Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Живея в кооперация /тухлена новопостроена-2005год/на първият етаж,съседните апартаменти все още са необитаеми.Отоплението ми е с газови конвектори монтирани на външни стени/вземат въздух от вън и изгорелите газове се изхвърлят също на вън/.След като поработиха известно време зад гардероби,секции,дивани и др. се появи влага в доста големи количества.Реших че това се дължи на това че,стаите ми са добре уплътнени с алуминиева дограма вътре,алуминиев стъклопакет на прозорците и пластмасови тапи на розетките на комините.Вместо тапите на розетките сложих обикновени самодвижещи си вентилатори,но след няколко дни водата/конденза/ се появи отново.Дайте съвет на какво се дължи и какво да направя.
velsi - Почетен майстор
При новото строителство има голямо количество остатъчна строителна влага и това е нормално. Просто трябва да мине доста време докато проблема изчезне. До тогава можеш да проветряваш по-често. Другото, което можеш да направиш е да оставяш дръжките на дограмата наполовина затворени (45 градуса от хода им). Така за влагата ще има изход навън, а ти няма да усещаш студ както при отворен прозорец. Освен това отдели гардероби, дивани, секции и подобни мебели от стените, за да има възможност за свободна циркулация навъздуха и да не ти мухлясат стените.
Благодаря за съвета.Всичко направих ще видим за напред,а това за дръжките-...45градуса... защо /обясни по подробно/?
velsi - Почетен майстор
Бях го обяснявал вече, но пак ще кажа. Като затвориш прозореца и завъртиш дръжката надолу докрай гумените уплътнения се притискат и прозореца уплътнява. Когато оставиш дръжката наполовина завъртяна остава малка хлабина. Хем прозореца е затворен, хем влагата малко по малко излиза навън. Нещо като проветряване при затворен прозорец. Опитай, изпробвано е. Даже вече производителите на обков започнаха да се усещат и предлагат дръжки с фиксатор и в средните положения.
Да,разбрах благодаря!Има ли ефект веднага ще пиша.
Благодаря още веднъж за съвета!Влагата изчезна на цяло,след като подсуших и проветрих няколко пъти ,а и оставям дръжките на прозорците на 45 градуса,както ме по посъветва,ефект действително има.
TACHO - специалист
Ех, от месеци не бях влизал във форума.
И аз съм в нова тухлена кооперация и в същото положение. Под и около мен все още никой не живее. Отоплявам се с климатик в едната стая, а другата стая с конвекторен радиатор. Навсякъде се поддържа денонощно 20 градуса температура. Преди повече от месец и аз с ужас установих, че зад и под мебелите по паркета има ужасно много не конденз а направо литри вода, все едно че наливана вода с кофата, дори започва да се заформя тук таме и мухъл.
Обаче установих, че не е от липса на проветрение, защото се проветрява редовно и защото докато се правеше ремонт на апартамента под мен (траеше около 2 седмици) и следователно и там се отопляваше, кондензът при мен почти изчезна и се появи след това отново.
Освен това пробвах в едната стая въобще да не отоплявам за 3-4 дни и през това време там не се появи конденз.
Явно плочата на пода е много студена, температурата в стаите висока и тези места остават като граница между най-студено и топло и влагата отива там.
Засега съм преместил мебелите на около 15-20 см от стените и зад тях пускам една духалка, няколко часа зад едната мебел, няколко часа зад другата. Докато ги обиколя. Пак се образува конденз, но по-малко. Смятам да си взема и един изсушител на въздуха, но не съм сигурен дали ще има ефект, защото просто подът ми е много студен и затова има влага.
Ще пробвам и вариатна с вратите на дограмата, но сега проверих, че при 45 градуса на дръжката май гумата въобще не отлепва от касата.
velsi - Почетен майстор
Номера е точно когато си затоплил и въздуха е поел максимално количество влага да отвориш широко прозореца, за да може да се получи рязък обмен на въздух. Твоя, топлия и влажен да излезе навън, а да вкараш студен и сух отвън. И така отново и отново през няколко часа.
Ако при 45 градуса завъртане на дръжката гумата не отлепя пробвай по-малък ъгъл (към отворено положение), макар че аз не съм убеден, че не отлепя. Може да направиш тест с една тънка хартийка.
hygro - майстор
TACHO написа:
Преди повече от месец и аз с ужас установих, че зад и под мебелите по паркета има ужасно много не конденз а направо литри вода, все едно че наливана вода с кофата, дори започва да се заформя тук таме и мухъл.
Не е за вярване какви количества водна пара се отделя в едно жилище. 2-3 литра дневно се дължат само на дишането. Наслагал съм си кондензационни осушители във всяка стая (нали са ми без пари :) ). Среднодневно извличат сумарно по около 5 литра, а ако се използва преносимият простор - до 10 литра.
TACHO написа:
...докато се правеше ремонт на апартамента под мен (траеше около 2 седмици) и следователно и там се отопляваше, кондензът при мен почти изчезна и се появи след това отново.
За да се образува конденз е необходима повърхност с температура по-ниска от критичната. Например при 20 oC и 60% ОВВ температурата на кондензация е 12 oC.
TACHO написа:
Освен това пробвах в едната стая въобще да не отоплявам за 3-4 дни и през това време там не се появи конденз.
По-студеният въздух има по-ниска влагоемност. Например при 10 oC и 60% ООВ температурата на кондензация е само 2 oC.
TACHO написа:
Засега съм преместил мебелите на около 15-20 см от стените и зад тях пускам една духалка, няколко часа зад едната мебел, няколко часа зад другата.
Правилно решение. Така се постига по-добро затопляне на студените повърхности.
TACHO написа:
Смятам да си взема и един изсушител на въздуха, но не съм сигурен дали ще има ефект, защото просто подът ми е много студен и затова има влага.
Ще помогне. Ако е читав, разбира се. Де Лонги, Айнхел и прочее далекоизточни фабрикати са хвърлени на вятъра пари. Ако с помощта на осушителя "заковеш" ООВ на 40% (непостижима стойност за евтините прибори), критичната температура спада до 6 oC. Малко вероятно е да имаш толкова студени повърхности в стаята. Това може да се провери с пирометър.

Но 40% са вече на границата на комфорта и е възможно толкова сух въздух да те вкара в преразход на бира :)
Последна промяна от hygro на съб ное 08, 2008 4:33 pm, променено общо 1 път.
TACHO - специалист
Благодаря за поясненията!
А кои марки изсушители на въздух са добри и на прилични цени?
И какъв принципът им на действие? За да събират вода, те трябва да имат тяло, което се охлажда, това значи ли, че от него ще духа студен въздух в помещение?

Тема "влага/конденз/?????????" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: