• 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12
Блажна боя, лакиране, боядисване с латекс, тапети и всичко полезно за вашия дом или предстоящ ремонт. А ако търсите изпълнители, разгледайте препоръчани майстори и фирми за боядисване с латекс.
radius - майстор
Ще завършвам оградата. Материала е бял бор, съхнал, та пресъхнал. Четиристанно рендосан. Дъските са дебели 2.5см, широки 10см и дълги 130-160см. 500 броя, което определя и избора на сравнително лесен метод за нанасяне, ще монтирам дъските след като са обработени. Цвета трябва да е орех.
Какво е важно за мен:
1. Най-важно е дълготрайността на покритието. Знам, че всичко иска освежаване, но ако има продукт държащ 8г., силно го предпочитам пред този, държащ 5г.
2. На второ място, освежаването след време да не е свързано със шкурене, белене, сваляне на старото покритие, а най-много с почистване. Т.е. лесно освежаване.
3. На трето място е трудността на нанасяне. Много съм доволен от хибридния маслено-алкиден лак на Dufa като краен вид, но много трудно се работи. Трябва с почти суха четка и здраво разнясяне, за да стане равномерно оцветен слой. Ако сложиш малко повече, после или трябва да бършеш, или да доразнасящ като оветрее малко. Та супер вид за мен, но много трудоемък за 500 дъски. И не съм сигурен после за освежаването дали ще иска сваляне на покритие, че ми се струва, че прави един филм отгоре, който ако почне да се люпи става страшно.

Много ми се иска да е нещо, което позволява потапяне (вероятно само масло трябва да е). Или пък поне работа с валяк. Ще направя една ваничка за първите 400-450 дъски и накрая ще доизползвам разтвора за ръчно нанасяне на последните.
Примерни системи:
Тази на Dufa, която описах с грунд и лак Toplasur Hybrid – трудна за работа
На Бохемит ако ползвам импрегнатор Opti и после Естетик, което пак си е маслено-алкиден лак и вероятно пак така трудно за нанасяне като Dufа-та. Гледам че имат и Esetik Profi, което би трябвало да е по-хубаво и дълготрайно, но информацията е оскъдна и неточна. Отделно май вече ги правят в Бг и качеството не е като предишното ( за което също не знам какво е).
Белинка имат разни системи подобни, но аз принципно не мога да се ориентирам дали да е чисто масло (лесно за нанасяне и освежаване), дали нещо хибридно маслено-алкидно, дали да е нещо акрилно на водна основа (напр. Sikkens Cetol WF761) и те така. Пазя и 15л. масло от дизел, като ми писне на кофата ;)

Цената на покритието не е важна, като знам как съм го произвел, дали ще дам 200 или 500лв за обработка, няма значение.
Споделяйте вашия опит, ако имате такъв и във времето, защото като ново всичко е свежо и красиво.
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
Препоръчвам цветът да е преди крайното покритие. Така след време ще освежаваш само лак и няма баш да е като кръпка
Потопи в байц. Потопи в безир. След изсъхване подреди и с валяк или пръскано, с обръщане на 4-тях страни. За трайност ползвай остарели методи ;-) и морално остарели материали ;-)
radius - майстор
Помагайте, че материала ме срива психически само като го видя (и тоя легналия също):
Прикачен файл:
IMG_20200414_144407.jpg
EDI - майстор
Аз пък ще ти препоръчам да не ги пипаш, монтирай ги така.Само отгоре ги заобли, заостри, каквото решиш, само да не са хпризонтални и да има оток водата.Ако имат покритие, като дойде време за обновяване, ще псуваш до бога. :lol:
n_a - МАЙСТОРИЩЕ
вт апр 14, 2020 4:45 pmradius написа:
Помагайте, че материала ме срива психически само като го видя
ох мамооу Това заслужава да си направиш "бояджийно"
Lisko - майстор
Предвид на конкретната ситуация, не мога да дам никакво задоволително предложение, освен размисли от общ характер.

- Фен съм на предварителната обработка, защото иначе все няма как да се бръкне навсякъде (и става все едно не си го правил за себе си).
- При подтискащо много работа: - определи си по колко дъски на ден и като направиш нормата - спираш. Втория ден ще си по-бърз, но въпреки това, не превишавай. Така се гарантира, че няма да се сдухаш физически и психически преди края на цялата партида.
- Измисли къде ще ги подпираш докато съхнат от обработката. Това както знаеш заема много повече място отколкото на склад.
- Не почвай да монтираш преди всички дъски да са готови. Така няма да се наложи демонтиране, ако възникнат неочаквани проблеми и/или нови идеи.
nikolson - майстор
вт апр 14, 2020 4:45 pmradius написа:
Помагайте, че материала ме срива психически само като го видя (и тоя легналия също):
IMG_20200414_144407.jpg
Късно е чадо. Тия неща се мислят овреме. Най-добре е вакуумно импрегниране. Във Варна има. Другото е масло за външно, ама трябва да чакаш. Третото е креозот.
Lisko - майстор
Чуек! Ти си писал още 2017-та че тия дъски седят и те чакат :)

Аз ползвам за оградата следното (казвам го защото дори и да го няма около тебе, трябва да има подобни). Водоразтворим.

За огради го дават 8 години.

Но моя случай е по-лесен, щото не пазя дървото в дълбочина (кедър) а само повърхността му. Тоест само зарад естетиката.

Прикачен файл

Capture333.JPG
Capture333.JPG (56.44 KиБ) Видяна 1278 пъти
radius - майстор
Сега съм от телефона и напират много думи, но утре от компа. Все пак, къде има вакуумно във Варна, да не е в Йав, много съм търсил, но освен това в София, не съм намирал друго.
Лиско, ще гледам подробно утре твоя продукт. 2017 не бяха готови всичкк, правих стъпала, парапети и други дървении.
Еди, знаеш ли как съм страдал докато ги направя, трябва да ги защитя максимално, в тоя живот друга ограда не бутвам.
М/у другото дъските са в 2 реда, за да има ограничена видимост в някои направления, сега правя само външните 250 :)
 • 1
 • 2
 • 3
 • 4
 • 5
 • 12

Тема "Дълготрайна обработка на нова чамова ограда - с какво" | Включи се в дискусията:


Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: