• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
deniss - специалист
Здравейте,

Интересува ме има ли начин (не механичен) да се махне боя от един алуминиев детайл (почти съм сигурен, че е прахово боядисан). Пробвах с разни разредители като АМВ и полиуретанов разредител, но боята дори не ги и отрази. Та се чудех има ли начин такава боя да се разтвори с нещо, без разбира се да навреди на метала.

Мерси предварително!
velsi - Почетен майстор
Пробвай с ацетон. Повечко време.
deniss - специалист
Мерси, ще пробвам дано стане :)
marmoz - специалист
Праховата се пече на около 300 градуса ,почти съм убеден че ще ти трябва шкурка,с течности няма да стане :)
Защо трябва да я махаш,ако може да попитам :)
deniss - специалист
Защото алуминия ми харесва повече като цвят :) ... компромисна опция е да се пребоядиса в бяло (сега е оранжево), но предполагам, че пак ще трябва да мина с фина шкурка преди това, че да хване новата боя или?!
velsi - Почетен майстор
deniss написа:
но предполагам, че пак ще трябва да мина с фина шкурка преди това, че да хване новата боя или?!
Ще хване и без да правиш нищо, но има вероятност бялото да прозира върху оранжевата основа.
marmoz - специалист
Праховото може да се боидисва едно в/у друго.Ако са добро бояджиите няма да имаш проблем с прозирането,стичането,отлупване на новата боя и др..... :)
velsi - Почетен майстор
Колега, две години работих това. Повярвай ми, при тази технология от бояджиите не зависи почти нищо. Бяло върху оранжево ще прозира винаги. Дори и три пъти да го пребоядисаш. И не се пече на 300 градуса, а на 180-200.
marmoz - специалист
Може колега,аз им ги давам на колегите базово бели или чист АЛ така че не съм наясно с всичко :)
velsi - Почетен майстор
Колкото до питането, праховата боя е полимер. Силните разтворители от типа на ацетона и коресилина я размекват, но дали ще успее да я премахне напълно не съм сигурен. Едва ли ще мине без механично въздействие. Иначе имало някакъв препарат за премахване на тази боя, но се оказа че бил много скъп и така и не ни го доставиха и не можах да го видя.
  • 1
  • 2

Тема "Как да махна праховобоядисана боя." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: