка точно 0х00007b - недостъпен дял.
Също така не е вярно, че трябва да се добавя запис в boot loader-а на XP-то, за да тръгне Windows7. Windows7 НЕ използва NTLDR, който се използва от WindowsXP, а BOOTMGR. BOOTMGR е съвместим с WindowsXP и правилният ред е да се поправи буутлоадъра на Windows7 и след това да се добави WindowsXP в опциите за зареждане. Обратното няма да стане по никакъв начин. В момента положението е мазало в дяловете. Изисква или всичко да се трие и наново или оффлайн с Acronis Disk Director да се оправят нещата, ако може. А после да се поправят инсталациите трябва да се извика Windows7 Recovery Console от диска на Windows7 и да се ремонтира boot loader-а и MBR кода, така че да сочи към Windows7. После се модифицира буутлоадера на 7-цата, за да може да зарежда и WindowsXP. Проблема е, че WindowsXP Плесва своят bootloader обикновено на дял C:, независимо къде е инсталиран. И мазалото става върховно, защото за WindowsXP 100MB дял на Windows7 не е скрит, той се явява C: Ако Windows7 е инсталиран без 100MB дял, което е възможно, пак мазало.
ежкобежко - напреднал
Нещата описани до тук ми идват малко сложни за изпълнение ,защото не съм толкова напред с материала !Мога ли да направя следното нещо :Да инсталирам на диск С Хр-то ,а после на диск D да сложа 7-цата ?Няма нищо ценно по дяловете затова мога да ги форматирам и двата! Ако може да стане това което мисля ,ще трябва ли да променям нещо в биоса (на снимката) за да инсталирам на дял C- XP ,а на дял D- Win 7?
toolegittoquit - майстор
Инсталирай първо XP, после 7, не знам за какво са ти и двата, но ти си знаеш, приятелю. А в BIOS-а щом е тръгнала инсталацията, би трябвало всичко да е наред, но провери си режима на SATA контролера задължително да е IDE или compatible.
ежкобежко - напреднал
Да прав си не ми трябват два !Вероятно ще остана само с ХP, стига всичко да мине успешно !
Благодаря !

Тема "Проблем при инсталиране на ХР" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: