• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
pandov. - специалист
Здравейте. Правя една дървена колибка на кучето почти съм на финала и се чудя дали е проблем ако първо мина дървото няколко ръце безир ( ленен ) и като се напои хубаво да лакирам с лак. По магазините ми предлагат някакъв грунд който се нанасял преди лака, незнам с кое ще стане по добре и по здраво. Моля за съвет
mcm - специалист
Може. Така направих една пейка за външна употреба. Минах една ръка с безир и после една лазурен лак. Втора година си стои отвън и не е мръднал лака.
radius - майстор
Скоро коментираха в тема, че върху безир не се слага друго покритие. Помисли/прочети още по въпроса.
Leon - специалист
Не се слага, ако е за вътрешно ползване.

Имам горчивия опит да безиросам преди 15 години една дограма. Ленен безир, затоплен.
След 2 зими се ронеше на прах.

Безирът на времето се използваше за грунд преди нанасяне на блажна боя.

Грундът в случая изравнява различните линейни разширения на дървото и боята.
tysonlkr - специалист
И аз знам, че ако нанесеш безир след това не можеш да го минеш с лак, няма да хване.
Безир върху безир става, но лак върху безир не [-X
pandov. - специалист
е ся вече ме вкарахте в размисъл :?
mcm - специалист
Безира е вид грунд, попълва пори, импрегнира, намалява разхода на лак и т.н.
Интересно защо ли пейката ми стои на дъжд и сняг и покритието не е мръднало.

http://www.megachim.com/?m=34&id=6&id2=54

прочети упътването към безира

http://www.izkustvo.net/%D0%B1%D0%B5%D0%B7%D0%B8%D1%80/

"Доброкачественият безир е най-употребяемият растителен свързвател при направата на смесите за грундиране."

П.П. Към колегата pandov, за да не се чудиш, първо пробвай върху парче материал, останал ти от изработката на колибата.
Последна промяна от mcm на ср май 16, 2012 10:09 pm, променено общо 1 път.
BanoTheWolf - специалист
Аз мога да споделя личен опит :)
Когато правихме къщата и съответно покрива, минахме сачака с безир първо и след това го лакирахме с яхтен лак (некви такива защити за UV лъчи дрън дрън). НО минаха мисля две години и челните дъски и сачака вече избледняха. Така като чета може да е именно поради тая причина, т.е. да не държи лак върху безир. Не знам що за качество са били материалите, но това е факт. Шкафовете вътре съм ги минавал с грунд за дърво и после байц.
EDI - майстор
По-скоро причината е в лака - яхтения не издържа на влага въобще.
  • 1
  • 2

Тема "може ли върху безир лак" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: