Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
EDI - майстор
С безир и яхтен става хубаво, но дограмата трябвя да е нова или да е свалена хубава стружка/ в порите на дървото остава боя/ след сваляне на боята и после шлейфана, за да не се виждат никакви следи от старата боя.И аз има един такъв прозорец.Получи се от мързел :oops: , защото ноември го безиросвах, а септември следващата година го лакирах.Взе, че стана добре.
jacko - специалист
ако искате ми вярвайте, но имам страхова невроза от тоя безир :( в момента сваля някакъв безир, на който явно му липсва втвърдител и 12 години вече не се е втвърдил. никой повече не може да ме убеди да сложа безир. знам че е най-полезния за дървото ако може така да се каже, ама след тая случка....
а отоносно яхтеният лак, според вас дали е добре да цапна и душемето с него?
EDI - майстор
Недей слага на дюшемето.Няма достатъчна твърдост и износоустойчивост.За дюшеме използвай полиуретанови подови лакове.Ползвал съм български, добри са.Докарай цвета с цветен лак, след това две ръце полиуретанов.Като изсъхне хубаво, съвсем нежно отгоре със шкурка 150 и нагоре, да стане като стъкло.Запечатваш с още един слой полиуретанов лак и става прекрасно.
HD - специалист
Първо се извинявам, че малко късно виждам темата, но все пак ще си позволя да попитам нещо.
Трябва да си пребоядисам дограмата. Сегашното й състояние е: дървена, боядисана с бяла боя.
Та мисля пак да я боядисам с бяла боя (защото ще е най-лесно, понеже нали си е била бяла, а съм ограничен във времето общо взето) - дайте ми съвет в тази връзка, моля:

1. Как е най-добре да смъкна старата боя (ако е в лошо състояние) - с шкурка и шпакла, или направо с пистолет за горещ въздух (аз съм за пищова)?;

2. После с каква (като тип, вид, марка и т.н.) боя да боядисам пак?;

3. Върху боята трябва ли да се слага нещо лак, или няма нужда?

4. Трябва ли да "маджунирам" после стъклата или мога да използвам силикон (при положение, че съм много начинаещ в тази област - със силикона да не оплескам нещо нещата)?

5. Има ли някакви особености при гореспоменатите операции?

Благодаря предварително на всички отзовали се!
Стефан - майстор
Нека да си кажа, пък решението е твое:
1. Не е нужно да смъкваш старата боя нацяло, а само да матираш с шкурка - най-добре е с виброшлайф за автомобили и шкурка Р150
2. Моята дограма е боядисана с автоемайллак, обикновен
3. Върху боята не се слага нищо, този лак си има гланц
4. Стъклата се правят с маджун. При направа със силикон има опасност стъклата да се спукат
5. За да не се изцапат случайно стъклата с боя, предварително се облепят с вестници, които се залепят с хартиено тиксо/ ползват го автобояджиите /.

Успех!
HD - специалист
Стефан написа:
Нека да си кажа, пък решението е твое:
1. Не е нужно да смъкваш старата боя нацяло, а само да матираш с шкурка - най-добре е с виброшлайф за автомобили и шкурка Р150
2. Моята дограма е боядисана с автоемайллак, обикновен
3. Върху боята не се слага нищо, този лак си има гланц
4. Стъклата се правят с маджун. При направа със силикон има опасност стъклата да се спукат
5. За да не се изцапат случайно стъклата с боя, предварително се облепят с вестници, които се залепят с хартиено тиксо/ ползват го автобояджиите /.

Успех!
Благодаря Стефане, но ако мога да кажа още нещо:

1. Мислех си да смъкна старата, за да не се наслои много като сложа и новата и да не се получи така, че прозорците да се затварят трудно :-);

4. Защо има опасност стъклото да се спука от силикона? Нещо не ми е съвсем ясно :?
Стефан - майстор
Отговарям:
1. Ако има опасност от наслояване, започни с шкурка Р60. Докато започне да се показва дървото. След това заглаждаш с Р150. Но за предпочитане е с виброшлайф/ за по-голяма гладкост /. Даже ще стане още по-добре, тъй като ще се заличат евентуалните неравности по предишната боя.
1а. Ако се покаже дървото, е добре преди боята да се нанесе една ръка ленен безир.
2. Опасността идва от това, че силикона залепва много здраво. И тъй като стъклото и дървото са с различен коефициент на линейно разширение, по-крехкия материал ще изпуши :? /т.е. спука/
velsi - Почетен майстор
С всичко съм съгласен само не и със маджуна. Той е отживелица. Категорично съм за силикона. Но задължително бял, а не прозрачен, за са скрие мизериите останали от махането на стария маджун. Силикона е силно еластичен материал и отлично поема всякакви деформации. А това, че хваща здраво е само предимство. Успех!
Стефан - майстор
Въобще не искам да споря. Само ще отбележа, че "обуването" при алуминиевите и ПВЦ дограмите на стъклопакетите няма нищо общо със силиконовото обмазване, въпреки еластичността му.

Нека колегата сам да си прецени.
velsi - Почетен майстор
Естествено, че няма нищо общо. Поне 5 години преди да започна да се занимавам с дограма изчистих маджуна на някои от старите си прозорци и ги направих по този начин. Със силикон. Бял. Досега не са мръднали.

Тема "Стара дограма/нова боя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: