Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Snejina - специалист
Здравейте. Кажете ми моля как да подготвя една дограма за лакиране,като уточнявам че тя е нова,в смисъл не е нова а не е правено нищо понея(бои,лакове и т.н) ,с изключение че е безиросвана преди около 10 години. Трябва ли като я изшкурим да я безиросваме отново или може лака направо? Благодаря предварително
housedoktor - майстор
Ако използваш водорастворим лак зашкурваш/един слой лак /прешкурване отново със ситна шкурка/пак лак .Ако използваш нормален лак- импрегнант/лак/шкурка/лакБезиросването е средновековна технология,не бих го използвал
Snejina - специалист
Водноразтворим е. Искаш да кажеш че слагам един слой и отгоре шкуря? С каква цел се шкури върху лака?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
За да стане като "като джам".
Нооо понеже ти препоръчва спестяването на безир, можеш да си спестиш и шкуренето.
Snejina - специалист
Това сериозно ли го казваш?? понеже знам че обичаш да се майтапиш,пък на мен наистина не ми се шкури... :razz:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Да бе. Майтапчийски, нооо сериозно. Шкуренето, по-точно шйафането е за идеално гладка повърхност, съответно за идеален блясък на лака.
Според мен е най-добре безир и след изсъхване 2 ръце лак. Ноо, защо да безиросваш.
Snejina - специалист
По принцип предпочитам да мажа,отколкото да търкам... :lol: Значи ще го направя по твоя начин,не ми трябва идеално гладка повърхност...
housedoktor - майстор
Не използвай безира.,ако слагаш водорастворим лак,тоий трябва да попие в дървото,а не да нанесе само повърхностен слой.А тук безира е само пречкаТака грундиращия 1 слой лак(разреден 1:1) няма да може да проникне в дървото ....Ако става въпрос за нитроцелулозен ла-може да се използва,но аз бих предпочел импрегнационен грунд с добавки против дървояд и плесен.А се прешкурва ,за да се отстрани"натръпването" на 1 слой лак
pipbel - майстор
ако слагаш водорастворим лак,тоий трябва да попие в дървото,а не да нанесе само повърхностен слой.А тук безира е само пречкаТака грундиращия 1 слой лак(разреден 1:1) няма да може да проникне в дървото ....
докторе, нещо не мога ти хвана мисълта...
Я моля ти се пак обясни като за прости - стъпка по стъпка начина на работа с водоразтворим лак, аче ме чакат 11 врати след месец.
Тоя грунд дето го споменаваш от самия лак ли се прави и как се разрежда 1:1 , с вода?
Аз си мислех че просто се нанасят 2 ръце лак както си е в кутията и толкоз....
housedoktor - майстор
Значи.чиста и гладка повърхност за начало. Лаковете на водна основа ,които използвам аз (Оргахим)нанасям на 1 ва ръка разредени 1 част вода 1 част лак.Този е грундиращ слой.След това с ситна шкурка лееекичко зашкурвам лака след засъхването му(около 1 час).Така се обират малките неравности след 1 ва ръка..После е 2 ра ръка -ако е за външна употреба детайла нанасям неразреден,или слаборазреден 3 към 1 лак/вода.Така е по лесно за наннасяне и е по добро покритието.При нужда -ново зашкурване и 3 ръка от същия или безцветен лак от същата серия . Предпочитам да работя с четка ,специално за таблени врати Това е

Тема "подготовка за лакиране" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: