• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
deniss - специалист
Мерси за мненията - ще пробвам пък да видим. Апропо подсказаха ми за пистолет за горещ въздух. Какво мислите?!
Tachbg - помощник
А защо не пробваш с sand-blasting или water-blasting?
kozl - майстор
Защото бластирането е като шкуренето - наранява и основата.
deniss написа:
Апропо подсказаха ми за пистолет за горещ въздух. Какво мислите?!
Мисля, че когато боята е в-у метал не става. Видях как пада боята от дървото с шпакла и горещ въздух и пробвах на колата ама не ще. Металите към които спада и алуминий са добъри проводници, което означава, че пистолета ще нагрява голяма площ до недостатъчна температура. С горелка става, но лесно се прескача границата на необходимата температура, което пък ще промени повърхността на метала, а това в случая обезмисля идеята.
И накрая от собствен опит. Преди десетина години след монтаж на Ал.дограма забравих да сваля хартиените лепенки предпазващи от измазване и боядисване. Поседяха месец, два и после няма махане. Стигнах до парцал с кореселин и установих, че заедно с лепенките свалих и част от боята. В началото дори се показа алуминият и после го мацнах с авто-боя. Но коресилина вече не е това което беше. Скоро се мъчихме да почистим от "графити" и обяви разни, алуминиевата къщичка на трафопоста ни пред блока с короселин. Работата тръгна тегаво и бавно, бързо свършваше кореселина, а цапаниците ни се опънаха. Съжали ни един автобояджия и ни даде друг кореселин дето не се продава в търговската ни мрежа и о чудо, с малко търкане с парцал - белна се къщурката на трафопоста. Но за жалост кратко беше и уви спама и "графита" пак се появи.
Случайно пък за мене беше да хвана дама докато с С-200 обява си лепеше. Пред нея обявата свалих и плаката и унищожих. А тя вместо да изпита срам отвърна, че съм груб и прост. О де да имаше много повече простаци като мен да питам аз "Кой е прост бе - тоз дето фасадите ни освинява или този, който мъчи се да ги спасява?"
Последна промяна от kozl на чет яну 03, 2013 7:24 am, променено общо 1 път.
colyo - специалист
Става с един специален химикал DMF (диметилформамид), обаче откъде ще го намериш е един много сериозен въпрос. Разтваря всички полимери на акрилна основа, но иска поне 24 часа. Има само един проблем, че след третиране с него следващ слой боя не може да има. На по-големи детайли директно с пърлачката съм свалял праховите покрития.
deniss - специалист
Мерси отново за съветите! Мен това, че след свалянето на тази боя няма да може да се боядисва не ме плаши хич ;)

Значи ще пробвам с "бояджийски" кореселин, ще пробвам и да го намеря този ДМФ. А горелка нямам, а и това обгаряне няма ли нещо да повлияе на метала ... най-малкото да го опуши нещо?!
kozl - майстор
kozl написа:
С горелка става, но лесно се прескача границата на необходимата температура, което пък ще промени повърхността на метала, а това в случая обезмисля идеята.
За твоите нужди - разтворители. Някои химикали като основите (обезмаслители) също повреждат алуминия.
colyo - специалист
deniss написа:
Мерси отново за съветите! Мен това, че след свалянето на тази боя няма да може да се боядисва не ме плаши хич ;)

Значи ще пробвам с "бояджийски" кореселин, ще пробвам и да го намеря този ДМФ. А горелка нямам, а и това обгаряне няма ли нещо да повлияе на метала ... най-малкото да го опуши нещо?!
Разбира се , че се опушва метала. Сподели що за детайл искаш да изчистиш и може да се появят още идеи.
8180 - майстор
Мисля че повторно боядисване прахово с металик (например 9006) би решило питания проблем.
Голият и евентуално "остърган" алуминий, според мен, не си заслужава усилията.
Праховата боя се маха лесно с Терминатор, но много мирише
ина4е се нанася "Терминаторът " из4аква се малко за да стане на мехури и после лесно се маха. Незабравяите да ползвате ръкавици и да измиете обилно с вода!

Поздрави.
deniss - специалист
Mandela написа:
Праховата боя се маха лесно с Терминатор, но много мирише
ина4е се нанася "Терминаторът " из4аква се малко за да стане на мехури и после лесно се маха. Незабравяите да ползвате ръкавици и да измиете обилно с вода!

Поздрави.
Мерси за съвета, предполагам имаш предвид това - http://www.megachim.com/?m=35&id=9&id2=58
  • 1
  • 2

Тема "Как да махна праховобоядисана боя." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: