Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
jack
Здравейте
С много пот и километар шкурка успях да сваля боята на 48 прозореца. Вапроса ми е какво да правя по нататък?
1.Байц
2.Грунд
3.??? какъв лак? полиуретанов? нитроцелулозен? на водна основа? реактивен? яхтен?
Интересувам се, понеже преди време мой познат загази сериозно - след подобна процедура, тои намаза дограмата с алкидна боя, която точно след 1 седмица се напука :cry: и се започна наножо сваляне на боята, наново шлайфане.....
EDI - майстор
Аз ползвам чешки цветен лак на водна основа.Прешлайфам със ситна шкурка, след което нанасям две ръце.Използвам цвят дъб, по- тъмен.Става много хубаво.Този лак е устойчив на влага и слънце.Имам един такъв прозорец, не е мръднал от две години.Ако ти е хубаво дървото на дограмата/няма никакви остатъци от боята/, лакирай с яхтен лак ОКЕАН, който е български.Дава много добро устойчиво на влага покритие. :!: Само после върху него трудно хваща каквато и да е боя, защото яхтения е финишно покритие.Може първо цветен лак за дърво, след което запечатваш с яхтен.
masteradmin - майстор
И аз съм за яхтен лак. В нас цялата ми баня е в дърво. Педи 8г. минах всичко с 3 ръце яхтен лак и не е мръднало. Така че от гледна точка на влага няма проблеми. За слънце само незнам но също мисля че няма да има проблем.
jack
След много консултаций и аз стигнах до идеята за яхтен лак. Полиуретановият и нитроцелулозният явно не са толкова устоичиви на влага и слънце. Сега въпроса е какъв точно да бъде, защото има наистина голям избор от яхтени лакове :(
И според вас, 2 ръце дали са достатъчни, след като преди това съм сложил една ръка байц и една ръка грунд?
EDI - майстор
Аз използвам ОКЕАН.Български е, мисля че на МЕГАХИМ.Кутията е синя, с нарисувани платноходки.Много е хубав.С такъв лакирах едно шкафче в банята и външната врата на къщата.Не е мръднал вече две години.Две ръце стигат.Дори и една създава устойчив защитен филм, но за по-сигурно ги направи 2 ръце. :D Успех! :D
masteradmin - майстор
Да ти кажа първата ръка е отговорна и отива повече лак. След 2-рата ръка другите са много бързи и по4ти нямаш разход на лака. Така че сложи на едно място и 3-та и виж дали има разлика.
jack
ок, всичко е ясно, остава изпълнението.
само една малка неяснота имам - има ли някакво значение какъв ще е грунда? имам предвид полиуретанов или нитроцелулозен? в смисъл да не реагира след това лака с грунда и да се получат някави шупли или надувания? мисля да ползвам полиуретанов, тъй като ми казаха че бил по-добър като основа, макар че е малко по скъп. даже ми препоръчаха АКСО НОБЕЛ........
EDI - майстор
Мен, ако питаш, недей слага грунд.Сложи си байца или цветен лазурен лак и отгоре направо лакирай с яхтения.Иначе яхтения е уретанов лак, така, че полиуретанов грунд смятам, ще свърши работа.
masteradmin - майстор
Когато си шлайфал дограмата(преди това е била боядисвана), байца не винаги хваща хубаво и понякога става на петна. Пробвай на едно неангажиращо място и ако не става хубаво направо го прескочи байцването.
Duke_BG - специалист
аз моята я ударих с безир - седя така една година и потъмня хубаво след това ми остана яхтен лак на GBS от паркета - ударих още една ръка безир и отгоре запечатах с яхтен лак стана хубажоо :)

Тема "Стара дограма/нова боя" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: