• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
entusiast - специалист
здравейте :)
ще сменям кухненските мебели и понеже готварската ми печка е доста малко използвана (ергенски живот - да съм включвал фурната 50-60 пъти), а е хубава и само защото белият й цвят няма да отива на мебелите не ми се дават 1000 лв. за вградени котлони и вградена фурна, та се чудя как да й сменя "облеклото" някак си и да я "вградя" в новите шкафове :)
та въпросът ми е с каква боя се боядисват плотовете на кухненските печки, та да издържат на температурата на котлоните? и всъщност до колко градуса трябва да са тези бои (може пък и обикновенни бои да стават...), защото единствената температуроустойчива боя, дето намерих е сребърен феролит, а това нещо доста по различно
Spokoiniq - майстор
с никаква:)прахово боядисване се ползва за друга бяла техника, но при печката ти, ако е на малко повече години иде реч за емайл, а той е несваляем.Има шанс на песъкоструй да падне покритието ако е прахово на по-нова печка, но не се наемат, защото струята огъва ламарината.Ако успееш си ограничен в цветове, на повечето места боядисващи прахово не поддържат кой знае колко цвята.
velsi - Почетен майстор
Забрави за прахово боядисване. То издържа само до 200 градуса.
entusiast - специалист
ами значи пачката е Gorenje, прилича много на тази:
Изображение
така че щом още я има в каталога, значи се води нова

това според вас с каква боя е боядисвано? толкова ли няма начин да боядисам плота :?
Spokoiniq - майстор
имам горене от същата серия, корпус и капак са с прахово със сигурност, но плота мисля че е емайл
капака е тънък със сигурност и никой няма да ти го песъкоструи, питал съм, щото моя даде фира със забравен котлон при затворен капак
entusiast - специалист
Spokoiniq написа:
имам горене от същата серия, корпус и капак са с прахово със сигурност, но плота мисля че е емайл
капака е тънък със сигурност и никой няма да ти го песъкоструи, питал съм, щото моя даде фира със забравен котлон при затворен капак
капака не ме интересува - ще го махна като сложа новите мебели.
под фурната ламарината на чекмеджето и тази под него ще ги отвия и ще ги заменя с плоскости като на кухненските шкафове и долнта част ще стане ОК
мога да си поиграя да заменя ламарината над фурната (табло за управление с ключовете) също с парче ПДЧ в цвета на вратичките на мебелите, ако измисля как да надпиша означенията (хартиено тиксо с изрязани означенията сигурно ще свърши работа), защото така и така означенията върху ламарината доста се поизтриха от миещите препарати
понеже табло за управление е леко наклонено, може би ще има масто над него за 1-2см. вежда изрязана от от парче от кухненският плот и ако успея да нагодя нещта около табло за управление, то фурната ще стане като вградена, обаче болкта ми е този тъп плот

това, този емайл, не се ли пребоядисва? не се ли продават такива "емайл" бои? що за бои са това?
Spokoiniq - майстор
Технология с висока температура на изпичане, но щом си решил да скапеш хубавата печка аз съм дотук...да смениш таблото :lol: а от пдч да не се чисти по-лесно?То бива направи-си-сам, но твойто е развали-си-сам-щот-си-стиснат.С пръдня боя не става пич, по-добре я продай и си купи комплект за вграждане 2 ръка от германия, поне няма да изглежда издялано с чука и теслата.
entusiast - специалист
Spokoiniq написа:
Технология с висока температура на изпичане, но щом си решил да скапеш хубавата печка аз съм дотук...да смениш таблото :lol: а от пдч да не се чисти по-лесно?То бива направи-си-сам, но твойто е развали-си-сам-щот-си-стиснат.С пръдня боя не става пич, по-добре я продай и си купи комплект за вграждане 2 ръка от германия, поне няма да изглежда издялано с чука и теслата.
нещо развали тона на общуване - не е добре така

аз събирам информация, а в това няма нищо лошо, нали? а дали ще се раша да използвам информацията си е моя работа. а смяната на таблото е последното нещо което ще опитам и то ако съм 100% сигурен, т.е новото е готово и чака монтиране. а чистнето на табло от ПДЧ е точно толкова трудно колкото на вратичките от ПДЧ около печката. всъщност сега се сещам и за по-подходящи материали за този мод... но хайде да не изкривяваме темата

опитвам се да събера информация за боите които се използват за тази техника, защото в производствената гама на Оргахим, Мегахим и всички сруги хим-ове, не видях устойчива на темератури боя и се зачудих
Palawnik - специалист
Точно този номер го правих и аз през това лято. Само дето моята печка е турска. Преди да почнеш да мислиш провери следното:
1. Как ще махнеш и сложиш тръбите за газта??? - нали се сещаш че като вкараш печката в шкафа вече няма как да бъркаш отзад, а сглобяването става от там!!! Ако тръбите за газта не са достатъчно "гъвкави" ядец!!! – 1 000 за нови.
2. Плота на печката дали се хваща на новия термо плота??? – при мен се случи точно това. Рязах плота на печката. Трябва да остане минимум 3-4 см иначе може да се счупи и ще ядеш точилката.
3. Какви са размерите на печката и тези на мястото което ще ти оставят??? – моята печка беше 51 см, а ми оставиха 60 см. НО за добро защото сложих допълнителна топло изолация!!!.
4. Ако печката не е предназначена за вграждане има опасност фурната да загрява стените около нея и трябва да се сложи допълнително изолация. Ти си реши къде вътре в печката или вън. Не я пипай когато ти правят баница дали е загряла и аз така си мислех, ама като я затворих изолация си трябва.
5. Как ще захванеш плота на печката към термо плота???? – нали се сещаш, че след година или две ще изгори я котлон, я нагревател на фурната. Ако не я хванеш здраво ще тръгне да се разхожда и може някоя вечер да има черпак по главата.
6.Помисли откъде ще прекараш газта и най-вече с какво??? Като я затвориш отзад става доста горещо!!!
7. Тази идея да смениш лицевия панел с такъв от мебелите я остави за най-накрая и ако вече не ти е писнало, но не те съветвам да го правиш заради газта. Доста точно трябва да уцелиш мястото на копчето и си е играчка, но лошо няма.
Е като решиш тези проблеми и на теб ще ти писне и вероятно ще я оставиш бяла.
Ако все пак си решил да сменяш цвета потърси в магазините за авточасти термобоя - спрей. Ако имаш късмет ще намериш подходящ цвят.
Само съвет : Като намериш цвета преди да почнеш да боядисваш печката направи проба на капака така и така ще го изхвърляш пробвай дали след като го боядисаш ще може да се мие. Най добре разлей една манджа сложи я на котлона малко да загори и пробвай дали ще може да се измие. Да нямаш после ядове и да те гонят с тупалката из апартамента.
Успех интересно занимание и предизвикателство за домашния майстор.
Emerald - модератор
Продаваш старата и купуваш нова. :wink:
  • 1
  • 2

Тема "С каква боя може да се пребоядиса готварска печка?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: