• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Въпросният монитор, след като се натисне бутона за пускане, светва за около 2 секунди и след това се изгася. Диода на бутона продължава да свети, но подсветката - не. Прочетох доста неща и повечето препоръки бяха да се заменят кондензаторите. След като отворих кутията, нямаше видимо надути кондензатори. Прочетох една тема, където пише, че в тези монитори се слага един кондензатор, който е направен с цел да се "надува" след време. Кондензаторът е 1мF/450V HERMEI. Докато беше разглобен монитора, беше пускан пробно няколко пъти, но се гасеше след 2 секунди. След смяната само и единствено на този кондензатор ( нищо друго не е пипано) изобщо не иска да се пусне. Не се чува никакъв звук от трафчето, диода на старт бутона не се захранва. Също така съм проверил и лампите за разпоени връзки. Нямам резервна лампа, за да мога да изключвам една по една лампите на монитора и да видя дали проблема е в тях.
Дайте идеи от какво може да е, какво да погледна и как да го направя най-вече. :)

ПС: Не съм сигурен дали темата е за този раздел или за "Ремонтирай сам". Ако съм в грешка, нека модераторите да я преместят. :)
pipilica - майстор
Аз имам същия монитор който изобщо не искаше да тръгне, и съответно набедих инвертора и лампите, но след като почнах да меря се оказа че чипа на малката платка не подава сигнал на инвертора за старт. Намери схемата и виж на кой кабел е сигнала, кабела между малката платка и захранването с инвертора, освен това провери дали имаш напрежение на инвертора и дали е в норма +5 на чипа и +14 мисля на транзисторите.
Ако не се справиш ще ти снимам кабела, аз го ремонтирах като турих мостче и ся го пускам с ЦК ключе като нощна лампа.
И там квото си сменял си го върни, кондерите в импулсното трябва да са хубави не квито имаш стари.
petromaniq - специалист
Изтощена лампа или пробив в някоя от секциите на вторичните намотки. Намери работеща лампа с куплунг и пробвай, като я включваш на всеки от куплунгите на инвертора. Не си играй да сменяш кондензатори. Залагам на пробив.
Последна промяна от petromaniq на пет окт 23, 2015 8:44 am, променено общо 3 пъти.
DundyTheCroc - майстор
Колегата над мен е споменал някаква малка платка, която предполагам е импулсния генератор за силовите транзистори. На нея би трябвало да има един или няколко малки кондензатора, предполагам по един микрофарад 25/50 волта. Пробвай да смениш и тях.
ig_ivanov - специалист
Има два варианта на този монитор - W1934S-BNT/SNT или W1934S-BNI/SNI. И в двата няма 1мФ/450В. Има 100мкФ/450В и той е още в началото на захранващата схема. По симптомите (2сек работа) е по-вероятно да е вторият вариант. Ако изключим повреда в някоя от лампите- най-вероятно да е повреден някой от драйверите на инвертора- U501 и/или U502. SMD монтаж са и с обикновен поялник е малко играчка замяната им. По принцип се сменят двете в комплект. Все пак да не изключваме и варианта, че понякога повредените кондензатори изглеждат като здравите.
Кабелите, които отиват към управляващата платка - измервам между GND и +5V и уреда отчита 0V. Има 2хGND и 2х+5V, при всякакви комбинации ми отчита 0V. Което според мен означава, че за сега проблема не е от процесорите и всичко на управляващата платка. Като се почне от захранващия кабел до кондензаторът, който смених (нов неизползван), имам напрежение - 230VAC преди греца и 320VDC след него на големия и малкия кондензатори. Което ме навежда на мисълта, че може да е трансформатора, от който се получават различни напрежения (Жълтия в ляво от снимките на линка). Не го чувам да работи, а преди да сменя кондензатора с нов, се чуваха вибрациите му. Как да го проверя дали е в работоспособно състояние?

За колегата ig_ivanov ето линк с що-годе същата платка. Сменил съм малкия кондензатор, който фабрично е сложен с цел пробиването му след време. Той е 1мF/450V и е свързан към големия 100мF/450V. Става дума за черния кондензатор под големия на втората снимка. http://www.hardwareinsights.com/wp/repa ... 934s-sn/3/
MamaMy - майстор
Върни си кондензатора на мястото и недей да правиш глупости. Ясно е, че не разбираш. Също така е ясно, че не знаеш кое как работи. Аз пък залагам, че с нови лампи монитора ще пее. И с тези може би ще тръгне ако се блокира защитата, но това съвсем не е работа за теб. Ще се запалиш и после друг ще ти бъде виновен. Потърси колега който ще го направи. За един ден работа е и няма да ти струва повече от 40 лв.
Благодаря за коментара MamaMy. Може и да не разбирам, но имам поне желание да го направя сам. Ако е от лампите, защо изобщо не се подава напрежение на управляващата платка? Дори и защитата да сработи, тя не би трябвало да прекъсне захранването за управляващата платка ( ако говорим за типичното "2 sec to black" както беше преди да сменя кондензатора ). Както казах в момента дори светодиодите на бутоните не светят. И да, върнах стария кондензатори и промяна нямаше, за това в момента е с новия.
MamaMy - майстор
На всички ни стана ясно, че захранването е работило докато не си пипал ти, Преди това е било само за лампи, а сега вече е и за ремонт на захранване. Явно след твоята намеса диагностиката се затруднява и ремонта става двустепенен (цената се удвоява). Ако си по-настоятелен спокойно може да подминеш цената и на чисто нов монитор :-D .
Между другото само да подхвърля небрежно, че образование се получава в училищата и над учебниците. Ако докторите се учеха като теб нямаше да им остават живи за пациенти :razz:
Ремонтът, който съм направил, е просто една замяна на кондензатор. Не виждам какво толкова мога да разваля със смяната му. Единствено мога да сгреша поляритета на кондензатора, но уви там не е грешката... По параметри кондензаторът е еднакъв. Цената не ме интересува. Просто желая сам да оправя монитора. Виждам, че ти (MamaMy) разбираш, защо не дадеш съвет насочен към изясняването на сегашния проблем. То може преди да е бил в лампите, но в момента проблема е преди тях. Дай съвет как да проверя трафа. Дава ми, че има контакт между 1-4,2-3 от едната страна и 5-7-9 и 6-8-10 от другата страна.
Изображение
Дай и други съвети, ако се сетиш.
Единствената схема на монитора, която успях да намеря, е с отвратителена резолюция и може би се вижда, че тези връзки между крачетата е вярна.

ПС: За образованието не мисля да коментирам. Ако съдим по твоето мнение, че то се получава там, значи до сега да съм открил проблема сам, без "помощ от приятел".
  • 1
  • 2

Тема "Ремонт на монитор LG Flatron W1934S" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: