Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Мишо
НАПРАВА НА ШПАКЛОВКА

Шпакловане на стени, това значи грапавините на мазилката да се изравнят до пълна гладкост, което се постига чрез цялостното шпакловане и шлифоване. Ако стената е боядисвана преди шпакловането, старата боя трябва непременно да се изчисти като предварително се намокря с вода и се изстъргва с шпакла.

Пукнатините и дупките се изкърпват с паста рец.1 и рец.2. След тази подготовка шпакловането се прави по следния начин. Материалът за шпакловката, приготвен по рец.6 се нанася с четка върху стената на площ около 0.50 м2 и с по-широка шпакла 16-18 см. се престъргва със силно налягане. Шпаклата се движи наляво и надясно или нагоре и надолу, в диагонално положение с наклонена към стената дръжка. Шпаклованата плоскост, докато е още влажна се повтаря няколко пъти до постигане на гладка повърхност. След като изсъхне, шлифова се с гласпапир. Този начин на шпакловане е доста тежък и изисква много време. По-правилно е шпакловането на стоките да се извършва от мазачите, които изработват мазилката - това е по-леко, по-евтино и по-качествено. След като мазилката позасъхне майсторът-мазач се връща към шпакловане с чиста, отлежала гасена вар. За инструмент при работа се използува пердашка, която се отличава от обикновената по това, че пердашещата й плоскост е от стоманизирана ламарина, дебелина 1 мм и с размери 13-26 см. Шпакловането започва винаги от дясната страна на стената, така че върху нея да остане тънък пласт гасена вар. След като се нанесе варта на 1-2 кв.м. плоскост, майсторът-мазач се връща и започва изпердашването. Държейки пердашката наклонена, той силно натиска задната й част към стената, при което по-едрите песъчинки се набиват в мазилката, а грапавините и шуплите се запълват с вар. Излишната вар се набира по вътрешната част на пердашката и се връща обратно в съда. Пердашенето продължава, докато повърхността на стената придобие желаната гладкост. Този начин на шпакловане е по-качествен, защото се извършва при незасъхнала мазилка, варовитият разтвор запълва по-плътно шуплите и карбонизира заедно с мазилката. Преди боядисването на стените, шпакловани по този начин също трябва да се шлифоват с гласпапир и да се изчистят от прах.

Препоръчва се преди боядисването на шпакловани стени и таван с постна туткалена боя, същите предварително да се грундират с безир, разреден с 20% терпентин. При грундирани стени и тавани, когато след неколкократното й боядисване боята се напласти, отстраняването й се извършва леко и бързо.

Тема "НАПРАВА НА ШПАКЛОВКА" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: