• 1
  • 2
Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
Balabanov - специалист
Здравейте колеги, живея на 4-тия етаж в блок, имам наземен гараж в същия блок и от няколко дни размишлявам как да имам WIFI в гаража от апартамента. Проблема е, че аз съм във вход А а гаража е във вход Б, ако ме разбирате, не е под мен. Нямам пряка видимост към гаража през терасата.
Рутера, който ползвам в апартамента се намира на място, което е крайно не подходящо и понеже е вързан с разни други устройства местенето му е неподходящо. Днес намерих един стар NETGEAR WNR2000 ресетнах го и го сложих на терасата, от която ми се намира гаража за да видя горе долу каква връзка има долу, като експеримент с идеята да ползвам нещо като "access point". Та пред гаража хващам WIFI на една чертичка с телефона което е обнадеждаващо визирайки, че рутера е доста стар. Имам достъп до шахта от апартамента, която стига до 1-вия етаж, на който се намира и гаража но от там е невъзможно да се опъне кабел до гаража.

Идеите които ми минаха през главата:
1. Слагам накакъв "access point" на терасата и изкарвам кабел от WIFI приемника на персоналния компютър, който се намира в гаража пред гаражната врата като антена.
2. Псукам захранващ кабел и rg45 от 4-тия етаж до партера и на партера слагам стария рутер NETGEAR WNR2000 като "access point" и се надявам да не изчезне.

Имате ли някакви различниот моите адекватни предложения [-o<
velas - специалист
На терасата рутер със сменяеми антени и сменяш с насочена в посока гаража.
Virtex - майстор
чет авг 22, 2019 1:22 amBalabanov написа:
2. Псукам захранващ кабел и rg45 от 4-тия етаж до партера и на партера слагам стария рутер NETGEAR WNR2000 като "access point" и се надявам да не изчезне.

Имате ли някакви различниот моите адекватни предложения [-o<
Оглеждаш се из блока дали вече няма кабели и кутии на доставчици. Ако има - вземаш като тяхна кутия и слагаш до тях, шанса някои да "пипа" е малък.

Иначе има удължителни кабели за антени по 10на метра, реално може да изкараш рутер/аксес поинт на тересата и просто да закараш антената 10м надолу по блока и по този начин антената да бъде по-близко до гаража.
lov - майстор
Много съм любопитен да видя един такъв антенен удължител как работи. Щото каквито и да е кабели дето съм ползвал след 3-4м насочената антена почва да си губи смисъла заради затихването в кабела. Не казвам че няма хубави кабели но поне на нашия пазар само ментаци и то за луди пари. А като го мернеш то си е затихвател а не кабел. Аз съм на подобен хал както с интернета така и с GSM мрежата. Платих по 10 лева метъра за качествен кабел за репитера и на края се оказа че един обикновен антенен 75 омов ментак се справя в пъти по добре. Та трябва отново да се катеря по покривите.
Balabanov - специалист
След, като имаше някакви наченки на WIFI пред блока със стария NETGEAR WNR2000, който няма външна антена реших да се заиграя с него. Та разглобих рутера вътре има джъмпери, където може да се закачи външна антена. Само дето не знам какъв е стандарта на джъмпера и на дали ще мога да намеря букса за него, както и да е, поне са оставили и място дето да мога директно да запоя.

Ето и снимка:
Изображение

При дълги кабели честотата е доста висока и ефекта ще се изгуби, въпроса е ако се намери усилвател, какво ще се случи. Търсих инфо из нета но е доста малко и в общи линии възнамерявам да изкарам външна антена и да сложа усилвател, като експеримент.
plamen6703 - майстор
Снимах ти каква антена ползвам, виж и това от нета, че моето не е под ръка да го снимам https://gps-007.com/anteni/gsky-gs-27usb-rt3070-wifi Повода за ползването е сходен с твоя и на няколко места ми върши много добра работа.
Антената е от този тип /сайта е примерен/ https://4sales.bg/originalna-vnshna-ant ... gnala-1719


Прикачен файл:
antena.jpg
antena.jpg (78.82 KиБ) Видяна 783 пъти

Рутера на терасата, останалото при компютъра в гаража и би трябвало да си решиш проблема!
Успех! :partyman:
lov - майстор
Стандарти много и всеки май си ги кръщава както иска. Та ровене по картинка в алито. От снимката като няма и нещо за съразмерност даже не мога да преценя какво виждам. Та едва ли някой ако не му е мряло такова нещо в ръцете :lol: ще успее да ти каже. :-D
А иначе на компа дето съм в момента е както Пламен обяснява. Рутера настроен на бридж в стаята на сухо и 2 метра кабел до атената. Само че съм с друга плоска насочена антена.Точката ми за достъп е на около 150 метра.
Не че нямам и WI FI репитери ама с дърт тъплинк все същата работа иначе трябваше да замине за гюма. А и един ми замина от гръмотевици вече. :lol:
Virtex - майстор
чет авг 22, 2019 3:59 pmBalabanov написа:
...
Ето конектор за това с SMA изход директно като инфо:
https://www.ebay.co.uk/itm/1-13-Cable-R ... 2844185491

Варианта на plamen6703 го забрави - USB на 500mA не може да изкара адекватен сигнал - не е въпроса само приемане, а и изпращане, съоветно там куца. Това е пробвано от доста хора и или ти трябва антена с външно захранване (има такива) или забрави за USB стандартен dongle:

Има такива кабели:
https://www.ebay.co.uk/itm/10M-RP-SMA-A ... 2382292430

които си се ползват (макар не и от мен) и понеже са направени за тази цел не би трябвало да има големи проблеми.

Signal loss-a на такива кабели го дават 0.3dB/m при 2.4Ghz, което ако се коменсира с по-добра антена трябва да е ОК.

Както стана дума - другият ти вариант с CAT5 кабел да "пуснеш" надолу целият WNR2000 и оттам да "хваща" антената. Може да се направи с пасивен POE и надолу да е само кабела.

Варианти има няколко, избора е твой.
Balabanov - специалист
Като начало ще пробвам да изкарам изводи за "external antenna " от WNR2000 с варианта на терасата, пък ще му мисля ако не стане. Ще се забави защото си пазарувам от "Алито" и докато дойдат нещата малко в застой.
чет авг 22, 2019 4:25 pmplamen6703 написа:
Снимах ти каква антена ползвам, виж и това от нета, че моето не е под ръка да го снимам https://gps-007.com/anteni/gsky-gs-27usb-rt3070-wifi Повода за ползването е сходен с твоя и на няколко места ми върши много добра работа.
Антената е от този тип /сайта е примерен/ https://4sales.bg/originalna-vnshna-ant ... gnala-1719antena.jpg


Рутера на терасата, останалото при компютъра в гаража и би трябвало да си решиш проблема!
Успех! :partyman:
Можели малко инфо маха се антената на рутера и се слага въшната антена а другото към компа ли се включа. Панелни стени пречат ли на връзката :? благодаря.
  • 1
  • 2

Тема "WIFI от апартамента до гаража?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: