Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
ОБЛЕПЯНЕ С КНИЖНИ ТАПЕТИ

Облепването на стените с тапети се прилагат все по-широко в нашия бит, защото е ефектно и достъпно.

За постигане на качествено тапетиране е нужно да се има в пред вид и се спазват следните задължителни правила и изисквания в работата.

1.Стените да бъдат сухи и да се работи при обикновена температура, около 18-20 градуса. Да няма силно течение и силно нагрети плоскости от печката.

2.Капачките на контактите и ключовете да се развият като предварително се откачат бушоните, защото при оводняването на стените може да се получи съединение.

3.Образувалите се дупки и пукнатини да се омокрят с вода и се изкърпят с гипс /рец.2/

4.Постната боя по старобоядисани стени трябва да се омокри с вода и да се изстърже до основата. Мазилката да се измие с четка или сюнгер и да се изчака да изсъхне. Ако стената е облепвана преди това с тапети, те също трябва да се омокрят с топла пода до накисване и да се свалят.

5.Ако стените са панелни, фугите между тях трябва да се запълнят и шпакловат и да се подлепят с 5-6 см. ивици мрежеста тъкан /тензух/ с лепило за тапети.

6.Таваните се боядисват предварително, както това е указано в предшествуващите части "Боядисване с постни варови бои", "Боядисване с постни туткалени бои", "Боядисване с латексни бои".

7.След боядисването на таваните де се изтегли разделната линия между тавана и стената, откъдето ще започне облепването на тапетите. Под разделната линия новата боя също трябва да се изстърже.

8.След горната-подготовка стените, шпакловани или не, нови или изчистени от старата боя, трябва да се грундират с разредено лепило по рец.10. Грундирането се извършва с голяма четка баданарка по начин, както се баданосва като се размазва добре, за да попълни грапавините и шуплите.

Ако мазилката е нова и грапава, трябва или да се шпаклова /виж раздела шпакловка/, или да се облепи с хартия, след изсъхването на която да се нанесе грунда. Хартията за облепване трябва да бъде по-мека и тънка /вестникарска/и се извършва така: част от стената, малко по-голямо от парчето хартия, се намазва със същото лепило, с което ще се лепят тапетите и докато лепилото не е засъхнало се залепва хартията. Това става с помощта на мека четка за дрехи, с която от средата към краищата хартията се загражда така, че да не останат гънки и мехури въздух. Застъпването на отделните листове хартия 1-2 см. е допустимо и неизбежно. При такива случаи грунда се нанася върху облепената хартия след като тя е изсъхнала. След като грунда изсъхне добре, ако все пак са допуснати набръчквания на облепената хартия същите се отстраняват чрез леко шлайфане със ситен гласпапир до изравняване на плоскостта. След такава подготовка на стените се пристъпва към обработка и залепване на тапетите.

Първото, което трябва да се направи е да се измери височината на стената до разделната линия. Понеже височината на стената не е еднаква, измерването става на няколко места и се взема за мярка най-високата част. По тази мярка се разкройва /нарязва/ тапетната лента за всяка стена поотделно. Нарязването на тапетната лента се извършва с ножица и с помощта на винкел обезателно под прав ъгъл. При хоризонтални шарки всяка следваща лента се крои по предшествуващата, за да съвпаднат хоризонталните линии на шарките.

На накроените тапетни ленти краищата /ивици/, отбелязани с точки или стелки се изрязват с ножица и то само от оная страна, която ще застъпи предшествуващата залепена лента. Накроените и обрязани ленти за всяка стена поотделно се нареждат и изравняват върху дълга маса или на пода една върху друга с шарките отдолу. Нарязаните ленти се намазват последователно една по една с лепило по рец.10 и след изчакване 4-5 мин., за да омекнат, се залепват на стената. Лепилото се размазва с квадратна или кръгла четка баданарка на плътен, но равномерен и не много дебел пласт като не се допуска натрупване на отделни места.Четката се движи еднопосочно от средата към краищата на лентата във форма на рибена кост като се внимава да не се вкара лепило между двете ленти и се нацапа шарката на тапета. Поднасянето и залепването на тапета се извършва от двама души. Върху стълба или маса единият пасва лентата горе по разделната линия и върху необрязаната крайна ивица, предвидена за застъпване на предшествуващата залепена лента, а другият я оправя и пасва по залепената лента долу. Поднасянето на тапетната лента към стената става по-леко, ако тя се нагъне т.е. двата края се приберат, лепило върху лепило към средата на лентата без да се застъпват. Сгънатата тапетна лента се поема от работника върху стълбата или масата и с две ръце той хваща и разгъва края, който трябва да бъде горе и леко го прилепва към стената, както е указано по-горе. Останалата част от лентата, вследствие собствената си тежест или с помощта на втори работник се раздипля до долу като се внимава вертикално да съвпада с предшествуващата лента. Залепването се извършва чрез заглаждане с по-мека и чиста четка за дрехи. Четката с леко притискана се движи от средата на горния край към лявата и дясна страна на лентата и последователно отгоре до долу, така че да не останат набръчкани места или мехури въздух. Ако при залепването надолу се окаже, че лентата не се пасва добре с предшествуващата, докато е още прясно лепилото, лентата се отпаря леко от долния край нагоре, пасва се отново и повторно се залепва. Ако долният край на лентата се окаже по-дълъг той се изрязва с ножица.

Разкрояването и лепенето на тапетите задължително трябва да става за всяка стена поотделно! Лепеното започва от влизащата от прозореца светлина към вътрешността за да се избегне образуваното на сенки от застъпването на лентите. За да се избегне отлепването на тапетите в ъглите при изсъхването им, необходимо е предварително ъглите да се облепят с ивица 3-4 см. широка, отрязана от тапетната лента, а тапетните ленти в ъгъла да не се застъпват повече от 3-4 см. Първата тапетна лента, с която се започва облепването на стената трябва да се залепи строго под отвес, защото тя става водеща линия на стената и по нея се равняват следващите ленти. Облепването на малките плоскости по стените: над и под прозореца, под радиатори, на ниши и др., се извършва най накрая. При разкрояването на парчетата лента и при облепянето на тези места също се внимава линиите на шарките на тапета да съвпадат.

Тема "ОБЛЕПЯНЕ С КНИЖНИ ТАПЕТИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: