• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
estorm - специалист
Виждам по скъпите кухни, че на места вместо акрилен мдф има стъкло в алуминиева рамка. Въпросът ми е с каква боя и как боядисват стъклото че става като акрилната повърхност на мдф?
maroka - специалист
С лак, пистолет за пръскане и добавка за стъкло.

Няма да можеш да го направиш в домашни условия, ако това ти е питането.
8180 - майстор
estorm написа:
Виждам по скъпите кухни, че на места вместо акрилен мдф има стъкло в алуминиева рамка. Въпросът ми е с каква боя и как боядисват стъклото че става като акрилната повърхност на мдф?
Аз лично не схващам предимствата на стъкло, боядисано ОТВЪН. И тогава защо трябва да е стъкло? Много др. могат да се боядисат.

Стъклото си има доста предимства за домакинята - НЕБОЯДИСАНО, с ЕСТЕСТВЕНАТА си повърхност.
Ако това е вариант, отзад може съвсем прилично да стане с подходящ гръб, фолио, дори с картинка. Има и готови скъпи стъкла - Лакобел (по памет).

За варианта с картинка (едно голямо цвете на лек фон, в тона на кухнята), лично съм участвал. Домакинята беше буквално "на небето".
Гръб - тънко ПДЧ, отгоре фолиото, отпред стъклото. Луксозни затварящи лайсни с LED (горната) - елуксиран Al. Разказа ни се играта с отворите, и съосността на горна и долна лайсни + крива стена, но стана.
Малки проблеми със съосността се решават с КАЧЕСТВЕНО прозрачно фолио с картинката в/у стъклото отзад и бял гръб. Иначе дори и малки неприлепвания м/у фолиото и стъклото личат - гостите не ги виждат, но домакинята все там гледа. :)
maroka - специалист
Аз лично не схващам предимствата на стъкло, боядисано ОТВЪН. И тогава защо трябва да е стъкло? Много др. могат да се боядисат
По принцип, а и дефакто, боята се нанася отзад/отвътре на стъклото :)

Най-често се гони обща визия на цялостното изделие, или конкретен акцент.

Скъпият лакобел не е толкова скъп, а е и за предпочитане, стига да го има в същият цвят :)
estorm - специалист
maroka написа:
С лак, пистолет за пръскане и добавка за стъкло.

Няма да можеш да го направиш в домашни условия, ако това ти е питането.
Какъв лак ? На каква основа и каква добавка ? И защо да не се постигне в домашни условия- аз не гоня търговски вид а нещо което мен да задоволи. Просто трябва да знам с какво е най подходящо да боядисвам за да докарам хубав цвят и за да не се отлепи боята след година.
8180 В случая ще ползвам носещ профил на който единствено става стъкло и нищо друго.
maroka и аз смятам да боядисвам от задната страна макар, че на кухните за които споменах не съм сигурен, че е боядисана задната страна.
Доколкото лакобел този вариант отпада. Имам такава квадратура , че не бих си и помислил за поръчка. По спомен те искат по 70лв на квадрат при цена на стъклото 8лв/кв. При тия цени ще предпочета да си взема компресор и пистолет.
8180 - майстор
estorm написа:
8180 В случая ще ползвам носещ профил на който единствено става стъкло и нищо друго.
Не че нещо те агитирам, с малко старание (за перфектност) можеш да си залепиш нужния цвят фолио отзад. Можеш да отлепиш и повториш, ако не ти хареса.
Ако е картинка - напечатано прозрачно с картинката и зад него 2-ри слой бяло/светъл цвят.
За един слой 4-5-6-10лв/м2, според качеството на фолиото.
Два слоя с печат - ок. 16-20лв/м2
maroka - специалист
Лака ти е ацетонов (спиртен също му казват), с втвърдител.

Най-добре е да отидеш при някой от вносителите: Vernilac, Sirca, Milesi и там ще ти обяснят начин на смесване и работа :)

Да, около 70 лв. е лакобела, но все пак има няколко последователни технологични процеса и гарантиран резултат ;)
Не знам къде си видял стъкло на 8 лв. квадрата :? Мисля, че е доста повечко, макар от години да не съм купувал бяло стъкло.

Сметни си квадратурата и сам ще прецениш :)

Имай предвид, че с малък компресор няма да постигнеш еднакво нанасяне, просто бутилката няма необходимият капацитет.
Читав пистолет под 70 лв. няма. То има и по 15 лв, ама не си е работа с тях.

Няма да споменавам колко мръсна е цялата работа: около теб става цветно :)
Ако си решил да пръскаш на открито прахта често полепва по лака и се вижда после като точица.
За съжаление по-често виждаш полепналата прах след като стъклото е изсъхнало.

Та аджеба...колко квадрата стъкло ти трябват ?
estorm - специалист
8180 Ще разгледам непременно какви фигури се предлагат на фолио. Тук там би ми свършила работа някоя. Но да слагам цвят при положение че съм много скаран с пипкавата работа не бих се опитал. То една винетка да сложа и колко въздух запечатвам с нея :lol: представям си на един квадрат какво ще е . Ще видя из темите дали е дискутирано за какъв пистолет да търся. 70лв е разумна цена. Ще търся информация за лака и фирмите които казахте. Доколкото квадратите то зависи от резултата който ще постигна. Ако ми хареса мога да си облицовам и стените и таваните с това :-D шегувам се. То боядисването че си е цяло изкуство го знам. Но смятам да опитам как става. Чудя се и как постигат ефекта на някакъв фон да има блестящи точици, звездички или както там се води. Сещате се. Дали боята е еднородна с тях или правят различни пръскания. Това дали е дискутирано някъде ?
maroka - специалист
Ефекта с точиците, който описваш се нарича "перла".

Продава се като готова боя, бъркат ти я по поръчка.
Към 100 лв. ти идва литъра :lol:

При пръскането обаче вече се налага и предварителен грунд за стъкло, за да го има този ефект.
Веднъж съм го пробвал това да се получи...не стана и от 3-тият път :?

Има и няколко цвята такъв лакобел :)
pet.kan - специалист
за лепене на фолио на стъкло има една проста технология
стъклото се намокря с вода, може и няколко капко веро на 1 литър, с помощта на гъба
докато е мокро фолиото се пързаля лесно и се гонят мехурчетата
за няколко часа изсъхва
десетки витрини сме "естетизирали" с Кока-Кола :-D
  • 1
  • 2

Тема "Боядисване на стъкло" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: