• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
GT - помощник
Здравейте!
Имам един таван от сачак, който се чудя как да разнообразя, тъй като помещението ще е многофункционално - кухненски бокс и всекидневна (вероятно и холен ъгъл). В момента тавана е изцяло на сачак, който единствено е мазан с безир. Идеята ми е част от тавана (където ще е кухнята), да боядисам с бяла боя но каква - сигурно знаете тази бяла промазана боя, под която дървото леко прозира и създава ефект на състаряване - все едно е жулнато тук-там?! По морето е модерно да се боядисват така дървените платформи на "капанчетата" по плажа. Създава някакъв "тропически" уют, според мен ...
Та, моля, бихте ли ми казали какъв тип / модел / марка (и други ако е необходимо спецификации) е въпросната боя? Или какъв интересен аналог на нея бихте ми препоръчали? Търся светла боя, тъй като помещението в края е доста тъмно. Въобще събирам всякакви идеи как да направя тавана, като искам да има контраст в дизайна на равната част и там, където започва скосената.
Предварително ви благодаря!

ps: ето снимки на въпросния таван:
Изображение Изображение Изображение
batman - специалист
Ето тук са писали колегите нещо по въпроса:
viewtopic.php?f=25&t=31495
GT - помощник
Здравейте отново!
Ремонта беше прекъснат временно, поради един милион причини но отново съм на линия :)
Прочетох във форума, относно този ефект на състаряване, но явно си е голяма играчка (камо ли пък за цял таван) - боядисване, жулене, боядисване, жулене, лакиране ............ :shock:
Мислех си, че има готова боя, която дава този ефект но явно не ....
Както и да е - решил съм въпросния таван да го боядисвам бял. В тази връзка моля за съвет:
Каква боя да използвам - като марка и като вид боя (нали има на водна основа и тн.)? Какъв лак после да използвам? Моля насочете ме към добри марки и ако може към магазини в София, където да ги купя (тъй като скоро не ми се е налагало да се занимавам с това, а от последното ми боядисване са минали 10 години - сигурно технологиите и разновидностите бои оттогава доста са се променили).
Поздрави!
ZMeyGorianin - майстор
Има различни марки и цветове лазурни лакове, които са нещо като 3 в 1- байц, лак, безир. Лесно се полагат и позволяват да се запази естествената шарка на дървото. Направил съм тавана в механата си с такъв и резултата ме задоволява!
Прикачен файл:
DSC00658.jpg

Прикачен файл

DSC00656.jpg
ZMeyGorianin - майстор
Не е "мушамичка" бре- покривка от плат е :evil: Слагам я когато има здраво "йедене и пийене" да не се повреди оригиналното 3 в 1 под нея :-D
Прикачен файл:
DSC01125.jpg ето как изглежда без "мушамичката"

Иначе си е оригинална маса поръчвана в Троян, ама не се виждат много подробностите- краката са каруцарски колела :razz:
GT - помощник
Никой ли не може да препоръча добър магазин за бои в София, където да могат да дадат професионална консултация и да предложат качествени материали. Не ми се искам да отида в Бриколаж или Практикер и да се хвърля на първата кутия с боя, която видя ...
toni_g79 - специалист
Ако това на снимката ти е тавана,май е бил лакиран?
GT - помощник
Да, това е тавана. Мазан само с безир и то не особено добре. Четох в интернет, че в такъв случай боите на водна основа не са подходящи (а няма вариант да ги жуля преди това). Така че ако имате идеи, моля споделете :idea:
toni_g79 - специалист
GT написа:
Да, това е тавана. Мазан само с безир и то не особено добре. Четох в интернет, че в такъв случай боите на водна основа не са подходящи (а няма вариант да ги жуля преди това). Така че ако имате идеи, моля споделете :idea:
Защо не го лакираш,така както са си.Няма да е толкова лошо.Мисля си,че ако ги боядисаш изцяло с бяла боя,може да не ти хареса резултата,ще има много снадки и чепове кото ще си личат,и ще трябва да ги обработиш със силикон(акрилен) за да стане по-добре.Ако все пак решиш да ги боядисаш потърси боя(на блажна основа) която да не е глос,ако може да е сатен най-добре.Преди да почнеш опитай на един участък да нанесеш малко, по-разредена боя(до мляко) с четката след минута пробвай да я забършеш с парцалче,и виж резултата(това е нещо като бял байц),то си има такива байцове бели,но аз не съм виждал в бг,ако намериш вземи малко за проба,ако ли не пробвай с боята.Ако не ти хареса тогава можеш да го боядисаш.Другите опции са ги написали колегите,аз за друго не се сещам в момента :?
П.П Ако ти хареса резултата с изтритата блажна боя ,отгоре ще трябва да се лакира де.принципно не се прави така,но като няма материали в бг и това е вариант,иначе ефекта би трябвало да е нещо подобно като на снимките,само че и този безир може да попречи на ефекта :? .Това което пиша НЕ СЪМ ГО ПРОБВАЛ с тези варианти.Правил съм го,но с бели оцветители(байцове) които са си за тази цел,но нищо не пречи да опиташ де,ако си решил да ги боядисваш или пък на отделно парче дърво може да пробваш......

Прикачен файл

SRSSOAK_300.jpg
SRSSOAK_300.jpg (36.83 KиБ) Видяна 9211 пъти

Прикачен файл

article-page-main-ehow-images-a07-n8-66-treat-outdoor-wood-steps-800x800.jpg
article-page-main-ehow-images-a07-n8-66-treat-outdoor-wood-steps-800x800.jpg (10.28 KиБ) Видяна 9211 пъти
GT - помощник
Искам да е бяло, едно за да е разнообразно (на последния етаж има три стаи и всичките са с такъв сачаков таван) а и друго за да е по-светло, тъй като помещението е малко тъмничко. Искам да се получи нещо такова:
Изображение

Освен това, таванът на половината от стаята започва да се скосява и гредите между сачака са оставени да се виждат. Мисля сачака да е бял, а гредите само ще ги лакирам и ще си останат в естествения си цвят.
  • 1
  • 2

Тема "Вид и марка боя за дървен таван (ефект на състаряване)?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: