• 1
  • 2
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
bikerider_ - специалист
Здравейте! Ако може да ми препоръчате ефикасен начин за сваляне на прахова боя от алуминий, ще съм ви благодарен! Дали да търся песъкоструй, работещ със сода, за да не се повреди алуминия от пясъка, или да я свалям сам на ръка с терминатор(не съм сигурен дали действа на изпечена боя, каквато е праховата) и съвсем тънка телена четка на бормашината(която според мен би издраскала алуминия)? Ако мислите, че вариант 1 е по-удачен, ще ви помоля да ми препоръчате такъв песъкоструй в рамките на София! Ако смятате, че вариантът с химикал и ръчно сваляне е по-добър, ще ви помоля да споделите, ако има по-ефикасен от терминатора химикал!
Иначе става въпрос за велосипедна рамка(алуминий 7005 или 6061), която искам да пребоядисам и затова е важно да не се отнема/издрасква от амуминия, при свалянето на боята.
Мерси на всеки, който помогне с инфо!
citrofen - специалист
Без да претендирам, че разбирам, ама що не минеш старата боя с водна шкурка и да боядисаш отгоре с другата?
bikerider_ - специалист
Щото това е най-нежелания от мен вариант.Първо старата боя е некачествена и не държи, както ще е с новата. Освен това при ежендевната си употреба рамката непрекъснато се удря от дребни камъчета, които така да се каже очукват боята и ще бъде много грозно, новата червена боя да се очука някъде и под нея да се появи старата сива... Освен това, както казах на нестабилната стара боя, новата няма да хване като хората. Самия бояджия изиква свалянето на боята. И моля, след като питам за метод за сваляне на боята, да не ми се предлагат други решения!
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
Механично.
Мойто толкова търкане пое, че накрая го полирах и така уникатно го карах.
Никакви химии, щото това, което яде боята, два пъти по-бързо яде рамката.
bikerider_ - специалист
Мислиш, че терминаторът яде алуминийя?! С какво основание? Някога чистил ли си боя от алуминий с гореспоменатата химия, че да си сигурен? И след като ми препоръчваш механично премахване, би ли споделил, къде в София мога да намеря песъкоструй със сода? :-D
bikerider_ - специалист
А и още 1 въпрос, но понеже гледам, че темата "поувяхна", пускам нов пост, с надежда някой да погледне вътре - с какво се почиства алуминийя от терминатора, след свалянето на боята и преди боядисването?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Answers: 1
TERMINATOR e киселина. ДУНАВ е основа. REMOVAL е някаква сложна химическа формула, но е приемник на TERMINATOR. Всичко това ми се вижда много подходящо за третиране на алуминиева велосипедна рамка. Пък и доколкото разбирам, автобоите не са прости "блажни" бои. Рамките, също като купетата, не само се боядисват прахово (електростатично полагане), ами и се пекат.
Аз, със моите болни ръце и малко шкурки се справих, защо ти да не можеш? Пък при подходяща стойка, може и бицепс/трицепс/цицепс да развиеш. Все е плюс.
bikerider_ - специалист
Не те разбрах на къде биеш? :-D Първо казваш, че Removal е киселина, а после, че е подходящ за алуминий. Казваш, че си се справил с шкурка накрая - скмъквал си боята с нея или просто си очиствал голия метал от остатъците на боя и препарата за премахването и'?!
Понеже аз почти свалих цялата боя от рамката. Предната и' част е боядисана "мокро", а задната прахово с печене и сътоветно още свалям боята там, понеже Removal действа върху праховата боя по-бавно.
Та с какво предлагаш да изчистя металът от препарата, за да е чист и готов да захване новата боя здраво върхе него? С шкурка само? Кой размер е подходящ за алуминий, така че да не оставя бразди по него?

ПС: А бицепс освен във фитнеса, надали с шкурка или нещо друго може да стане! :p
velsi - Почетен майстор
Би трябвало да стане с ацетон.
W123 - специалист
Ако този Ремовал е киселинен преди да правиш каквото и да е било след като си е свършил работата трябва да облееш рамката с основа,нали помниш елементарната химия и процеса наутрализация-основа + киселина = сол + вода.
След това измий рамката обилно с вода и веднага подсуши и я изкарай на слънце.
Преди да боядисваш задължително я мини с препарат който премахва мазнините-казва се oбезмаслител и се продава навсякъде.Задължително работи с ръкавици след това за да не докоснеш метала и да оставиш мазни петна от пръстите си.
  • 1
  • 2

Тема "Начин за сваляне на прахова боя от алуминий?" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: