Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
road_runner - специалист
Здравейте колеги

Имам стая, която е на калкана на блока, от вън уж има изолация между двата корпуса на блока
На тази стена, има легло с табла, което отстои на 5 см от стената.
Днес след като дръпнах леглото да взема паднала химикалка, видях че стената се е подкожушила над перваза за паркета и ако я натисна, ще се пукне. В самия ъгъл пък имаше направо сякаш мокро петно, със съвсем леко мухъл 2 см петно в диаметър. явно съм го хванал рано. Имам сериозни подозрения, че е от прането, което жената оставя в стаята, че се развали вградената сушилня и не съм се занимавал да викам да ми я оправят.

Тъй като е малко работа, едва ли някой ще се навие да ми го прави, а и не е лошо да пробвам да се понауча, особено като няма да се вижда зад таблата на леглото.

Може ли някой да помогне с малко насоки
1) Колко от стената е добре да се свали, - надигнатата боя е около 3-4 см над перваза като ниво (отдолу все още не знам какво е)
2) Има ли някаква по-лесна за работа шпакловка, или да ползвам гипсова такава? Примерно някакъв акрилен кит дали е удачно да се използва, нещо такова https://farben.bg/boi-shpaklovki?product_id=924

3) Как да избегна тоя ефект, при които гипсираната част леко блести/прозира отдолу?

4) Някакви неща да сложа специални, които ще помогнат срещу конденза на влага там? Примерно някакви специални грундове/бои?

Ще ми е за първи път, (нужно ли е да чакам да се стопли времето?), но всякакви съвети ще са ми от полза

Прикачен файл

IMG_20190104_131000 (2).jpg

Прикачен файл

rsz_img_20190104_130927.jpg
zaksofon - специалист
http://www.misiamoiatdom.com/635-%D0%BE ... 0%BD%D0%B8
Привет, изгледай видеото до края. Аз имам същия проблем, но смятам да лепя изолация (по-скоро подложка за ламинат) и ламинат на стената. Хубавото на този метод е, че няма нужда от боядисване, никога вече. Аз така си направих коридора, лепих ламинат със силикон. Каквото и да решиш - успех!

Прикачен файл

received_650605165357272.jpeg
received_650605165357272.jpeg (81.73 KиБ) Видяна 807 пъти
road_runner - специалист
Това и аз го мислех с паркета преди, та да те питам - ако има подложка, как ще лепиш паркета? за какво?
Или ще го ковеш?
zaksofon - специалист
Изолацията под ламината (5 мм xps) , залепих с лепило УСЛ на Лакпром, маже се с четка, като лепило за тапети. Преди това подготвих стената с грунд. Ламината залепих върху подложката със санитарен силикон. Понеже, преди да открия форум Направи сам, разчитах на майстори за това онова, та серсемите бяха шпакловали доволно криво и се наложи да бодна няколко видии тук там да прибере няколко мм, но ако го правиш в сглобките - т.н. клик, не се виждат. Става здраво, като яйце, моя ламинат вече седмица не е паднал. :-D
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет яну 04, 2019 3:40 pmzaksofon написа:
...Става здраво, като яйце, моя ламинат вече седмица не е паднал. :-D
Ооообичам хора с чувство за хумор ;-)
Това, което си направил, се нарича ламперия и е добре да се монтира на скара... Ако падне, ще го направиш.
По заглавната тема - на мен ми се струва, че влагата идва отвън, това, като гледам мокрото петно, а и за да се подкожуши мазилка си трябва повече време и повече влага от няколко пранета... В такъв случай се работи малко по-различно. Провери го това, доколкото можеш
road_runner - специалист
Ами изсуших я с една духалка, ще видим на сутринта как ще е там
Ако е от вън - ще си е*е мамата.


Та нищо чудно да е от пранетата, това е цяла зима така, че не ми се занимаваше да викам да ми взимат пералнята, която е със сушилня в нея.

В стаята е 22.5, в ъгъла долу 17, това зле ли е?
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Извади перваза. Ако под него е мокро, значи иде откъм другата страна
Ако долу в ъгъла поставиш метална гира в тавичка, гирата ще обере конденза. Кондензът избива по най-студената повърхност. Лесно е. И евтино
Hursa - майстор
пет яну 04, 2019 9:43 pmn_a написа:
Ако долу в ъгъла поставиш метална гира в тавичка, гирата ще обере конденза. Кондензът избива по най-студената повърхност.
Не съм съгласен :) . Конденз се образува навсякъде където се създадат условия за образуването му. (Дори директно във въздуха.) И според мен, ако създадем по-студена повърхност (особено с добра топлопроводимост) в близост, то на нея ще се отлага по-интензивно конденз и локално влажността ще се понижи, така че на по-топлата повърхност може вече да няма условия за образуването му (зависи от температурата на въздуха и от относителната му влажност, а така ще снижим относителната влажност, но пък ще охладим допълнително и повърхността, която "пазим"). Но в случая гирата няма да е най-студената повърхност, най студена ще си остане стената.
road_runner написа:
Ами изсуших я с една духалка, ще видим на сутринта как ще е там
Ако е от вън - ще си е*е мамата.

Та нищо чудно да е от пранетата, това е цяла зима така, че не ми се занимаваше да викам да ми взимат пералнята, която е със сушилня в нея.

В стаята е 22.5, в ъгъла долу 17, това зле ли е?
Вижте как ще е, но с едно изсушаване, дори да е конденз - може да не стане - може в капилярите на стената да се е натрупало не малко количество и си трябва продължително сушене. Няма ли как леглото да бъде преместено на вътрешна стена? Това температурата на стената след като сте преместили леглото и след като сте я сушили ли е? Може би не трябва да бързате с оправянето, докато не се установи причината. Но при всички случаи сушенето на пране в помещение не е желателно, до колкото знам, но явно го знаете, сорри.
road_runner - специалист
Да, ясно е, че трябва да изчакам и да го поизсуша няколко дена -,

Дали тези готовите акрилни шпакловки (като пасти) - които са за корекции на пукнатини и т.н могат да ми свършат работа
Трбява да махна общое взето една лента от около метър дължина и 3-4 см височина?
Като дълбочина не вярвам да е повече от 2-3 мм това, което ще сваля?

Ей такива подобни неща имам предвид

https://www.soudal.bg/akrili/item/761-l ... szpaklowka
https://decor.dimotika.bg/menu-item/viv ... %bd%d0%b5/
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
пет яну 04, 2019 11:50 pmHursa написа:
....Но в случая гирата няма да е най-студената повърхност, най студена ще си остане стената.
...
Пилето от фризера ще свърши най-добре работата ;-).
Само не разбрах с какво не си съгласен

Тема "Влага на на стена на калкан, как да оправя сам?" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: