• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Привет на трудолюбивите хора в сайта. Тук витае толкова ентусиазъм, та за да не остана по-назад и аз се хванах да освежавам един апартамент. Но ми възникнаха няколко въпроса и ще се радвам да получа мнения от вас.

Започнах със сваляне на тапетите в коридора и кухнята, но при свалянето част от старата шпакловка се поизрони, отлюпи, пък и аз допълнително гледах с шпаклата да отчупа напуканите парчета, до здрава основа, та зейнаха на места по-големи неравности по стените. За да се ориентирате ще приложа няколко снимки
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение
Изображение

Искам да знам каква шпакловка бихте ми препоръчали? Предполагам ще трябва първо с по-грубо на места, след това с нещо по-финно?

Апартаментът ще се дава под наем, така че не търся съвършенство. Първоначално мислех да покрия неравностите с тапети, но на места наистина има големи неравности. След шпакловането, ако резултатът е добър и стените приемат добър вид мисля направо с латекс да процедирам, така и така ще е по-лесно за освежаване после.
peter_m - специалист
Тапетите ще скрият много по-големи неравности от латекса ... като казах латекс - и половин мм неравност да имаш ще се вижда, дори може да се подчертае в зависимост от цвета. За латекс ти трябва перфектна шпакловка, няма да стане на две на три ...

П.С. Защо снимките са толкова големи и как си успял да ги качиш като има ограничение за размера :?
naB4o - специалист
peter_m написа:
П.С. Защо снимките са толкова големи и как си успял да ги качиш като има ограничение за размера :?
Щото е качено като имидж линк :) от този сайт
http://photo-zona.net/images/user55810/ ... G_2203.jpg
На мен ми е ясно, че тапетите ще покрият големите дефекти, но се чудя така и така стените са за шпакловка, евентуално да си поиграя да ги направя добре и да сложа латекс тогава (евентуално ако резултатът е добър).

Иначе при такива дефекти на стената, ако изгладя само ръбовете, да няма такива големи разлики да слагам ли направо тапет?

Идеята е и да мина максимално икономично, това също забравих да го спомена.

Според мен дори и за тапет, пак трябва да шпакловам част от местата? И ако да, какво бихте препоръчали?

П.П. Съжалявам за снимките, усетих, че идват по-големи, но исках и добре да се виждат неравностите по стената. Ако е проблем ще ги смаля?
toni_g79 - специалист
най-евтиният ти вариант е да шпакловаш люспите с теракол(общо взето няма значение какъв),аз ползвам см 11 на церезит.После лепиш тапети.
Другия вариянт е цялостна шпакловка и боядисване,може и преди това да сложиш някаква пръскана мазилка примерно.Зависи какво търсиш повече евтино или хубаво!!!
Имам останала такава шпакловачна смес - http://www.ua.all-biz.info/g426500/ . Мисля с нея да оправям малките неравности, подходяща ли е?

А какво бихте ми препоръчали за по-грубо нанасяне?
piron45 - майстор
Grifter написа:
Имам останала такава шпакловачна смес - http://www.ua.all-biz.info/g426500/ . Мисля с нея да оправям малките неравности, подходяща ли е?

А какво бихте ми препоръчали за по-грубо нанасяне?

Колега, аз бих ти препоръчал да ползваш от лепилата за ТИ. Не са скъпи и се захващат много здраво за стара стена. Пробвах в къщи на една 30г. стена и става чудесно. Има едно което е сиво на цвят и е само за лепене, а и друго което е почти бяло и е за лепене и шпакловка. Стават и двете, но бялото по ми хареса че по лесно ще се покрие от латекса после.
silllveto - Майсторица
С тапети няма да скриеш тези неравности. На първата снимка (ако не е просто мн близък план) ми се вижда, че има нужда от мазилка.
У нас шпакловаме с гипсово лепило - това е гипс+С200. Не стяга бързо като гипса, дори аз мога да работя с него.
Щом си изчегъртал до здраво, запълваш и като изсъхне заглаждаш с шкурка.
За латекс обаче ти трябва идеална стена, а само със запълване на дупките няма да стане.
wentii - специалист
Запълваш с гипсова шпакловка където се налага,шкуриш. Обаче ако са ти тънки тапетите пак ще се виждат доста неравности,зависи твоето око какво вижда :)
Synthy - специалист
Аз правя нещо подобно в момента. Запълвам с шпакловка за топлоизолация (фибран примерно). След това шкуря отгоре-отгоре, колкото да няма ръбове (с виброшлайф и шкурка 120). След това фино шпакловам с латекс+гипсово лепило (без вода! ). На гъстота го правя да бъде като крем-нишесте. С това нещо минавам фино веднъж, ако трябва и втори път. След това шкурене не се налага - стената е перфектна. Кеф ти латекс, кеф ти тапети. Бих казал, че това е най-икономичният вариант за да стане както трябва.

Така, сега да задам въпрос относно шпакловката: майстор ме посъветва, преди фината шпакловка, грубата (след шкуренето) да я намажа с разреден безир. Заздравявало, тапетите лесно се лепяли и отлепвали после.. и т.н. Обаче това нещо много мирише, една седмица в нас смърдя на безир (и все още леко се усеща). С какво бих могъл да заменя безира? Някакъв грунд ли да ползвам, латекс разреден... вие какво ще кажете по въпроса? След този грунд ще се шпаклова фино, за да стане хубава стената и да не личат неравности по тапетите (такова ще слагам).
  • 1
  • 2

Тема "Шпакловка??" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: