Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
БОЯДИСВАНЕ С ЛАТЕКСНИ /ПЛАСТМАСОВИ/ БОИ

Боядисването с латексни /пластмасови/ бои показа добри резултати и вече намира широко приложение. Препоръчва се главно за вътрешни стени и тавани, за кухненски и други сервизни помещения и за външни фасадни стени. Върху метални части не се прилага.

Предимството на латексните бои е, че с тях се работи леко и безвредно, съхнат бързо и имат трайност като безирените блажни бои.

Материалите се предлагат в три опаковки - ПВА: бяла покривна, която е основният материал и може да се употребява, "ПВА" - цветни пасти с които бялата боя може да се оцветява според желанието и "ПЗА"-безир, който се употребява за грундиране на силно порести /шупливи/ мазилки, а така също за добавка до 20% към боята, когато е предназначена за външно боядисване или се изисква да се получи по-гланцово покритие. За грундиране безирът се разрежда с 3-4 обемни части вода. Латексовата боя не понася обикновен ленен или друг безир за блажно боядисване! Нанасянето на боята се извършва с по-голям номер четка за блажни бои, с четка баданарка с по-къс косъм или валяк /ролер/ най-подходящя температура за боядисване с латексни бои е между 15-30°. Боядисването се извършва обикновено двукратно, а в някои случаи и трикратно, т.е. на два или три пласта. Когато стената не е грундирана и има по-голяма попивност, боята се разрежда с повече вода. За втория пласт, ако боята се окаже гъста, също може да се разрежда с вода до желаната работна гъстота. За двукратно боядисване на 1 м се изразходва 200-250 гр. латекс.

Силно нагретите и затоплени стени следва предварително да се овлажнят с вода. Първият пласт се изчаква 3-4 часа да изсъхне и тогава се нанася втория. Тъй като боята бързо съхне, през време на размазването й трябва да се внимава да не повтаря засъхващата вече плоскост, защото образуващият се филм ще се нарани.

Когато се боядисва съвсем прясна варова или циментова мазилка същата трябва предварително да се намаже с четка с 10-15%-ов разтвор (от сол за флутиране и след 24 часа да се измие с вода, за да се отстрани излишната сол. Това важи и за нови кръпки по стари стени.

Ако стената е боядисвана с туткалена или варова боя, същата трябва да се изстърже и измие.

При боядисване на стени и тавани, които вече са боядисвани с латексни бои подготовката се състои в измиването им с вода, в която се поставя малко амоняк - на 15 л. вода 1 л. амоняк.

Латексната боя е безвредна, но поради това, че бързо изсъхва трябва да се работи с платнени ръкавици или пък ръцете често да се измиват със студена вода, за да се предпазят от изсъхване на боята. Капките по мебелите и пода също трябва да се измиват с вода, докато не са засъхнали.

Тема "БОЯДИСВАНЕ С ЛАТЕКСНИ БОИ" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: