Всичко за компютрите, компютърните мрежи.
coccinella - специалист
Здравейте!
Принтера е мастилено-струен Канон S300 и проблема е, че поради неползването му от известно време насам е със засъхнала глава. В този сайт намерих рецепта за разтвор за накисване - спирт, оцет и дестилирана вода в определено съотношение - два пъти я киснахме , но няма резултат. Въпреки, че бяхме изключително внимателни при тези процедури с главата, сега принтера не я приема. Лампичката свети в жълто, което според мъжа ми значи, че все едно няма глава в принтера.
Вече почти сме взели решение за покупка на нов лазерен принтер, но преди окончателното решение се питам - дали можем да направим още нещо, за да подкараме този?
Стана много дълъг пост, благодаря за вниманието и лек ден.
Justy - майстор
Този метод е известен като "опит за съживяване на мъртвец". Понякога наистина се получава. След като принтера не "вижда" вече главата нещата са зле. Преценете сами дали да инвестирате в нова глава или в принтер.
shotik - майстор
Имах подобна повреда,но като дадеш да печати,на прозорец където има написано "предпочитания",кликваш и ти излиза прозорец ,на който в лентата търсиш "обслужване".Кликваш и ти излиза прозорец и където е написано"дълбоко почистване на главата",кликваш и чакаш.Започва да се почиства,като свърши под този надпис има "тест ....."и линии с цветовете.Като кликнеш ,отпечатва и линиите трябва да са хубави,ако не е,започваш от начало.Може да има малка разлика,моя принтер е Canon i550.На английски незнам какви са надписите.
hkoko - специалист
Някъде четох,че в самите глави има нагреватели и когато главата се разходи до край греят на сухо и изгарят.От личен опит /принтер HP/като свърши дадох да я заредят в една фирма и май са сложили грешно мастило отчита я като празна а е пълна.После след няколко дни спря.Един познат предложи да я зареди.От офис1 купихме мастилото за модела със спринцовка ,ръкавици и стойка за пълнене.Източихме първо старото мастило/беше гъсто като крем/.Наляхме новото ,пак отчиташе главата като празна,но поне печаташе.С времето пак съсъхваше - точех отдолу,пълнех отгоре това беше лекарството за моята но до преди време, сега трябва да купувам нова,свърши и цветната.Че като им знам цените и аз си мисля за нов принтер. :)
ELEMENTAL - специалист
Аз имам принтер 3 в 1 HP Photosmart series C3180.Една глава ми изтрайва 2-3 напълвания (без интервенции).След това почва да дава дефекти (бели линии, отсъствие
на един от основните цветове и т.н.).Обикновено след почистване на дюзите и контактите главата възобновява работоспособността си.Дюзите
ги чистя с топла вода и/или спирт за горене.
Epson (а до колкото знам и Canon) слагат в главите чипове следящи нивото на мастилото.Като свърши мастилото и да се "рефил"-не главата принтера не я разпознава.
ELEMENTAL - специалист
hkoko написа:
Някъде четох,че в самите глави има нагреватели и когато главата се разходи до край греят на сухо и изгарят.
Някои глави са със нагреватели, някои с пиезо мембрани.Не изгарят като им свърши мастилото.
galin.com - специалист
Нека започна така: Глава наричам целия пакет дюзи и мастило(а). Касета за мен е носителя на тубите с мастило, а тях за по лесно и разбираемо - патрон с мастило.
Принтера за който е питането работи с касета и 2 патрона. Черен и комбиниран трицветен. Номера BCI-24 BK с BCI-24 C. Патроните, ако не ме лъже паметта са с чип, който "следи" за мастилото. Ако се използват заместители на оригиналните консумативи много често се повреждат дюзите, защото производители на заместители не си правят труда да изпипат гъстотата на мастилото според дюзите. В следствие на това те или текат или засъхват. Някои принтери имат възможността да си направят самопочистване, но ефекта от него ще е краткотраен ако се ползват отново заместители. Засъхване може да се появи и при качествено мастило, ако е забравено за много дълъг период. И в двата случая много трудно се възстановява. А за да отхвърли касетата ме съмнява че е изкривен пин (от онези малките дето правят контакт). Проверете го.
Лазерните монохромни принтери са идеални за печат на текст. Те не страдат от засъхване, защото по природа работят със сухо вещество (тонер). Те си имат други болести, но поне са достъпни и изгодни за печат. При тях въпроса със заместителите стои по малко по-добър начин. Но пак е компромис с качеството и живота на принтера.
Друг е въпроса кое е по-изгодно. Принтер да печата до отказ със заместители и после нов или принтер да работи само с оригинални консумативи.
Ето това редактирах "да работи само с оригинални заместители." Извинявам се ако съм подвел някой.
Последна промяна от galin.com на пет яну 18, 2008 11:32 am, променено общо 1 път.
coccinella - специалист
Здравейте!
Благодаря Ви за отговорите.
Патрона е пълен с мастило и при това е оригинален.
Вече 2-3 пъти ни се случва да засъхва от нерегулярно ползване, но никога толкова здраво. До сега спасявахме положението с мокра хартиена салфетка, но сега не иска.
Тази събота и неделя ще пробваме за последно. Мъжът ми вече е избрал някакъв лазарен цветен принтер. Какво Ви е мненето за него?http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09025514
galin.com - специалист
Зависи за какво и как ще го ползваш. Ако ще е предимно за черно-бял печат не си струва. А и от цветния не очаквам да останете доволни. Това е принтер от дъното на класацията, но за малко натоварване в домашни условия е приемлив и като качество и като цена. Този принтер участва в една класация, като зае първо място по безвредност на тонера и последно по себестойност на печат за 1 страница. Имай в предвид и един друг консуматив освен тонера - барабана. Той не издържа повече от 2000-2500 страници независимо дали има 1 буква или е чисто черно. Всъщност всеки е виждал черни полета или линии по напечатан лист. Ето от това е.
За черно-бял печат препоръчвам http://www.technomarket.bg/product_deta ... d=09014662
Тани - модератор
А къде може да ги видим тези класации?

Тема "проблем с принтер" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: