• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
dimovdid - специалист
Здравейте!
Живея вече 10 год в апартамента си и дойде време за пребоядисване.
Навремето послушах един майстор и си направих повечето стаи с вар и много съжалявам за това. А това, което беше направено с латекс не е мръднало.
Ще пребоядисвам само варовите стаи, но смятам да ги прешпакловам и след това да нанасям латекса. Ще използвам LEVIS. Варта е наслоена повече и стои грапава и на някои места на струпеи. А и шпакловката не е направена много добре. Не беше наслоявано достатъчно, а пристъргвано с варо-гипсов разтвор и някъде камъчетата от мазилката стърчат.

Мисля първо да пристържа леко варта с шпакла, след това леко с шкурка за заглаждане и отгоре за заздравяване грунд на БОРО.
След това тънко шпакловане върху вече грундираното и боядисване с латекс.
Ще хване ли добре шпакловката върху грунда?
Препоръчайте ако обичате каква шпакловъчна смес да използвам-на коя фирма.
Правилна ли е процедурата, която съм замислил и ако не дайте съвет.

А каква е процедурата за прешпакловане върху стар латекс?

Благодаря Ви!
Димо
dimovdid - специалист
Може-би трябва да го напиша по-кратко.

Преди 10 години ми направиха не много гладка шпакловка и върху нея нанесоха вар.
Сега смятам да правя ремонт и да боядисвам с латекс. Но трябва да прешпакловам.

Въпросът ми е: Каква е процедурата за прешпакловане върху стара варова боя?

Благодаря Ви!
velsi - Почетен майстор
Ти си си отговорил. Да, това е начина.
dimovdid написа:
Мисля първо да пристържа леко варта с шпакла, след това леко с шкурка за заглаждане и отгоре за заздравяване грунд на БОРО.
След това тънко шпакловане върху вече грундираното и боядисване с латекс.
dimovdid - специалист
Още не съм стигнал до грундирането. Но остана оше малко шкурене.

Един майстор ми каза, че не било правилно да се грундира върху изшкуреното, защото след това нямало да хване добре шпакловката. Препоръча ми след изшкурването да шпакловам и след това да грундирам. Грунда щял да проникне и в старите слоеве и щял да ги заздрави по-добре.
Така ли да направя? Помагайте!
Dimany - специалист
По-добре първо грундирай стените с някакъв дълбоко проникващ грунд. Праха от пришкуркването може да ти изиграе лоша шега :razz: .И когато започнеш да боядисваш ще вземе да се надува и отлупва щпакловката, там където е имало прах. После ако боята, която ползваш има съответния грунд за нея, ще трябва пак да грундираш (доста работа но поне няма да имаш главоболия) Ако е прост латекс -може само да разредиш повечко първата ръка
dimovdid - специалист
Значи правя следното:
-Пришкурвам Варовата боя
-Грундирам с Боро
-Шпакловам тънко
-Боядисвам

или
-Пришкурвам Варовата боя
-Шпакловам тънко
-Грундирам с Боро
-Боядисвам

Препоръчайте ако обичате някаква подходяща гипсова шпакловка за не много дебело нанасяне. И да има по-голямо отворено време. Унифор подходяща ли е. Или Сатен гипс на Knauf.

Благодаря Ви много!
null - специалист
-Пришкурваш Варовата боя (може и само с шпаклата, колкото да падне каквото има да пада)
-Грундираш с Боро (за да не ти се отлюпва шпакловката после както при мен - на едната стена грундирах и не се люпи, а на другата ...)
-Шпакловаш тънко (или дебело - колкото си трябва. Аз ползвах сатенгипс на Knauf)
-Грундираш с Боро (за да икономисаш латекса, щото иначе гипса много го пие)
-Боядисваш с латекс
Emerald - модератор
Абе толкова ли е трудно да я махнеш тази вар и да не си правиш експерименти? :shock:
dimovdid - специалист
Emerald написа:
Абе толкова ли е трудно да я махнеш тази вар и да не си правиш експерименти? :shock:
Да бе да... 100кв м как се махат. Отдолу съм с паркет. Може да го навлажня. Голяма хамалогия.

Благодаря на всички за съветите и вниманието!
null - специалист
Шпакличката и бавничко, бавничко ... ако имаш търпение.
Аз нямах. Махнах само това дето само може да си падне. Отгоре грунд и шпакловката хваща без проблеми.
После за боядисването пак трябва грунд за по-малък разход на латекс.
  • 1
  • 2

Тема "Пребоядисване на стара варова боя с латекс" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: