• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
Здравейте!

Имам нужда от помощ, защото вече ще полудея!

Стената, която ще пребоядисвам е боядисвана с незнайно какъв латекс някъде през '94-'95 година - бяло и охра (по-скоро жълто). Този латекс стои по-гланцов от новите български латекси и някак си тънко намазан.

Купих си няколко тестерчета на Dulux с бежови цветове - Natural Hessian, Labrador Sands 4, Soft Stone.
На четката всеки един от тези бежови цветове изглежда ок, до момента, в който не ги пробвам на стените... Natural Hessian излиза бледо виолетов, Labrador Sands излиза оранжево-розов, а Soft Stone - цикламен...

Пробвах и върху чугунените радиатори в същата стая - същата работа. Естествено, изчаквам да изсъхне - не се променя цвета. Това е и на лампа, и на дневна светлина. Нищо общо с бежаво.

Мацнах същите цветове на лист хартия - излизат си идеално, като се очаква.

Някой има ли идея на какво може да се дължи тази аномалия? Помагайте, че сън не ме хваща! :?
EDI - майстор
Пробвай да удариш един бял латекс за основа и пак пробвай с цвета.
Тани - модератор
Да не си боядисвал върху мокро или с мокри от вода инструменти? Понякога от това излизат петна със странни цветове и ако пробата ти е на малка площ не може да разбереш че това са петна ! А иначе ако ще сменяш цвета на стената или има петна , съвета на Еди е почти задължителен , за да спестиш някоя ръка боя! Бялото може да е и по- евтина боя!
Не съм боядисвал върху мокро, нито пък четките са ми били мокри. Боядисвах на няколко места по стените - излиза еднакво, но много далчено от това, което трябва да е.

И аз имах идея да сложа бяло за основа, но тъй като мира не ми даваше, а нямах под ръка бял латекс (само различните бежови тестери), реших на следващия ден да ударя втора ръка тестер и цветът след изсъхване не се промени - все така далеч от това, което трябва да е. При това положение, според вас може ли да се очаква чудото, ако положа бяло отдолу?
Тани - модератор
В такъв случай проблема ти е основата и въпреки препоръките на някои колеги , че може да се ползва разредена боя за праймър , аз бих ти препоръчал да си вземе направо праймър(грунд) от същата марка като боята и да е такъв , който запечатва и петна за да запечата предишната боя. Той си е бял на цвят.
toni_g79 - специалист
Искам и аз да напиша какво мисля за приложението на различните видове грундове(праймери).
Първият вид,това са така наречените импрегниращи грундове.По-правилно според мен е да се наричат СТАБИЛИЗАТОРИ.Това са грундове предназначени за заздравяване на ронливи повърхности...... Според мен не са подходящи за полагане при здрави повърхности като ГК или над вече боядисана стена.Най-доброто им приложение е за заздравяването на РОНЛИВИ повърхности и нищо повече.....
Вторият вид праймери са тези които са за преднзначени за преди полагането на основната боя.Те са с плътен цвят ,и също така мoгат да бъдат оцветявани.Предназначени са за създаването на зъб и по-здраво захващане на боята и за заздравяване на основата.Задължително се слага под (лъскави акрили).
Третият вид праймери са така наречените стейн(петно) блокъри(също са плътен цвят и могат да се оцветяват).Те се ползват за стопирането избиване на петна по боята,образуване на по-здрава свръзка с основната боя и заздравяване на основата.Едни от най-упоритите петна са жълтите от водата,също така пушек за други в момента не се сещам.
При боядисване на светли цветове върху тъмни ,е задължително да се ползва праймер.Понеже е много вероятно от избиване на тъмната боя през новата.Трябва да се има предвит,че низбиването на цветове не винаги могат да се спрат от праймерите от втория вид.За това ако не ви бъркат парите бих препоръчал позлването на блокери...........
Това е в най-общи линии някаква класификация на грундовете.Иначе има още много какво да се напише.И за това на каква основа трябва да са,дали за дърво и т.н..... но все пак мисля,че и това е някаква полезна информация...
П.П Това си е лично мнение!!!!!!!!!
Тани - модератор
Тони , радвам се, че и ти се включи!Благодаря ти за обстойното обяснение! Винаги човек можа да научи нещо ново! Под праймър за петна в горното мнение имах предвид точно третия вид! Сега съм по- спокоен, че не съм подвел човека , щом и ти потвърждаваш! Аз нямам толкова опит колкото тебе , а само с четене на етикетите не става! Използвам такива праймъри , но не съм ги използвал върху чак толкова проблемни основи като на Creep. Все се канех да те питам дали може да се оцветяватпраймерите , които са в бял цвят, или да питам продавачите следващия път , защото досега никой не ми е предлагал да ми ги оцвети , дори когато съм ги взимал заедно с боята! Единствено се сещам че не е добре да е същия цвят е да не се пропусне да се боядиса някъде и да остане само на грунд :? !
toni_g79 - специалист
Проблема в отговора ми е,че не съм изцяло запознат с продуктите на бг пазара за съжаление :) .Иначе до сега никога не съм имал проблем при оцветяването на праймерите,независимо дали са били на блажна или на водна основа.Ползвал съм различни марки и основи ,и никога не са ми казвали,че не може да се оцветят :)Най-добре попитай в магазина ама като знам и аз на какви разбирачи съм попадал, майко мила...
Написах това по-горе защото ми е много интересно като възникне някой проблем и всеки вика "грунд,заради липсата му или пък защото е слаган или ползвай",а никой не уточнява какъв точно.Забелязах че под грунд ,90% от хората разбират боро или леко 1:10 :)
Тани - модератор
Именно затова използвам думичката "праймър" , за да го разгранича от "грунда" :) Въпреки че реално праймъра си е на български грунд! :wink: За съжаление търгожците също не са запознати с технологиите , а майсторите в болшинството от случаите се информират от търговците и пазаруват каквото има в познатия им магазин. Рядко ползват Интернет и в най-добрия случай се учат от колегите си! Скоро майсторите у сестра ми ѝ искаха да им купи теракол за да ѝ шпакловат външната изолация и на въпроса как така с теракол и казали да вземе теракол "Дуоконтакт" :axe:
краси иванов - специалист
Проблема на човека е доста далече от това,което му обеснявате(което всъщност е доста полезно като инфо).
Дюлакс е обикновена фирма,която има само хубави четки.Боите и са матови и гланцови,трябва да уточниш като я поръчваяш(понеже персонала е доста неграмотен в повечето случаи).
Разминаването,между мострата и продукта,често се дължи,че каталозите са със снимки на боята,които са претърпели обработка за да изглеждат по-силни като цветове.Но знай,че тази фирма не се радва на много добро качество.
Колкото пъти съм работил с техни продукти винаги съм имал проблеми.
В годините,които си посочил и казаното за гланца,бих заложил,че боята е "Левис",има добър гланц,здрава е и цветовете са и доста добри като дълбочина и наситеност.
  • 1
  • 2

Тема "Цветът не излиза (ICI Dulux)" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: