• 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8
Съвети от майстори за майстори. Полезни проспособления и инструменти.
Zlat56stu - помощник
Явно проблема с къртицата си остава. Аз си мислих, че подрастващите са напреднали, а то какво се оказа. COPY,COPY,COPY...........:))))))
bosssii - помощник
Виждал съм специални капани за къртове.Поставя се в прохода изкопан от вредителя и представлява тръба около 40 см , в средата има (вертикално) механизъм , който къртицата трабва да бутне за да се затвори капана.Тя може да влиза и от двете страни на капана.
lyki - специалист
bosssii написа:
Виждал съм специални капани за къртове.Поставя се в прохода изкопан от вредителя и представлява тръба около 40 см , в средата има (вертикално) механизъм , който къртицата трабва да бутне за да се затвори капана.Тя може да влиза и от двете страни на капана.
За тези капани и аз съм чувал ,но не съм виждал ,правят ги от ПВЦ тръба Фи50.Ако някой знае механизма на закл-чване да сподели/МОЛЯ...
Аз специално преди време бях решил проблема така :вместо устройство с ултразвук направих от една летвичка 1м./6см и дебелина 10мм.една перка. Стъкмих нещо като ветропоказател така че винаги перката да е срещу вятъра . Цялото това устройство монтирах на дървен кол в центъра на градината. при въртене на перката се получават вибраций и тупуртене което се предава по дървения кол в земята ,гадинките много усещат и избягаха . Но децата пораснаха, а
и не ми се слуша цял ден да ми дрънка проклетата перка :))
Забравих да спомена перката закрепете с обикновен пирон и от двата края подложете ламаринени шайби ,нека отвора да не е в идеален център ,колкото повече шум вдига повече плаши гадинките :)0
hygro - майстор
Вземи си от селскостопанските аптеки димки против къртици и спи спокойно.
И аз съм чувал за прословутия капан с пвц тръба ф 50 мм
незнам какъв е маханизма ..... но предполагам че е нещо подобно
http://www.otrovi.com/borba-s-kartitsi/ ... che-2.html
като капаците които затварят изходите трябва да са елипса и да не позволяват да се отварят навън а само навътре
Това за което аз говоря е именно тръба която се слага на пътя му, и двата и края се отварят навътре, но не и навън. Няма никакви примамки, просто минават 3-4 дни докато животинчето мине през конкретния тунел и като влезе в тръбата няма излизане.
Това което ви трябва е ПВЦ тръба, 2 капачки от буркан, от които се изрязват елипси!!! за вратичките, 2 сламки, 2 пластмасови тръбички (става от фулмастер).
Вратичките са елиси, които се извиват навътре към тръбата и се закрепят за горния им край с тел примерно (правят се малки дупчици и вратичката се захваща на 2 места за да не мърда настрани). Така като са извити навътре могат да се отварят само навън, защото като има натиск отвътре-навън извитата им част опира в тръбата.
Тръбичките се закрепят под наклон и стърчат над вратичките. вътре се слага по 1 сламка (назъбената част от нея, която винаги е под напрежение - леко присвита). Тази част от тръбата се остава непокрита с пръст, за да може като влезе животинчето, и вратичката се вдигне навътре, да избута нагоре сламката, а понеже се позва свивката и, не се връща обратно надолу - това е сигнализацията че вътре има животинче, за да не се разравя капана всеки ден и да се проверява.

Ще приложа чертеж на капана. При нас действа от 4-5 години. Просто като се появи къртичина разравяме и поставяме капана и след 3-4 дни имаме животинче, което пращаме на екскурзия в гората. Просто ми е гадно да ги убивам.

http://www.flickr.com/photos/11915761@N07/2175042772/

Ето и просто чертежче, това отдолу е вратичката погледната отгоре, както е извита навътре. Това извиване се прави за да не може да се отваря навън, беше най-простият вариант Smile

P.S. Вратичките трябва да се поставят поне на 4-5 см. навътре в тръбата, за да може да сработи противоотварящата извивка Laughing
piron45 - майстор
Вземи си едно Хъски и го пусни в градината или там където ти ровят къртиците. Ще ги извади от дупките докато ровят. Моят звяр наскоро ми домъкна в устата една къртица докато се разхождахме в гората. Беше я захапала с порядъчно количество пръст и трева. За съжаление не я пусна жива.
kuger - майстор
Вчера по този повод ми предложиха таблетки против гъгрици /вредители по зърното/. Алуминиев фосфид, тубус с таблетки. Ефекта бил поразителен и нехуманен /като че ли на къртовете им пука за мен/. Отваряш тунела, слагаш таблетка и покриваш я с камък, я с керемида. Тези таблетки се ползвали за обгазяване на хранилища за зърно.
Колко е ефикасно ще разбера по-късно.
ZMeyGorianin - майстор
Как се намират тунелите им? Купих едни гранули на карбидна основа били, които се слагат в тунела и след това се затрупва с листа. Разчистих една купчина и с шиш се опитах да открия тунела,като почнах да ръчкам от центъра. Е не се получи-в началото шиша потъва лесно донякъде, но после не тръгва в никаква посока. Как да е сложих им по малко зърна в дупките и като че ли изчезнаха, но тези дни жената пак видяла и то копаят под бетонните декоративни пътеки-тези с отворите. Вместо пръст вадят чакъл и пясък от подложката :evil:
iivanov - майстор
С шиш няма да разбереш. С ръце ще копаеш.Накъдето е най-малкото съпротивление,натам е дупката.
  • 1
  • 2
  • 3
  • 4
  • 5
  • 8

Тема "къртици в градината" | Включи се в дискусията:

Сподели форума:

Бъди информиран. Следвай "Направи сам" във Facebook:

Намери изпълнител и вдъхновения за дома. Следвай MaistorPlus във Facebook: