Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
MarSim - напреднал
Здравейте знаещи и можещи!
На вилата имаме сравнително добре направена замазка на стаите. Нямаме финанси да правим фина шпакловка и измислих да поставим от по-дебелите релефни тапети, с които да прикрием грапавините. Таваните ще латексираме.
Тук прочетох, че е добре преди това да се грундират повърхностите. Купих грунд на Боро (дълбокопроникващ), мече - късокосместо и легенче, но тъй като никога не съм грундирала искам да попитам за технологията.
Как да позная, че съответното място е добре грундирано и как да избегна натрупването на грунд на едно място и недостатъчното му количество на друго?
Извинете за лаишкия въпрос, но оставам с впечатление, че ако има много грунд няма да могат да се залепят тапетите, а ако е малко при нанасяне на латекс ще става на петна.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Първо, грешка, че грундът е на БОРО. По-скъп е и е гадно, просташко, гнусно червен. Второ, няма начин да нанесеш нещо което попива, равномерно. Винаги има някакви наслоявания. Не се притеснявай. Ако потече капка, просто я попий с валяка. Капките личат под латекса.
Таваните що не ги минете с постно? Вар, тва-онова...
MarSim - напреднал
Благодаря за отговора, но изпаднах в чуденка - моят грунд на Боро е в туба и е белезникаво-прозрачен. Дори няма намек за червено. Да не би да съм взела нещо, което не трябва? Не е пред мен, защото го занесохме на вилата, но по надпис е точно това, което мислех, че трябва - за грундиране на замазка, цимент и т.н.
Все още не сме решили за таваните, но клоним към латекс или в краен случай латекс на варова основа. Не искаме да пръскаме с вар, защото при последващо освежаване (което неминуемо се налага през няколко години) при пръскане става голяма свинщина. Колкото и да разместваш и да покриваш - след това чистенето е мъка.
Ще гледам да внимавам и да следя за "капки", май друго характерно няма.
Ако ви дойде някоя друга идея - ще съм благодарна да я споделите.
Поздрави!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Е, за грунда не знам. Възможно ли е да сте взели за замазка, а не за под боя? Или DEKO?
Латекс директно върху мазилка 1. е много грозно. 2. няма сваляне след това. Вар не се пръска, а с плоска четка. С връхчето. Бързо, чисто, леко.
masterval - майстор
Гнусночервеното е за гол бетон, за това няма грешка :wink:
На вила, ако имам такава, не бих си сложил тапети - много бързо ще се отблепят, ако не се живее през зимата.
Бих шпакловал и боядисал с латекс - ако го направи сам човек, ще му излезе съпоставимо с тапетите.
Латекс на варова основа е нонсенс, измислен от търговците. При парво-второ следващо боядисване той почва да се отслоява, все едно никой не му е казал, че е латекс.
По-добре да отложиш ремонта с една година, отколкото да попържаш след това. В момента свалям тапети (мразя ги) - хем по най-напредничави и хигиенични технологии - пак си е свинщина.
MarSim - напреднал
Благодаря за съветите. Явно ще трябва да помислим какво да сложим след грундирането. За сега ще стискам палци да не омацам нещата с грунда.
Поздрави!
egx - специалист
а тапети аз до преди час свалях след като днес ги бяхче сложили през деня......за справка сега е 2:30 .........знам че няма общо , ама се чувствах длъжен да споделя :oops:
gunoff - специалист
И аз не се сдържах - една седмица стържа смотаната стена на хола!
Два пласта тапети - с първите е сдаден блока и са лепени с иначе любимото ми лепило Ц-200, а вторите са дебели, здрави и боядисани ноември месец лично от мен с две ръце латекс.
Купих си разтвор-концентрат за сваляне, но уви няма абсолютно никакъв ефект.
Kuncho - напреднал
А как се справяте с малките парченца тапети които остават колкото и да се мъчи човек?

Аз ги погнах с една парочистачка- издухва ги като ураган, даже понякога и от мазилката кърти.

Последно кой конкретно грунд да сложа преди боядисването с латекс- марка, цена ...?
egx - специалист
принципно тия PVC тапети дето ги свалях пръво свалям тапета и после отдолу остава една тънка харитя на стената......долната част на тапета.После нея я мокря добре и пана супер лесно , но като е суха се къса.Иначе и аз имам неравности по стените , имам и някакъв грунт , но не знам дали има смисъл да си играя въобще.

P.s. Следващия път като свалям ще си взема една парoструика или водоструика и ще ги видим дали ще са толкова тарикати ;)

Тема "Моля ви за съвет за грундиране!" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: