• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
canavaro - помощник
момчета,някой може ли да ми каже с каква вар / хидратна,гасена или прочие / се варосва таван и как е най - лесно / четка,валяк или прочие /
мерси - не ми се смейте - пълен аматьор съм.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
С негасена няма да успееш. Развива доста висока температура. Ври направо. Пък и трудно се намира :-D .
Напук на дедовите, варосва се най-лесно и чисто с обикновена плоска четка. На всяко топване разбъркваш, че варта бързо се утаява. Боядисваш само с върха на четката, без натиск. Така става равномерно, не пръска, не тече. С къси, интензивни движения. За да не "пуска" варта, в разтвора сложи сол. Колкото повече, толкова повече. Направи си боята по-редичка. Вероятно ще се наложи по някое време да разредиш още.
Ако желаеш, можеш да оцветиш с постен оцветител.
canavaro - помощник
какво е постен оцветител и гасена вар и хидратна едно и също ли е?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Бял камък, варовик, се пече и се получава негасената вар. Гаси се (качественото гасене трае години) и варта се свързва с водата. ползва се така или се суши и смила, за по-лесно транспортиране. това е хидратната вар. хем е гасена, хем и я няма водата. При омокряне на хидратна вар отново протича химична реакция, но е слаба сравнено с гасенето.
Постен оцветител е водоразтворим. Блажните оцветители са мастно разтворими - маслени и всякакви видове блажни бои.
Постните разтворители, при късмет и връзки, могат да се намерят сухи, инак обичайното е течни - оцветители за латекс...
В коя саксия си расъл?
asinka - специалист
Една лекарка, позната от Смолян, ме научи за варта на трик-на около 10 литра готова смес ( с водичката) се слага един течен аналгин.
Покривността се увеличава многократно!
И действително има ефект.
Ако се навие човек да работи с вар, може да опита.
Междувпрочем за последващия ремонт на спалните помещения, май отново се замислям за варосване.
Но, паживьом, увидим...
Да мине зимата и да си изпробвам новата мазилка и новата дограма, и новият латекс в хола....страхувам се за поява на мухъл, дано са напразни страховете ми...
Ако има забележки, преориентация!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Варта си е с голяма покривност. Другото е като при секса - в главата.
asinka - специалист
Не съм съгласна.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Обоснови се.
asinka - специалист
Не съм химик, и
Обосновката ми не подлежи на химико-физични доводи.
Но на практика нещата са точно такива, каквито казвам.
Ок, варта е с добра покривност, но има случай, в които се налага много-кратното й нанасяне.
Точно в тези случай добавката на течен аналгин е полезна.
Около мен има химици и физици.
Ще се обоснова и с научни доводи, когато е възможно.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
За елементарна опитна физика става дума. Силно разредена вар, "мътна водица". При нанасяне ефектът е просто омокряне. Нали. Обаче като изсъхне, варта си е на фин, плътен бял слой.
Подозирам откъде ти идват впечатленията. Някое петно? Ръжда? Сажди? Мазно? Признай си!
  • 1
  • 2

Тема "Варосване таван?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: