Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
arxd129 - специалист
Здравейте,

Започнах да боядисвам с латекс. Върху шпакловка на гипсова основа - конкретно – шийт рок /“майсторът“ бе голем/. Сами се досещате за какво са кавичките. Съжалявам, че не го изгоних по-рано.

И върху грунд XPERT на Мегахим /сам си бях майстор на грундирането/.

Та за боядисването: Задобрях – на тавана на хола даже не мога да открия недостатъци /въпреки въпросния „майстор“/.

За боядисването на другите стени и тавани имам забележки, но причината се крие в нееднородната структура на шпакловката. Предполагам, де. Уж фина, уж финишна… ама на „майстора“ ръцете не са му на мястото им.

По същество: Тъй като почти съм задобрял, мисля, че ще мога да се справя с боядисването на стена в три цвята. Преплитащи се едновременно. Но с отсичане на цветовете по границите им В ПРАВА ЛИНИЯ.
В магазина за латекс ме посъветваха да ползвам някаква оризова лента /оранжева/; не било подлизвало под нея. И лесно се отлепяла. Тонираха ми и латекса. Та… ще почвам.

За отсичането на границата между два цвята имам въпроси. Повтарям, че ми е грундирано с XPERT /бял е/. Намислил съм следната технология на работа /която технология е продиктуване единствено моята абсолютна неопитност/:

1. Върху ГРУНДА, облепям с оранжевата лента линията на отсичане между два цвята. И боядисвам в една ръка с избрания ПЪРВИ цвят латекс;
2. Веднага след боядисването отлепям лентата от ГРУНДА /за да не засъхне боята върху лентата и да затрудни отлепянето й/;
3. Изчаквам 3-4 часа латекса да засъхне;
4. Отново ВЪРХУ ГРУНДА облепям с оранжевата лента линията на отсичане между дваТА цвята. И боядисвам ВТОРА ръка избрания ПЪРВИ цвят. /Въпреки че два от трите цвята са доста тъмни и наситени, надявам се в две ръце да постигна желания резултат./;
5. Веднага след боядисването на втората ръка отлепям лентата от ГРУНДА. И чакам 3-4 часа за да изсъхне латекса;
6. Върху ВЕЧЕ засъхналия ПЪРВИ ЦВЯТ ЛАТЕКС, облепям с оранжевата лента линията на отсичане между същите два цвята /този път облепям върху латекс – разбира се/. И боядисвам в една ръка с ВТОРИЯ избран цвят;
7. Веднага след боядисването отлепям лентата (от ПЪРВИЯ цвят ЛАТЕКС) - за да не засъхне боята върху лентата и да затрудни отлепянето й;
8. Изчаквам 3-4 часа латекса да засъхне;
9. Отново ВЪРХУ ПЪРВИЯ ЦВАТ ЛАТЕКС облепям с оранжевата лента линията на отсичане между дваТА цвята. И боядисвам ВТОРА ръка ВТОРИЯ избран цвят;
10. Веднага след боядисването (на втората ръка от втория цвят) отлепям лентата от първия цвят латекс. И чакам 3-4 часа за да изсъхне латекса;
11. След изсъхването на втората ръка от втория тъмен цвят латекс, облепям с оранжевата лента всичко боядисано до момента. И боядисвам в една ръка с третия /светъл/ цвят латекс;
12. Отлепям лентата;
13. Чакам 4 часа;
14. След засъхването на първа ръка светъл латекс, облепям с оранжевата оризова лента тъмните латекси. И боядисвам ВТОРА ръка със светлия /трети/ цвят латекс.

Има ли нещо, което да добавя към въпросната технология?
Има ли нещо излишно в нея?

За да не озяня стените и тонирания вече латекс, моля, бихте ли споделили ваш опит от предишни ваши подобни начинания.

Предварително благодаря.
radius - майстор
Ти първо провери дали лентата ти не отлепя ШИТрока, че тогава не знам как ще отсичаш.
arxd129 - специалист
ср дек 25, 2019 3:30 pmradius написа:
Ти първо провери дали ....
Това ще го проверя. ОК!
Благодаря за съвета.

Ама ако не го отлепя /дано, де!/ - трябва да почвам с боядисването.

Споделете и за боядисването, моля.
nikolov333 - майстор
За подлизването да ти кажа един трик.. След залепването на тиксото(много е важно да не лепи силно..има едно с делфин на ролката в практис май съм го взимал..)първо минаваш ръба на тиксото към новия цвят, с боята от подложния, за да подлизне от същия цвят и да запечата ръба.. Отлепянето на тиксото е големив риск, да не вдигне и старата боя, тя трябва да е изсъхнала, но пък тиксото залепва така май и си иска проби.. та отсичането с тиксо е много тънка работа.. :idea:
arxd129 - специалист
ср дек 25, 2019 5:33 pmnikolov333 написа:
Отлепянето на тиксото е големив риск, да не вдигне и старата боя, тя трябва да е изсъхнала, но пък тиксото залепва така май и си иска проби.. та отсичането с тиксо е много тънка работа..
Мдааа.....
Да, де! Аз затова питам - че да не зяносам сегашното състояние.

От друга страна - предполагам има доста народ, дето отсича с тиксо. В смисъл - ако тоз доста народ си зяносваше боите и стените, едва ли би ... отсичал. С тиксо, де.

Та... затова питам. Дано някой сподели след колко време се маха тиксото, с каква марка тиксо работи, дали го отлепя след всяка ръка и после го залепва отново... Даже не знам и за какво точно да питам. :?

Казвате: "... старата боя, тя трябва да е изсъхнала...". Харно! Колко време трябва да я чакам - 3 часа, 3 дни, 3 седмици?... Моля, споделете.

Ако е важна марката на латекса - споделям я: Vitex Eco и Vitex Kitchen & Bath съответно за спаля и за хол с кухня.
nikolov333 - майстор
Тиксото ти казах какво съм ползвал.. Много си зависи от основата, типа на боята и околната среда.. Та всичко е относително и се установява опитно.. Даже и профи бояджиите след отлепването на тиксото си правят корекции с малка четка, където отлепи боя..:idea:

Тема "Боядисване с три цвята латекс" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: