Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
doktor4e_to - напреднал
Имам голям проблем с една сграда. В прикачените файлове ще видите за какво става въпрос. Имаме окачена фасада, а отгоре на 4-я последен етаж е една голяма тераса. И като завали в един хубав ден, на 3-я етаж...че дори и на 2-я започва да се стича вода. Наредили сме кофи и парцали и гледаме с недоумение как се случва всичко това. Почти никой неможе да се досети откъде може да навлиза тази вода. Има няколко варианта: да минава през самите плочки или през почти изронения фугин, но пък веднага идва насреща другия момент че под тях има положена хидроизолация. Съмненията ни са, че при поставянето на окачената фасада са пробили самата изолация, а и плочата не е толкова издадена напред, че да се облива водата по външната част на фасата, а на практика тя се влива в самата сграда. Та мисълта ми е, дали си има някой на идея как може да се отремонтира или да се коригира всичко това по някакъв начин. Дори ако има насреща такъв специалист и може да помогне, може да се заеме със задачата.

Телефон за връзка: 0886004868 - Атанас Димитров /Слънчев Бряг/

Благодаря Ви предварително!!!

Прикачен файл

sam1.JPG
теч1
sam1.JPG (40.11 KиБ) Видяна 5546 пъти

Прикачен файл

sam2.JPG
теч2
sam2.JPG (18.39 KиБ) Видяна 5546 пъти

Прикачен файл

sam3.JPG
теч3
sam3.JPG (29.39 KиБ) Видяна 5546 пъти

Прикачен файл

DSC00586.JPG
пик1
DSC00586.JPG (40.63 KиБ) Видяна 5546 пъти

Прикачен файл

DSC00587.JPG
пик2
DSC00587.JPG (44.88 KиБ) Видяна 5546 пъти
Rumen Iankov - специалист
А теча под сифона ли е
doktor4e_to - напреднал
Няма закономерност и не тече точно под сифона. Колоната, която е омокрена на практика през нея минава тръбата от сифона на единия апартамент, но тръбата е цяла 4м. и ВиК-то /който го е правил/ ме увери, че със сигурност не е от тръбата на сифона! Тече най-вече от вътрешната страна на фасадата и то само от южната страна. Имам чувството, че водата се събира събира и после започва да се отича от най-ниската точка на плочата. Понеже след, като спре дъжда продължава да се окапва 2 дни след това.
vidrata - специален-специалист
Първо много съжалявам за проблемите ви.

После много се кефя на новото строителствво.Страшна реклама :lol: .
Друго си е старата панелка......... :-D :lol: :-D
karamundi - специалист
може да е от парапетите аз като монтирам не дупча каде ми падне
Matchless - специалист
Без оглед на място трудна работа.Възможно е и от няколко места да е.
naB4o - специалист
Според мен е най-добре, изпълнителят на проекта да понесе отговорност.. за бакийте дето е сторил...
doktor4e_to - напреднал
То че отговорен за тази работа няма как да се намери. Техническия е напуснал още преди да вземе сградата акт16..., а пък изпълнителя не е един...а са се изредили няколко. Другото е, че не се знае все пак откъде навлиза водата и не се знае кой да се държи отговорен. Дали изпълнителя на окачената фасадната дограма, който пък не е бил един...а двама. Хидроизолацията пък са искали навремето да изпробват с вода, дали ще проникне в сградата, но нямало ВиК и така самата хидроизолация останала без тест. Та сега неможе да се предяви претенция към никой. Кофти работа!!!

А за новото строителство > да вярно е! Всички нови сгради и хотели по Слънчев Бряг, а и не само > текат ли текат!
ribnikolaevi - майстор
Снимка sam3 - дето е мокра колоната в долния край. Тази колона да не е облечена с гипсокартон? Поне от снимката така ми изглежда. А по въпроса защо тече, наистина ти трябва оглед на място от някой СПЕЦИАЛИСТ. Мисля че има няколко подобни човека и във форума. Проблечът е сложен и комплексен. Човекът трябва да разбира и от системите окачени фасади. Има ли подобен проблем при някой от твоите комшии? Би било странно само при теб да се е получило подобно нещо.
Подготви се психически че част от довършителните работи ще бъдат разрушени с цел да се открие причината и да се отстрани.
Но първо проучи при комшиите. Ако си само ти с такъв проблем - това също е някаква насока за разсъждения. Ако го има и при комшиите ти, трябва да се огледат комплексно нещата. Водата може да проникне от много места. На мен ми бяха сложили в банята парчета плочки под подовите плочки за да направят нивото, вместо разтвор. Така че дори и добре изглеждащите плочки не е сигурно че не крият изненади.
Знам че не ти е смешно, но ще ти напомня началото на лозунга на анархистите: Мисли глобално ...
Има един тест - когато не вали си оцвети с различни цветове вода - става въпрос за поне 100-120 литра. Изливаш на едно от предполагаемите места напричер червената вода и чакаш два дни.
После на друго място зелената и пак чакаш и гледаш какво се получава.
Но трябва наистина да не вали, за да не се провали теста. От друга страна ако е още мокро е добре, защото излятата от теб вода няма да умокря изсъхнали материали, а директно ще потече по вече намокрените скрити пътища.
Domashen_maistor - специалист
След като под плочките има хидроизолация, мисля, че проблема трябва да се търси в дейностите след поставянето на хидроизолацията и то тези свързани с пробиване при това не толкова по фасадни носещи елементи, колкото по плочите на сградата /такава дейност е и слагането на парапета/. Възможно е естествено и хидроизолацията да не е налепена добре /трябва да се презастъпва/. От съпоставката на снимки DSC00587.JPG и sam2.JPG излиза, че при поставянето на парапета са пробили хидроизолацията. Освен това този цокъл върху който е хванат парапета е по-висок и огражда терасата /демек при силен дъжд терасата е оградена и става малко езерце - дълбоко колкото наддига този цокъл/. Интересна е снимката на колоната с контакта. Ако е облечена с ГК, е възможно /макар и малко вероятно теча да е отгоре/ По-скоро ми се струва, че теча е откъм терасата /към която е отворена вратата. Виж наклона на плочките вън дали не е към въпросната колона.
И последно, мен ми се струва, че сградата е хотел. Това е и добре и зле. Щото наистина няма да се размине сериозното къртене /като начало плочките и замазките върху терасите/. Ако обаче е жилищна кооперация имаш сериозен проблем, щото всички ще трябва да вземат дейно участие, пък като е нова едва ли ще им се вадят пари.
Като се замисля, всъщност всички тераси, които са покривни за по-долните етажи ще трябва да се хидроизолират наново. Не виждам с какво окачената фасада ще попречи да се оправи проблема /пък и не мисля, че го е причинила/.

Тема "Голям проблем в сградата...тече ли тече!!! Помогнете...." | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: