Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
bulhomes2 - майстор
С какво го мешаш? И ти казваш, че се шлайфа байца. Тук никой не го прави така и не съм и пробвал. Не пада ли байца като го шлайфаш?
toni_g79 - специалист
Неее не се шлайфа байца,шлайфа се грунда(шлайф грунд се води) след байца......или ако не се ползва шлайф грунд ,след първата ръка лак се шлайфа......иначе за кита се купува бял и различни др цветове ,като цвета се нагажда според байцнатото дърво......малко сбъркано го обясних :?
bulhomes2 - майстор
Така си е. Не знам къде се "води" "шлайф грунд". До сега само "грунд" съм чувал и съм му викал. И пак не каза що да не се китва преди байца.
bimbaeco - майстор
Е нали ти каза - като прибавяш оцветител към кита, ще догодиш цвета. Едно е да размесиш оцветителя с пълнежния материал, друго е да го нанесеш само по повърхността.
На грунда му викат шллайф-грунд, защото са го превели буквално от английски "sanding sealer".
Ролята на грунда е да дигне свободните влакна, за да ги изшкуриш и да запечата останалите, за да не се дигнат после. Същия резултат може да постигнеш и с по-силно разреден лак.
bulhomes2 - майстор
Е какво ми е казал? Аз го разбирам да меся от различните цветни китове до получаване на цвета. Къде е писал, че байц да слагам в кита?

Ще обясня какво съм виждал при тукашните мебелисти.
1. Шлифоване до окончателна гладкост. Шкура 120-150
2. Мокрене на дървото. Като изсъхне при допир се усеща как е "настръхнало"
3. Шлифоване на "настръхналото". Шкура 220 и нагоре
4. Байц
5. Грунд
6. Омекотяване (шлифоване на грунда). Обикновено на ръка с едни "дунапренени" ситни шкури
7. Лак

Понеже не съм виждал кога китват - не споря, но ми се вижда по-логично да е преди байца. Винаги можеш да цапнеш от байца на някоя изрезка, за да правиш цвета на кита.
bimbaeco - майстор
Виж сега, опитвам се да ти кажа, че ако пигментът (дали байц или нещо друго) е ВЪТРЕ в пълнежния материал (било готов кит или размесени с лепило стърготини), се получава по-добър резултат, защото, като китът се втвърди, разчиташ само на това какво ще проникне през повърхността му (ако оцветяваш след китосването). Така рискуваш или да не проникне или да се отлюпи. Ако цветът е ВЪТРЕ в кита, такава опасност няма.
Всеки материал, всеки продукт за обработка и всеки майстор си имат свои начини и свои истини. Аз казвам каква е моята.
Ако постигнеш хубав резултат, като байцваш след китосването, аз лично нямам нищо против.
toni_g79 - специалист
Колегата бимбаецо е прав.Няма как един и същ байц нанесен върху различни материали да дава един и същ цвят.Дори нанесен върху два различни вида дърво има различен цвят.Даже и върху едно и също дърво може да има разлика ако някъде е прешлайфано различно,и на срезовете където влакната са прерязани,пак поема различно....
bulhomes2 - майстор
Няма да се ядосвам, няма да се ядосвам, няма....

Хубу де. Казах, че досега toni_g79 не беше споменавал за байц в кита, а ти викаш, че го бил казал. Затова ми беше предния пост.

Някой от Вас правил ли е такова оцветяване на кит?
bimbaeco - майстор
Аз така правя, защо иначе ще го пиша. Вместо кит обаче използвам тесто от лепило със стърготини. Цаката е лепилото да е много малко, защото бялото лепило (ПВА) не поема пигменти и стои бяло.
На снимката по-долу ще видиш какво става, като върху дървото остане лепило и оцветяваш след това. Същото се получава и с повечето готови китове - мажеш, търкаш, но то си стои различно.
Ако искаш, ще се опитам да намеря снимка, на която се вижда как пълнежа, който съм използвал, е поел цвета, ама най-добре си направи един експеримент.

П. С.: Сега се сетих, че не отговарям точно на въпроса. Ако държиш да използваш готов кит, може да го смесваш с какъвто и да било пигмент на прах. Това съм го тествал лично. Отдавна не правя така, защото резултатите, които получавам с домашния кит, ми харесват повече.

Прикачен файл

1.jpg
а като си приготвяме байца, има ли значение в какво разтваряме оцветяващия пигмент?

Тема "Байц?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: