Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте. Имам да боядисвам стена на ограда, но не зная с какво. Стената е измазана с хоросан и изгладена. В долната част ще я облепя с камък, но горната част смятам, че не е полезно за стената да остане гола. Струва ми се, че водата ще пропие в хоросана и ще го разруши в крайна сметка. Преди малко се разтършувах и видях че пазарът предлага мазилки и бои за външна употреба. Мазилка не желая, остава ми боя. Това на което се спрях са силикатна, релефна и фасадна боя. Коя от трите е най подходяща в случая и се мие най-лесно от мръсотията.
Благодаря ви предварително. :)
ArturDent - Почти Безобиден
Силикатната е най-добра, но и най-скъпа и не си струва за ограда
Релефната е същата като фасадната, но с добавени пълнители. Прави по-дебел слой и има значително по-голям разход от фасадната. Ако искаш някаква специална шарка можеш да използваш специален валяк. До 10 лв. струва и го продават там където продават боята. Най-евтината е. Използва се най-вече да се скрият неравностите... Не се разрежда, под никъкъв предлог.
Фасадната си е това което познаваш като фасаген. Въпреки, че е по-скъпа от релефната, с нея ще ти излезе най-евтино. С такава например мацат в 80% от случаите, когато се прави външна топлоизолация.

Ако оградата ти е по малко от 20м може и с релефна - ще стане по-красиво, но при 200м ще трябва да я носиш на обекта с малък камион. ;)
Благодаря за изчерпателния отговор. Ясно, значи ще бъде фасадна боя. То си има и оцветители за тях, нали? Предполагам и че лесно се мие, което е най-важното в случая. А сега нали има и грундове, задължително трябва да мина и с такъв, нали? Но какъв трябва да избера?
ANGELI - напреднал
задължително първо грунд и след това боя
ebahti - майстор
имаше тука 1 тема как се бойдисва евтино с гасена вар и безир,ама не ми се търси-ако искаш намери си я
Благодарение на някои от поучителните отговори, получени в тази тема, чувствам се длъжен да споделя какво направих с оградата.

Както казах по-горе, тя беше измазана с хоросан и силно изгладена. Но колкото и изгладена, все пак си е хоросан, затова минах с шпакловката, която беше всъщност лепило за плочки, зная че не е хубаво, но това имах под ръка, но с цел здравина положих и мрежичка, която обърнах 5-10 см отгоре (под керемидите) и там шпакловах. Застъпах я също на 5-10 см. След шпакловката оставих да изсъхне ден-два и положих "Леко грунд за стени" в отношение 1:4,5 с вода, защото с по-малко вода оставаха непопили петна. Изчаках ден да изсъхне, и положих три ръце фасаген пак на Леко през 2 часа, като първия слой беше разреден 2:1 боя:вода. След 12 часа положих отново грунд върху цокълната част на стената, където бях минал и с фасагена, изчаках няколко часа и започнах залепянето на камъните (малки речни обли камъчета) с лепилото. Разходната норма на лепилото е от порядъка на 10 кг на квадрат, а на камъчките е 1,5 от полиетиленовите торби, в които продават пясък в разфасовка от 25 кг. Времето за работа е около 6-7 часа на квадрат. Това е чисто ориентировъчно, ако някой го интересува.

Грешките, които смятам че направих, са, че не изчаках достатъчно време след боята и шпакловката, въпреки че изглеждаше изсъхнала и в дълбочина, интересно ми е как мислите вие? :)
Dansaver - специалист
ден или два си изчакал? Ако си положил шпакловката на тънко в това топло време за 48часи би трябвало да е суха и готова за грунд, това с лепилото за плочки наистина не е добра идея за 9лв има шпакловъчни смеси с фибри, но притеснителното е цокъла който си минал с фасаген - не можа ли да го отсечеш с хартиено тиксо? Да не тръгнат камъните след време

Тема "Каква боя?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: