• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
lyki - специалист
Приеми думичката грунд като ОСНОВА,така по лесно ще си обясниш кога и защо се слага.
По принцип някои говорят при боядисване за РЪЦЕ,първа-едно боядисване ,2-вторипът и така. В много от случаите първа ръка ако леко се разреди (специално латекса)това си е направо грундиране.
Бои на латексова и алкидна основа при засъхване имат свойството да се свиват леко с което се изпъват по боядисваната повърхност ,при не добра основа и прах се отлюспва или отлепя. Точно за това се грундира за да се създаде по добра основа за същинското боядисване.
Emerald - модератор
В много от случаите първа ръка ако леко се разреди (специално латекса)това си е направо грундиране.
Това се прави в случай че се грундира шпакловка, а не вече съществуващ латекс. За циментна стена такъв грунд е добър за да проникне и запълни порите. Но ако се боядисва върху латекс, грундът е с други функции. Или за да направи възможно слепването на двата слоя боя когато долната е лъскава, или за да намали количеството латекс при плътни и силни цветове. С грунд е възможно нанасянето на латекс и върху блажна боя. Ако опиташ обаче да боядисаш без грунд, латексът ще падне. За тези цели се купува специален грунд, а не разреден латекс.
desss - специалист
Emerald написа:
Щом е водоустойчива и антимикотична, тя е лъскава или полулъскава. Добре е за коридор, баня или кухня. За стаите обикновенно се търси по-матов ефект ако няма малки деца които да драскат и след които да ходиш с парцала.
А като цвят наситена ли е?
Честно да ти кажа не знам дали е лъскава, ще взема да питам днес, че наистина за хол примерно не ми изглежда подходяща. Поръчах си една ярко червена за банята /защото я нямаше в наличност/, ако искате ще ви пиша после каква покривност има и въобще за какво става въпрос. Казаха ми, че за две ръце от боята излиза около левче на квадрат.
Обаче наистина при мен проблема е детето, че маца навсякъде. Въобще има ли матова боя, която ще мога да мия с парцала, както Полисан-а?

п.п. Вчера дойдоха едни майстрои, мажат навсякъде с някаква испанска /доколкото разбрах/ мазилка, която е вместо шпакловка. Става гладко като стъкло. Не свалиха старата боя, само я надраха малко и мацат върху нея. В кухнята имаше малко "подгугушено" или както там се казва, от старата шпакловка и няколкото пласта боя, махнаха го с шпатулите. Много бързо става, щото тва чудо съхне веднага /за три дни ще ми направят хол, кухня, трапезария, два големи коридора, и баня/. Тъй че май от грунд няма да има нужда, ама все пак ще ги питам утре :)
desss - специалист
Питах авера, дето е боядисал у тях с тая боя, за лъскавината и покривноста. Каза следното:
2.5 литра стига за 50 квадратни метра.
Боядисва се на 2 ръце - повече не е нужно - цвета в първите 2-3 часа лъже - после става малко по-наситен.

1. Има мат и полу мат - ако кофичката е червена е полу мат (едва едва лъска Wink -абе готина е )
2. Хубаво е да сложиш грунд (5лв и нещо е малката кофичка-стига за 60 кв.м и се разрежда 1 към 6 с вода)
3. Боядисваш първата ръка - чакаш час. Боядисваш втората ръка - чакаш 2 часа. Ако решиш - тогава трета (няма да има нужда обаче)

И нещо много важно - в кофичката се слага половин литър вода. Не повече - без значение кво ти казват от онзи магазин.
  • 1
  • 2

Тема "За боята и грунда..." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: