• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
jogo_pln - напреднал
Здравейте,

Предстой ми боядисване на шкафчета и външна дървена дограма, като идеята е да се освежат и да им сменя цвета. Прочетох из форума каквото намерих и направих следния план за действие и искам да питам дали е правилен и ако имате забележки и препоръки да ги отправите.

1. Първо са шкафчета, смятам да сваля боята с пистолет за горещ въздух и да шлайфам с виброшлайфа, въпроса ми е с колко най-малка шкурка да ги мина.
2. След това минавам с избрания цвят с http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 92&start=0 или http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 96&start=0 кое е по доброто.

3. След като покрия хубаво с избрания цвят да ги мина с безцветен лазурен лак http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 92&start=0 за да добият гланц или ако може предложете нещо друго :) . И така смятам да ги финиширам.

За дограмата смятам същите стъпки само вместо лазурен лак да финиширам с яхтен лак http://www.orgachim.bg/index.php?locati ... 93&start=0

Какво мислите и ако има забележки и предложения приемам всичко :)
bisplus - специалист
:klatsch: ! А за шкурата може първо с 180 грубо,зада се зачистят остатъците от боята, а след това с 240. Успех!
п.п И имай в предвид, че лазурния лак не дава кой знае какъв гланц но за шкавчето сигурно ще стане.
jogo_pln - напреднал
Благодаря за отговора, а има ли нещо което да придаде гланц.
dimitar2s - специалист
Доколкото разбирам, искаш да оставиш дървото да се вижда.
Не съм специалист, но преди няколко години правих нещо подобно.
Шкафчетата масивни ли са? Ако са фурнировани, внимавай при шлайфането да не изтриеш фурира.
Лазурния лак, доколкото знам е предимно за импрегнация, попива дълбоко но на практика не създава гланц. Освен това, щом са боядисвани вече, дървото е попило от предишните разтворители и ако лазурния лак е с оцветител, може да стане на петна, в зависимост от степента на попиване. Аз ползвах байц като където оставаше по-светло, нанасях допълнително, след това лакиране, поне 3 ръце - бавна и досадна работа.
Яхтения лак, макар че и аз съм го ползвал за лакиране на мебели, ми обясниха че не е за това. Прави дебел и гланцов слой, устойчив на вода, но мек и не много механично износоустойчив. Препоръчаха ми като по-добър вариант да ползвам паркетни лакове.
Водоразтворимите лакове се водят по-екологични и значително по-безвредни по време на нанасянето им. Нямам впечатления за качеството на покритието.
На практика, ако дървесината е качествена, лазурния лак ти е достатъчен. Е, трябва на 2-3 години да се подновява, но така е и с всяко друго покритие. Друг въпрос е че чакаме, не изключвам себе си, да мине многократно крайния срок :)
jogo_pln - напреднал
До колкото разбирам след като ги шлайфам хубаво трябва да ги байцвам, а не с оцветен лазурен лак. След като ги байцвам в такъв случай да ги мина с прозрачен лазурен лак добре ли е ?

Ако може и да ме насочите какъв байц да ползвам ?
masteradmin - майстор
Байцването е цяло изкуство. Колкото пъти съм опитвал винаги е ставало на петна. Имаш ли възможност да снимаш твоята работа, стъпка по стъпка и да качиш снимки ?
Аз имам сега да оправям един апартамент - дограмата е дървена и доста стара. Мисля да сложа малко маджун където е изпадал. След това да шлайфам леко и бял автоемайл лак на дограмите, касите и вратите.
Защото равните детайли се шлайфат сравнително лесно, но чупките и каналите направо ти разгонват фамилията, а и байца не попива еднакво. Въобще темата е доста интересно чакаме снимки.
jogo_pln - напреднал
Ок. Днес след работа ще мина да щракна няколко снимки на шкафчетата но още са със старата боя.

Сега говорех с един колега и ми препоръча вместо да си играя да свалям боята с пистолет за горещ въздух, да ги мина с автомобилна СМИВКА, продавало се в магазини за автобой, каза че сваля всичко до дърво и после само се зачиства с разредител.

Някой ползвал ли го е?
velsi - Почетен майстор
Не съм убеден, че този препарат е подходящ за твоя случай. Той е приложим за метали, но при тебе има опасност да попие на места в дървото и да ти създаде сериозни проблеми със следващите покрития. Аз бих заложил на механичното сваляне на боята.
Стефан - майстор
Доколкото виждам, става въпрос за стара дограма. Целта е да се запази цвета на дървото. Според мен, може да стане, но много компромиси.
1. Тъй като е стара, се предполага, че има наранявания по нея от различен характер. Все ще остане нещо неравно.
2. Възможно е, когато е била още нова, да е обработена с безир, или лак. И няма как да се изкара от импрегнирането, и с байц ще стане на петна.

Моето предложение е следното:
1. С виброшлайф и шкурка Р80 да се зашкури на грубо за първоначално подравняване и матиране на гланца. Там, където не става с виброшлайф, да се използва дървено трупче. Задължително оформяйте прецизно ръбовете
2. Купете си сив грунд за метал и автоемайллак с цвят по избор.
3. С хартиено тиксо и хартия покрийте стъклата и местата, където не трябва да се боядисва.
4. С пистолет нанесете грунда
5. В някакво количество от грунда добавете винервайс и разбърквайте да достигане на хомогенна гъста смес/ да стане с гъстотата на кит за китосване на автомобили/.
6. След засъхване на грунда/но не окончателно, а да лепне леко/, китосайте най-вече поразените и неравните места. Оставете поне 36 часа да изсъхне окончателно.
7. Отново с виброшлайф, но с шкурка Р180 обработете отново всички повърхнини до достигане на равнинност. След това обработете отново с шкурка Р280 до абсолютна гладкост и равнинност.
8. С пистолета нанесете окончателно автоемайллака /внимавайте да не се стече някъде/

Малко е трудоемко предложението ми, но ако помислите малко, ще се убедите, че това е най-евтиния, и добър резултат.
Успех!
masteradmin - майстор
Е как автоемайл лак ? Човека иска да изкара шарката на дървото.
  • 1
  • 2

Тема "Въпрос за боядисване на дървена дограма и дървени шкафчета !" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: