Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
roshav ohluv - специалист
Здравейте,
Предварително моля за извинение че отварям тема по отдавна дъвкания въпрос за подновяване на интериорно врати, но изчетох всички теми и все още не съм наясно какво да направя с интериорните си врати.
Вратите са шперплатови, 2-3 пъти боядисвани, но перфектно нивелирани, неизметнати и не виждам причина да ги сменям с нови. Бих искал да бъдат с фурнир или фолио, имитиращо дърво, но не знам как да постигна това:
1) от фолиото ме е страх, че ще се разлепи по краищата, а и имам съмнения, че ще изглежда добре по ръбовете на касата; отгоре лакира ли се?
2) с фурнир едва ли бих могъл да се справя сам, а не знам към кого да се обърна...
3) като последен вариант бих пребоядисал - в такъв случай каква технология предлагате и най-вече каква качествена боя? Предпочитам мат или сатен.
4) Вратата в банята е с частично "разбит" шпертлат на долния край отвътре заради влагата. Мога ли да я реновирам или да мисля за смяна с алуминиева?

Простете за многото въпроси, но ще се надявам да чуя мненията на всички! Sav4ev, Emerald - държа особено на вашите :)
Emerald - модератор
Ще пробвам да си дам мнението.

Фолио не бих слагала, т.к. е с нетрайно залепване, а дори и да се залепи много стабилно, стои изкуствено. Освен това, фолиото изисква супер-гладка повърхност отдолу. Ще изпъкне и най-малката неравност под него и ще изглежда грозно.

Фурнирът е скъп принципно и с по-сложно лепене. Не че не е възможно да си го налепиш сам, но на голяма повърхност и без никакъв опит, рискуваш много да съсипеш скъп материал. Освен това, не съм сигурна дали ще ти излезне по-евтино да облепиш вратата или да си купиш нова фурнирована вече. :?

В този ред на мисли, пребоядисване на вратата мисля, че е добър вариант ако си решен да икономисаш от готова фабрично декорирана врата. Не знам защо си негативно настроен към боядисването, предполагам поради лошо боядисани до момента врати. Ако шпакловаш идеално и използваш добра боя, ще постигнеш великолепен резултат. Винаги можеш и да декорираш вратата на свой вкус. Колкото повече старание положиш, толкова по-красива врата ще получиш и в никакъв случай неотстъпващ на фурнирана врата.

Колкото до вратата на банята, щом шпертплата е вече повреден от влага, най-добре е да я смениш.

Добре фабрично лакиран масив специално произведено за санитарни помещения също става, но това е и доста по-скъпо. По-евтино- Мдф или ХДФ. Прекрасно издържат на влажност и неблагоприятни условия. Могат да бъдат ламинирани или грундирани за боядисване.

http://www.nirgos.com/door03.htm
Благодаря, Emerald!
А каква боя е добре да сложа?
taty67 - специалист
Покритие с полиуретанов водоустойчив лак “Mileci Spa” - примерно
Значи изшкурвам, боядисвам примерно с Левис и после минавам с полиуретанов водоустойчив лак? Това ли е процедурата? И какъв е ефекта от този лак - блясък, мат или....?
Emerald - модератор
Първо трябва да махнеш старата боя. После добре да шпакловаш и чак тогава боядисваш. Вземи си хубав матов автоемайл-лак. :?
Emerald написа:
Първо трябва да махнеш старата боя. После добре да шпакловаш и чак тогава боядисваш. Вземи си хубав матов автоемайл-лак. :?
Emerald, благодаря за съветите! Да махам старата боя? Това защо се прави - не е ли достатъчно да изравня основата? Махането на старата боя да речем с пистолет с горещ въздух, не е ли доста трудоемка и неприятна работа, а и каква е целта, след като отгоре ще запечатам отново с боя... Едно добо изравняване с шкурка няма ли да свърши достатъчно работа?
Имаше и някъде тук тема, в която някой се оплакваше от старите си врати, които са били лакирани с авто-емайл лак върху блажна боя, при което лакът започнал да се отлюпва... Как да се задържи?

Тема "пребоядисване/лакиране на шперплатови врати" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: