Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
НАПРАВА НА ШАРКИ С ВАЛЯК

С помощта на валяк се декорират стени, които предварително са боядисани с постни туткалени или варови бои.

Валирането започва от горния ляв край на стената по отвесна изходна линия. Резервоарът се пълни с боя само до половината, ако се препълни има опасност по време на работа, боята да се разлее и да развали стената. Намиращият се върху вилката гумен валяк с леко притискане към стената се търкаля отгоре надолу, като се внимава да бъде всякога в хоризонтално положение и левият му край да не се отделя от изходната, маркирана отвесна линия. При второто и следващото търкаляне на валяка отгоре-надолу, трябва да се внимава шарките да съвпадат добре, т.е. да не се застъпват и да не остават празни ивици.

Когато в края на стената остане пространство, върху което не може да се нанесе цялата шарка, постъпва се по следния начин: Взема се надълго сгъната хартия и с нея се покрива валираната част по такъв начин,че десният й край да съвпада точно с края на валираната последна ивица.В този случай валякът ще се търкаля с лявата си част върху хартията, а с дясната върху невалираното пространство по стената.

Боята се приготовлява от суха боя, разтворена в 10% туткалена вода до работна гъстота. Когато туткалената боя се осветлява с цинквайс, литопон или др. белило, често при валирането се образува пяна, която зацапва шарката. За да се избегне това към боята се прибавят няколко капки газ, терпентин или спирт, с което се отстранява пененето. Гъстотата на боята се прави в зависимост от попивната способност на стената.

Бронзовата боя за валиране се приготвя така: Едно пакетче бял или жълт бронз се смесва с жълтъци от 2-3 яйца и се разрежда с прясно мляко до необходимата гъстота. Преди да се употреби, замесеният с жълтъци бронз е добре да престои 24 часа.

Тема "НАПРАВА НА ШАРКИ С ВАЛЯК" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: